Οικονομία

Οι νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό - Μέριμνα για τους άνεργους επαγγελματίες

Οι νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό - Μέριμνα για τους άνεργους επαγγελματίες Οι νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό - Μέριμνα για τους άνεργους επαγγελματίες
Οι νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό - Μέριμνα για τους άνεργους επαγγελματίες Διωρθωτικές παρεμβάσεις για το Ασφαλιστικό των νέων επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους δικηγόρων, μηχανικών και γιατρών.

Με βάση την κυβερνητική πρόταση οι νέοι επιστήμονες, κατά τα δύο πρώτα έτη του επαγγελματικού τους βίου θα πληρώνουν εισφορές 14% επί του 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, και 17% για τα επόμενα τρία έτη.

Ειδική μέριμνα προβλέπεται για τους ανέργους, καθώς όσοι βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος προτείνεται να απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα, προβλέπεται η οικονομική ενίσχυσή τους μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.

Για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, η κυβερνητική πρόταση προβλέπει η εισφορά του 20% για την κύρια σύνταξη να «κοπεί» στα δύο: το 6,5% να το πληρώνει ο εργαζόμενος και το 13,5% ο εργοδότης.

Για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με εισοδήματα από 12.000 και πάνω προβλέπεται κλιμακωτή αύξηση των εισφορών προκειμένου να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις.

Το Υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι με τις προωθούμενες αλλαγές προστατεύονται όλοι όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων σήμερα, με βάση τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Ειδικότερα οι διορθώσεις αφορούν κυρίως τους νέους, τους απασχολούμενους με «μπλοκάκι», τους άνεργους και όσους έχουν εισόδημα κάτω από 30.000 ευρώ και δεν ανατρέπουν τον πυρήνα της προωθούμενης μεταρρύθμισης. Για τους νέους η κυβερνητική πρόταση προβλέπει 5ετή περίοδο χάριτος, κατά την οποία οι ασφαλισμένοι θα καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές. Αναλυτικά, τα δύο πρώτα χρόνια οι νέοι θα πληρώνουν 14% επί ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος ύψους 468,80 ευρώ τον μήνα (80% του κατώτατου μισθού) και τα επόμενα τρία χρόνια 17%. Μετά την πάροδο της 5ετίας, θα ισχύει το 20% επί του φορολογητέου εισοδήματος, όπως θα ισχύει για όλους τους υπόλοιπους από το 2017.

Για όσους διακόπτουν την άσκηση επαγγέλματός τους, η νέα πρόταση προβλέπει απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Πρόκειται για μια γενική πρόβλεψη που χρήζει εξειδίκευσης, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος οι συγκεκριμένοι άνεργοι να μένουν εκτός επιδότησης ανεργίας (δεν ισχύουν τα ίδια κριτήρια επιδότησης από τον ΟΑΕΔ που ισχύουν για τους μισθωτούς) και, κυρίως, εκτός ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.

Αντίστοιχα «κενά» υπάρχουν και στην πρόταση για επιβολή εργοδοτικής εισφοράς στους αμειβόμενους με «μπλοκάκι». Συγκεκριμένα, η πρόταση προβλέπει την πληρωμή από τον εργοδότη εισφοράς 13,33% και από τον εργαζόμενο 6,67% προκειμένου συνολικά η εισφορά να φθάνει το 20%. Βέβαια, όπως έχει επισημάνει η «Κ», θα πρέπει να διευκρινιστεί πώς θα διαφοροποιούνται οι συμβάσεις έργου από τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας και εάν στην περίπτωση των συμβάσεων έργου θα καλύπτονται από τον εργοδότη και εισφορές υπέρ ανεργίας, ΛΑΕΚ, επαγγελματικού κινδύνου κ.λπ.

Ειδική επεξεργασία απαιτείται και όσον αφορά την κυβερνητική πρόταση για μικρότερες εισφορές σε όσους δηλώνουν εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω. Σύμφωνα με πληροφορίες, για ετήσιο εισόδημα από 12.001 έως και 20.000, ο «κόφτης» θα μπαίνει εάν οι εισφορές 20% επί του φορολογητέου εισοδήματος υπερβαίνουν τις σημερινές εισφορές κατά 15%. Αντίστοιχα, για εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ο «κόφτης» θα μπαίνει προκειμένου οι νέες εισφορές να μην υπερβαίνουν τις παλαιές πάνω από 20%, ενώ για τα ποσά έως 40.000 η αύξηση επί της σημερινής καταβαλλόμενης εισφοράς δεν θα μπορεί να είναι πάνω από 30%. Οι τεχνικές λεπτομέρειες ενός τέτοιου μηχανισμού δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Ηδη, χθες, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εμπειρογνωμόνων στο υπ. Εργασίας, με τον γ.γ. Ν. Φράγκο.

Το υπουργείο Εργασίας έχει στείλει στους θεσμούς ποσοτικοποιημένη πρόταση μέτρων έως και το 2019, δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπογραμμίζοντας ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι «να γίνει το συντομότερο δυνατό η κατάθεση του νομοσχεδίου, γιατί από αυτήν εξαρτάται η αξιολόγηση κι από εκεί και μετά να αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτό όμως συναρτάται και με την πορεία της διαπραγμάτευσης».

Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων εμφανίστηκαν διαλλακτικότεροι, ωστόσο τόνισαν την ανάγκη να γίνουν αλλαγές στο προσχέδιο.

Μηχανικοί και δικηγόροι συνεχίζουν την αποχή από τα καθήκοντά τους.