Οικονομία

ΔΝΤ: Εμμονή για μειώσεις στις κύριες συντάξεις

ΔΝΤ: Εμμονή για μειώσεις στις κύριες συντάξεις ΔΝΤ: Εμμονή για μειώσεις στις κύριες συντάξεις
ΔΝΤ: Εμμονή για μειώσεις στις κύριες συντάξεις Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Τη διαφωνία του στο προωθούμενο κυβερνητικό σχέδιο για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, εξέφρασε για άλλη μια φορά το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι η θέση του Ταμείου, επικεντρώνεται στη μείωση των κύριων συντάξεων. Αυτό το συμπέρασμα, προέκυψε, μεταξύ άλλων σε νέα συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, ανάμεσα σε τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και σε αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Οι διαρροές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θέλουν το ΔΝΤ να ετοιμάζεται να απαιτήσει επίσημα, σε επίπεδο επικεφαλής εκπροσώπων των θεσμών, μείωση τουλάχιστον κατά 15% στις κύριες συντάξεις, αλλά και περικοπές στις επικουρικές, για να καλυφθεί η μνημονιακή δέσμευση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισεκ ευρώ, από φέτος.

Όλα αυτά, την ώρα που η κυβέρνηση αποτυγχάνει έως τώρα να «σβήσει» τα εσωτερικά μέτωπα που έχει δημιουργήσει η δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση. Ούτε χθες κατέστη δυνατό να υπάρξει συμφωνία με τους νέους επιστήμονες, παρά τη νέα πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ουσιαστικά, οι πλευρά του υπουργείου πρότεινε αύξηση εισφορών για τους νέους επιστήμονες, με τη δημιουργία πλαφόν, που ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος, θα κυμανθεί από 10% έως 40% λιγότερο, από το αρχικό. Αυτές οι εκπτώσεις που πρότεινε η κυβερνητική πλευρά ξεκινούν από εισοδήματα 10.000 ευρώ και άνω. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση κατά 40% επί της αρχικής επιβάρυνσης προτείνεται για εισοδήματα από 10.000 – 15.000 ευρώ. Ακολούθως, η έκπτωση υποχωρεί στο 35% για εισοδήματα από 15.001 – 20.000 ευρώ, για να φτάσει στο 30% για εισοδήματα από 20.001 – 25.000 ευρώ.

Η έκπτωση περιορίζεται στο 25% στην κλίμακα ετήσιων εισοδημάτων από 25.001 – 30.000 ευρώ, γίνεται 20% για εισοδήματα 30.001 – 40.000 ευρώ και περιορίζεται στο 10% για εισοδήματα από 40.001 – 50.000 ευρώ. Η πρόταση περιέχει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στα ποσοστά και στις εισοδηματικές κατηγορίες που δημιουργούνται, ενώ μένει να αποσαφηνιστεί εάν θα ισχύει και για μετά το 2019, χρονική περίοδος που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η όποια προσαρμογή των εισφορών. Παρόλ’ αυτά η πλευρά των νέων επιστημόνων, δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση και αντέτεινε να υπάρξει ένα σταθερό ποσό βάσης εισφορών για όλους και να υπάρξει ένα ποσοστό αύξησης, που θα συνδέεται με το όποιο αυξημένο εισόδημα, καταγράφεται στη φορολογία εισοδήματος.