Οικονομία

Στον αέρα 33.000 ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ

Στον αέρα 33.000 ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ Στον αέρα 33.000 ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ
Στον αέρα 33.000 ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Στη δικαιοσύνη ετοιμάζονται να προσφύγουν εντός της εβδομάδας, γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί, λόγω της κατάργησης της διάταξης που τους έδινε το δικαίωμα να επιλέξουν κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία για τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου, που παραχώρησαν χθες εκπρόσωποι των τριών φορέων, προέβησαν στη συγκεκριμένη προαναγγελία, ενώ την ίδια στιγμή, παρουσίασαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κατάργηση αυτής της διάταξης, ζημιώνει όχι μόνο τους συγκεκριμένους επαγγελματίες, αλλά και το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ).

Ειδικότερα, η κατάργηση της εν λόγω διάταξης, πλήττει περίπου 20.000 μηχανικούς, 6.000 δικηγόρους και 7.000 ιατρούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν το ΕΤΑΑ / ΤΣΜΕΔΕ και παρουσίασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Γιώργος Στασινός, το τρέχον έτος, λόγω και της εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης, καταβλήθηκαν στο Ταμείο από τους μηχανικούς, ποσά που ανήλθαν στα 76.347.723 ευρώ, όταν πέρσι την αντίστοιχη χρονική περίοδο είχαν εισπραχθεί 66.829.440 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε αύξηση κατά 14,2% ή 9.518.383 ευρώ μέσα σε ένα έτος. Μάλιστα, το παραπάνω στοιχείο γίνεται ακόμα πιο αξιοπρόσεκτο, εάν τονιστεί ότι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα προστέθηκαν στα μητρώα του Ταμείου άλλοι 7.401 μηχανικοί, δηλαδή 41.068 φέτος, από 33.607 πέρσι. Αυτό σημαίνει ότι στη ρύθμιση των 100 δόσεων μπήκαν όλο και περισσότεροι μηχανικοί, αφού αυξήθηκε κατά 22% ο συνολικός αριθμός τους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ η νέα αυτή διάταξη είναι κατάφωρα αντισυνταγματική και παραβιάζει πλέγμα διατάξεων του ευρωπαϊκού και εθνικού δικαίου, οι δε πλημμέλειές της δεν μπορούν νομικά να θεραπευθούν, με μόνη αιτιολογία ότι αποτελεί «μνημονιακή απαίτηση». Ειδικότερα η νέα διάταξη προσβάλλει την αρχή της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών, την αρχή της ασφάλειας του δικαίου καθώς και την αρχή της αναλογικότητας σε συνδυασμό με την αρχή του κοινωνικού κράτους. Προσθέτως, παραβιάζει το άρθρο 1 του πρώτου πρόσθετου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία αποτελεί πλέον αναπόσπαστο τμήμα του δικαίου της Ένωσης).

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών – ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι οι νέοι επιστήμονες που έχουν μείνει στον τόπο μας έχουν να αντιμετωπίσουν, εκτός από την ανεργία, και τον παραλογισμό να πληρώνουν εισφορές όσο και ένας μάχιμος στον εργασιακό στίβο επιστήμονας. «Εμείς σε μία τέτοια παράλογη κατάσταση, ενώνουμε τις δυνάμεις μας», σημείωσε. «Αυτές οι δυνάμεις σαφέστατα θα δώσουν απαντήσεις μέσα από την προσφυγή που θα κάνουμε στις δικαστικές αρχές και φυσικά θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτό δεν είναι μία εικονική συνεννόηση, είναι μία πραγματική και θα το πάμε μέχρι τέλους. Σήμερα μέσα από τις εγχώριες δικαστικές διαδικασίες και αύριο όπου αλλού χρειαστεί. Δεν μπορεί η επιστημονική κοινότητα της χώρας μας να έχει την μεγαλύτερη επιστημονική κατάρτιση – και αυτό είναι αποδεδειγμένο όπου και αν βρεθούν στην Ευρώπη – και εδώ να είναι άνεργοι πολίτες, αδύναμοι και φυσικά συνεχώς από ένα κράτος που πυροβολεί εναντίον τους».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής επεσήμανε ότι «το μεγάλο ερώτημα είναι αν πλέον μετά από αυτή την τελευταία ρύθμιση, μπορεί να υπάρξουν έστω και κάποια ελάχιστα περιθώρια βιωσιμότητας του ΕΤΑΑ. Η απάντηση είναι όχι. Τόνισε πως όλες αυτές οι ρυθμίσεις των κοινών νομοθετικών «τακτοποιήσεων συνδέονται με το άρθρο 22, παρ. 5 του Συντάγματος, με την αρχή της αναλογικότητας. «Δεν μπορεί, δηλαδή, να υποχρεώνεται ο πολίτης, ο επαγγελματίας, ο δικηγόρος, ο μηχανικός, ο γιατρός, ο συμβολαιογράφος, να καταβάλλει εισφοροδοτικά ένα ποσό το οποίο δεν αναλογεί στο εισόδημά του ή στην δυνατότητά του.

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Γιώργος Ρούσκας σημείωσε ότι «αργά, αλλά εξαιρετικά σταθερά αυτά τα οποία ονομαζόταν ευγενή ταμεία άρχισαν εδώ και ορισμένα έτη να αποσαρθρώνονται. Αποτέλεσμα είναι ότι αυτή τη στιγμή επιστημονικό επάγγελμα, δηλαδή όσοι είμαστε ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ δεν έχουμε την απλή δυνατότητα της επαγγελματικής επιβίωσης. Αυτό φαίνεται από τους συναδέλφους μου οι οποίοι με εισοδήματα 12.000 ή 15.000 ευρώ αυτή τη στιγμή καλούνται να καταβάλλουν εισφορές που είναι το 1/3 από το εισόδημά τους.».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος Ευθύμιος Πρεκετές υπογράμμισε ότι «στα συνολικότερα προβλήματα που υπάρχουν στους κλάδους που συγκροτούν το ΕΤΑΑ προστέθηκε και η διάταξη του άρθρου 23 του νόμου 4337. Η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας συντάσσεται με τους υπόλοιπους φορείς του ΕΤΑΑ και τονίζουμε και εμείς ότι η αντίδραση, η αντίδρασή μας, η αντίδραση των επιστημονικών φορέων θα είναι καθολική».