Οικονομία

Πρωτοβουλία «Πλειστηριασμοί Stop»: Η στέγαση είναι δικαίωμα όλων

Πρωτοβουλία «Πλειστηριασμοί Stop»: Η στέγαση είναι δικαίωμα όλων Πρωτοβουλία «Πλειστηριασμοί Stop»: Η στέγαση είναι δικαίωμα όλων
Πρωτοβουλία «Πλειστηριασμοί-Stop»: Η στέγαση είναι δικαίωμα όλων Ένα κύκλο ενημέρωσης, συζητήσεων και δράσεων, κατά των πλειστηριασμών, ξεκινά η πρωτοβουλία «Πλειστηριασμοί-Stop», μετά τη σχετική συμφωνία με τους θεσμούς. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, με θέμα «η στέγαση είναι δικαίωμα όλων», στην οποία συμμετείχαν συλλογικότητες από τις γειτονιές της Αττικής, καθώς και κινήματα κατά των πλειστηριασμών, τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη για ένα δυνατό και συντονισμένο κίνημα κατά των πλειστηριασμών.

Σε δήλωσή της, η καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ, Ελένη Πορτάλιου, σημείωσε ότι υπάρχει μειωμένη προστασία και περιορισμός των κατηγοριών, εστιάζοντας και στους δανειολήπτες επιχειρηματίες με ενυπόθηκα δάνεια, που έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία. Όπως επεσήμανε, πρόκειται για μια πολύ σημαντική κατηγορία. «Πιθανόν, εκεί να υπάρχουν και κάποια θαλασσοδάνεια. Όμως, είναι πάρα πολύ σημαντικό για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να μην υποστούν την απώλεια της πρώτης κατοικίας, γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη κρίση την επιχείρηση, με αποτέλεσμα την απώλεια της εργασίας του ίδιου του αυτοαπασχολούμενου, αλλά ενδεχομένως και υπαλληλικού προσωπικού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής εκλεγμένη με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα, δήλωσε, μεταξύ άλλων ότι «το νομοσχέδιο ουσιαστικά λέει ότι αυτός που προστατεύεται βασικά δεν είναι ο ιδιοκτήτης κατοικίας, είναι ο πιστωτής, δηλαδή η τράπεζα. Είμαστε εδώ, για να κινητοποιηθούμε. Κανένας δεν πρέπει να βρεθεί μόνος του απέναντι στην κρίση».

«Σήμερα, βρισκόμαστε σε ένα σημείο που εδώ και πολύ καιρό είχαμε προβλέψει» υπογράμμισε η πρόεδρος του συλλόγου αρχιτεκτόνων και μέλος της πρωτοβουλίας «Πλειστηριασμοί-Stop» και της Αλληλεγγύης για όλους, Τόνια Κατερίνη, προσθέτοντας ότι «η κατάργηση της οριζόντιας και δια νόμου προστασίας και η μεταφορά της διαδικασίας "ρύθμισης" στα δύο στάδια - διαπραγμάτευση με τις τράπεζες και υπαγωγή στον «τροποποιημένο» νόμο Κατσέλη - δημιουργεί νέες δυσμενέστερες συνθήκες και υποχρεώνει όλους, ακόμα και τους ασθενέστερους, να περάσουν από μια διαδικασία όχι μόνο οδυνηρή, αλλά και με κόστος, που για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα μπορεί να είναι και απαγορευτικό».

«Βρίσκομαι στην εκδήλωση αυτή για τους πλειστηριασμούς ως δημοτικός σύμβουλος, αλλά και ως πολίτης» δήλωσε, από την πλευρά του, ο τραγουδοποιός, Στάθης Δρογώσης. «Δεν πρέπει να δούμε τα φαινόμενα της Ισπανίας και στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Δρογώσης, προσθέτοντας: «Πρέπει να στηρίξουμε τους φτωχούς ανθρώπους, δυστυχώς τόσο καιρό υπήρχε μια ύπνωση».

NETWORK