Οικονομία

Μειώνονται οι μισθοί των εργαζομένων απο την αύξηση των εισφορών

Μειώνονται οι μισθοί των εργαζομένων απο την αύξηση των εισφορών Μειώνονται οι μισθοί των εργαζομένων απο την αύξηση των εισφορών
Μειώνονται οι μισθοί των εργαζομένων απο την αύξηση των εισφορών Στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα για τους εργοδότες και κατά μισή μονάδα για τους εργαζόμενους, στηρίζει η κυβέρνηση την ικανοποίηση της δέσμευσης για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει όμως ότι ο μισθός των εργαζομένων θα υποστεί απώλειες λόγω των νέων εισφορών.

Μετά και την συμφωνία για την αύξηση στις εργοδοτικές εισφορές που κατέληξε η κυβέρνηση με τους εργοδοτικούς φορείς τα έσοδα που θα προκύψουν από τις επιπλέον εισφορές που θα κληθούν να πληρώσουν από φέτος, εργοδότες και εργαζόμενοι, θα λειτουργήσουν ως εξοικονόμηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού.

Ειδικά για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με το νέο τρόπο υπολογισμού που προτείνεται για την χορήγηση των συντάξεων, δημιουργείται ένα σοβαρό κίνητρο για κάθε εργαζόμενο ώστε να διεκδικήσει ασφαλισμένη και πλήρη μισθωτή εργασία. Ουσιαστικά, κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι στο εξής «όλα τα ένσημα από την πρώτη μέρα εργασίας, είτε πρόκειται για μισθωτούς είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, θα παίζουν κομβικό ρόλο στον τελικό υπολογισμό της σύνταξης και άρα προφανώς υπάρχει κίνητρο παραμονής στην ασφάλιση». Πάντως το Μαξίμου αποδέχεται και την τοποθέτηση – αναδίπλωση του υπουργού Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος χθες το μεσημέρι, ανακοίνωσε ότι η περίπτωση των εισφορών για όσους αμείβονται με μπλοκάκι αλλά και των ελευθέρων επαγγελματιών, θα επανεξεταστεί, με αξιοποίηση όλων των περιθωρίων βελτίωσης.

Η αύξηση των εισφορών θα προκαλέσει αύξηση του συνολικού εργατικού κόστους, ενώ εκτιμάται ότι θα προκαλέσει νέα διόγκωση της «μαύρης» εργασίας και της ανεργίας. Αυτό είχε διατυπώσει η ΕΣΕΕ αν και συμφωνεί με την αύξηση, πριν λίγο διάστημα, όταν τα σενάρια η αύξηση ήταν ακόμη σενάριο.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι τον Ιούλιο είχαν μειωθεί κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων, ενώ είχαν μειωθεί και κατά μία μονάδα οι εισφορές των εργαζομένων. Το νέο ασφαλιστικό νομοθέτημα που θα συμφωνηθεί, θα παρουσιαστεί στα κυβερνητικά όργανα, ώστε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου να κατατεθεί στη Βουλή.