Οικονομία

ΣΑΤΕ: Καταστροφή για τις κατασκευές να χαθεί η αυτονομία του ΤΣΜΕΔΕ

ΣΑΤΕ: Καταστροφή για τις κατασκευές να χαθεί η αυτονομία του ΤΣΜΕΔΕ
ΣΑΤΕ: Καταστροφή για τις κατασκευές να χαθεί η αυτονομία του ΤΣΜΕΔΕ Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Η κατάργηση της αυτονομίας του ΤΣΜΕΔΕ, ισοδυναμεί με καταστροφή για τον κατασκευαστικό κλάδο, ιδίως για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ) και με επιστολή του στον υπουργό Εργασίας, στα κόμματα και στους βουλευτές, ζητάει να μην προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως αυτό εκφράζεται από το κείμενο «Γενικές αρχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», που κατατέθηκε στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ).

Στην επιστολή τονίζεται ο ιδιαίτερος ρόλος του ΤΣΜΕΔΕ, που κάθε χρόνο προχωράει στην έκδοση περίπου 70.000 εγγυητικών επιστολών, προς μικρούς και μεσαίους εργολήπτες και μελετητές. Με τον τρόπο αυτό, το Ταμείο καταφέρνει να έχει περίπου 10 εκατ. ευρώ ετήσια έσοδα, από προμήθειες

Παράλληλα, προεξοφλούνται λογαριασμοί έργων και μελετών, με ευνοϊκούς για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες όρους, διασφαλίζοντας τη απρόσκοπτη συνέχιση των έργων και μελετών. Σε κάθε περίπτωση, αυτό γίνεται με κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει το ΤΣΜΕΔΕ από τους ίδιους τους μηχανικούς-μέλη του (εταιρείες και φυσικά πρόσωπα), με κόστος στο οποίο μπορούν να ανταπεξέλθουν όσοι τυγχάνουν αυτής της διευκόλυνσης και το οποίο δεν μετακυλύεται στο ελληνικό δημόσιο. Όπως υπενθυμίζει ο ΣΑΤΕ, παρόμοιες δομές ταμείων λειτουργούν εδώ και δεκαετίες και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, και μάλιστα με μεγαλύτερο εύρος πιστωτικών λειτουργιών για την υποβοήθηση των μελών τους.

Αυτό σημαίνει ότι ενδεχόμενη κατάργηση του ΤΣΜΕΔΕ θα φέρει σε μειονεκτική, συγκριτικά, θέση τους Έλληνες εργολήπτες και τον εγχώριο κατασκευαστικό και μελετητικό κλάδο. Ο ΣΑΤΕ επισημαίνει ότι το ΤΣΜΕΔΕ (Ταμείο Σύνταξης Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων), το οποίο ιδρύθηκε με τον Α.Ν. 2326/1940, δεν είναι ένα συμβατικό ασφαλιστικό ταμείο, αλλά ένα ταμείο αλληλοβοήθειας των εργοληπτών δημοσίων έργων και στήριξης της δουλειάς τους καθ' όλο τον επαγγελματικό βίο. Θα πρέπει να σημειωθεί, αναφέρεται στην επιστολή του ΣΑΤΕ, ότι το ΤΣΜΕΔΕ, χάρη στον τρόπο λειτουργίας του, αποτελεί πρότυπο αφού μπόρεσε να στηριχτεί στα δικά του οικονομικά μέσα και να σχηματίσει σημαντικά αποθεματικά, τα οποία εγγυώνται τη λειτουργία του, κυρίως, τον παρεμβατικό του ρόλο στην κατασκευαστική δραστηριότητα.