Οικονομία

Περικοπές συντάξεων και μισθών στον ΕΔΟΕΑΠ

Περικοπές συντάξεων και μισθών στον ΕΔΟΕΑΠ Περικοπές συντάξεων και μισθών στον ΕΔΟΕΑΠ
Περικοπές συντάξεων και μισθών στον ΕΔΟΕΑΠ Από τον βασίλη Αγγελόπουλο Περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης για το 2016, έως 3,9 εκατ. ευρώ, που μεταφράζεται σε μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που κατά μέσο όρο μπορεί να υπερβούν το 20%, αποφάσισε σε συνεδρίαση την περασμένη Τρίτη, το ΔΣ του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφαλιστικής Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ).

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στο Ταμείο, εντάσσονται μισθολογικά στη Συλλογική Σύμβαση της Ένωσης Προσωπικού (ΕΠΗΕΑ) και έτσι κατά μέσο όρο θα προκύψουν περικοπές κατά 10% στους μισθούς τους. Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις διασώζονται μόνο οι συνταξιούχοι οι οποίοι είναι ανάπηροι. Οι περικοπές θα γίνουν για τους συνταξιούχους, στις συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου, που καταβάλλονται στο τέλος Δεκεμβρίου. Για τους εργαζόμενους στο Ταμείο, οι περικοπές θα πραγματοποιηθούν στη μισθοδοσία του μηνός Δεκεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες.

Το ΔΣ αποφάσισε να προχωρήσει στην περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης, στοχεύοντας στον εξορθολογισμό μισθών και συντάξεων. Στο σκέλος των επικουρικών συντάξεων, η μείωση θα αφορά καταρχήν το επιπλέον ποσό που χορηγήθηκε στις συντάξεις και το οποίο προέκυψε από ενσωμάτωση των δύο επιπλέον συντάξεων που χορηγούσε το Ταμείο, στις δώδεκα συντάξεις που απέμειναν, από το 2012 και μετά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ενώ έως τότε η υψηλότερη επικουρική σύνταξη που χορηγούσε το Ταμείο, ανερχόταν στα 770 ευρώ μικτές αποδοχές, μετά την ενσωμάτωση που έγινε ανήλθε στα 1.450 ευρώ μικτά. Η απόφαση του ΔΣ, θα αφαιρέσει αυτό το πρόσθετο ποσό και σε αυτό που θα απομείνει θα προκύψει μείωση 8%, για τις υψηλές συντάξεις. Οι πιο μικρές συντάξεις θα έχουν αναλογικά μικρότερη περικοπή.

Στο σκέλος των μισθών ο εξορθολογισμός που επιχειρείται μέσω της σύμβασης της ΕΠΗΕΑ μπορεί να προκαλέσει από αύξηση έως 30% σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις έως και περικοπή πάνω από 20%. Ειδικά για τις περικοπές, έχει αποφασιστεί, όπου διαπιστωθεί μείωση, αυτή σε πρώτη φάση να μην υπερβεί το 20% και το επιπλέον ποσοστό, να προστεθεί, μετά από ένα εξάμηνο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες σε επόμενο ΔΣ αναμένεται να υπάρξουν παρεμβάσεις και στο σκέλος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με στόχο επίσης την εξοικονόμηση κόστους και τον εξορθολογισμό των παροχών.