Οικονομία

Πόσο μειώνονται οι συντάξεις με το Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου

Πόσο μειώνονται οι συντάξεις με το Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου Πόσο μειώνονται οι συντάξεις με το Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου
Πόσο μειώνονται οι συντάξεις με το Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Τις διαφορές ανάμεσα στα ποσά συντάξεων που προκύπτουν με το νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνου και με εκείνα που προβλέπονται, εάν τελικά γίνει αποδεκτό το Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, αναδεικνύουν συγκριτικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με πρώτες μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί και αφορούν κυρίως το σκέλος των μισθωτών – ασφαλισμένων του ΙΚΑ, όπως παρουσιάστηκαν από τη «Ναυτεμπορική»και προέρχονται από την εταιρία Prudential Solutions Ltd, διαπιστώνονται σημαντικές μειώσεις για όλες τις κατηγορίες «παλαιών» ασφαλισμένων, δηλαδή με έναρξη ασφάλισης πριν από το 1993. Εξαιτίας της διαφοράς ανάμεσα στα έτη ασφάλισης, που αξιοποιούνται για τον τελικό υπολογισμό της σύνταξης, προκύπτουν αντίστοιχες διαφορές στα τελικά ποσά που θα λαμβάνουν στο εξής, όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με το νέο σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, προκύπτει ότι για 35αετία, εάν είναι πέντε τα έτη ασφάλισης, από το 2010 και μετά, ο νέος τρόπος υπολογισμού οδηγεί, για συντάξιμες αποδοχές 952 ευρώ, σε σύνταξη 741 ευρώ.

Αντίθετα, με το νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη η σύνταξη θα ανέλθει στα 756 ευρώ, αλλά με μέσες συντάξιμες αποδοχές στα 1.067 ευρώ. Όλα αυτά, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης στην πρώτη περίπτωση είναι υψηλότερο (77,85%), συγκριτικά με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού (70,86%).
Ανάλογη πορεία διαγράφουν οι συντάξεις, ακόμα και εάν γίνουν 10 ή 15 τα έτη ασφάλισης, από το 2010 και μετά.

Στην περίπτωση όμως, που για πέντε έτη ασφάλισης μετά το 2010, ο μέσος μισθός είναι 1.190 ευρώ, με το Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου προκύπτει ποσοστό αναπλήρωσης 69,78% και σύνταξη 831 ευρώ, μικρότερη από τα 876 ευρώ που αποφέρει ο ν. 3863/2010, παρά το μικρότερο ποσοστό αναπλήρωσης (65,68%). Σε ανάλογο παράδειγμα, με υψηλότερες όμως μέσες αποδοχές (1.666 ευρώ), το αποτέλεσμα είναι η σύνταξη να περιορίζεται στα 1.009 ευρώ από τις παρεμβάσεις Κατρούγκαλου, ενώ με μέσες αποδοχές 1.866 ευρώ ο νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη θα απέφερε 1.234 ευρώ σύνταξη.