Οικονομία

Ξεκινούν οι ενστάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ 45.000 απλήρωτοι θα λάβουν τις επιδοτήσεις

Ξεκινούν οι ενστάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ 45.000 απλήρωτοι θα λάβουν τις επιδοτήσεις Ξεκινούν οι ενστάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ 45.000 απλήρωτοι θα λάβουν τις επιδοτήσεις
Ξεκινούν οι ενστάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ οι μισοί απο τους απλήρωτους θα λάβουν τις επιδοτήσεις Στην πληρωμή των επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι ολοκληρώθηκε η καταβολή του 90% της βασικής ενίσχυσης άνω του 1 δισ. ευρώ σε 564.000 αγρότες.

Ερωτηθείς για προβλήματα και αστοχίες που παρατηρήθηκαν δήλωσε ότι το σύστημα εφαρμογής της νέας ΚΑΠ που υιοθετήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι από τα πλέον περίπλοκα και διαβεβαίωσε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθούν οι οδηγίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την έναρξη της διαδικασίας των ενστάσεων.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Αντώνης Μωϋσίδης, από τους 112.000 αγρότες που δεν έχουν λάβει την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, η πλειονότητά τους ήτοι 90.000 αγρότες αποκλείστηκαν επειδή τα αναλογούντα ποσά ήταν μικρότερα των 250 ευρώ που ορίζει ο κοινοτικός κανονισμός. Ωστόσο εκτίμησε ότι οι μισοί από αυτούς θα λάβουν τελικά τις ενισχύσεις τους, καθώς όταν προσμετρηθεί το ποσό που αντιστοιχεί στον όρο του «πρασινίσματος» θα ξεπεράσουν το κατώφλι του κανονισμού. Σχετικά με τις μειώσεις που είδαν αγρότες στην πληρωμή της προκαταβολής, επανέλαβε ότι ο προϋπολογισμός της νέας ΚΑΠ είναι μειωμένος κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη, με την οποία ωστόσο δεν πρέπει να γίνεται σύγκριση καθώς οι όροι της είναι διαφορετικοί.