Οικονομία

Πρεμιέρα για την διαπραγμάτευση με απαιτήσεις ΔΝΤ για «μαχαίρι» στις συντάξεις

Πρεμιέρα για την διαπραγμάτευση με απαιτήσεις ΔΝΤ για «μαχαίρι» στις συντάξεις Πρεμιέρα για την διαπραγμάτευση με απαιτήσεις ΔΝΤ για «μαχαίρι» στις συντάξεις
Το Ασφαλιστικό στο «μενού» της πρεμιέρας της διαπραγμάτευσης - Μειώσεις στις κύριες συντάξεις ζητά το ΔΝΤ Ξεκινάει η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών για το ασφαλιστικό, από σήμερα το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Στις 17:00 το απόγευμα ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναμένεται να περάσει το κατώφλι του κεντρικού ξενοδοχείου, όπου διαμένουν οι επικεφαλής του κουαρτέτου ώστε να συζητήσει μαζί τους τις λεπτομέρειες του σχεδίου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναλυτές του Ταμείου έχουν στις αποσκευές τους σενάρια, που προβλέπουν ακόμα και μείωση κατά 6% των κύριων συντάξεων ανεξαιρέτως ποσού ή "ψαλίδι" 15% σε όσες ξεπερνούν τα 800 ευρώ.

Ακόμα ένα σενάριο θέλει τους εκπροσώπους του Ταμείου να έχουν απεργαστεί σχέδιο μείωσης 30% των συντάξεων πάνω από τα 1.000. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που έχουν να κάνουν και την ολοκλήρωση της α' αξιολόγησης οι άνθρωποι του Ταμείου φαίνεται πως θα βάλουν και το θέμα της επιβολής των εισοδηματικών κριτηρίων για την χορήγηση της εθνικής σύνταξης και μάλιστα με 20 και όχι 15 έτη ασφάλισης.

Το κουαρτέτο φαίνεται επίσης έτοιμο να ζητήσει πρόσθετα μέτρα από την κυβέρνηση καθώς διαπιστώνει "τρύπα" στον φετινό προϋπολογισμό. Στο μόνο θέμα που φαίνεται εξ αρχής να συμφωνούν κυβέρνηση και ΔΝΤ είναι αυτό το χρέους, καθώς και οι δύο πλευρές ζητούν τη μείωσή του, κάτι που όμως βρίσκει ιδιαίτερα προβληματισμένους τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας μας