Οικονομία

Συντάξεις: Ανατροπές στη διαδοχική ασφάλιση

Συντάξεις: Αλλάζουν όλα στη διαδοχική ασφάλιση Συντάξεις: Αλλάζουν όλα στη διαδοχική ασφάλιση
Συντάξεις: Ανατροπές στη διαδοχική ασφάλιση Πόρισμα, που εμπεριέχει αλλαγές στον τρόπο χορήγησης της σύνταξης στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, έχει συντάξει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, επιτροπή εμπειρογνωμόνων που ασχολήθηκε με το θέμα. Το πόρισμα, βρίσκεται στη διάθεση του υπουργείου Εργασίας, χωρίς έως τώρα να έχει αξιοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», εμπεριέχονται σε αυτό οι εξής προτάσεις, για αλλαγές στον τρόπο που θα χορηγείται στο εξής η σύνταξη:

*Περιπτώσεις συνταξιοδότησης, για τις οποίες δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, για απόδοσή της από τον φορέα στον οποίο έχουν καταβληθεί τα περισσότερα ένσημα, θα μεταφέρονται στον αμέσως επόμενο φορέα, στον οποίο έχουν αποδοθεί οι πιο πολλές ημέρες ασφάλισης. Προϋπόθεση είναι να έχουν καταβληθεί το λιγότερο 1.500 ημέρες ασφάλισης.

*Συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας, θα μπορεί να απονεμηθεί από τον τελευταίο φορέα ασφάλισης, του δικαιούχου. Προϋπόθεση όμως θα είναι να έχουν καταβληθεί το λιγότερο 1.000 ένσημα, σε αυτόν τον φορέα.

*Οι ασφαλισμένοι, δύο χρόνια πριν από την αίτηση για σύνταξη, θα πρέπει να ζητούν από το φορέα τους, προσυνταξιοδοτική βεβαίωση. Έτσι θα καταφέρνουν να επιταχύνουν το χρόνο απονομής της σύνταξής τους.