Οικονομία

Ο Κατρούγκαλος στους «θεσμούς» - Ενημέρωσε Τσίπρα για το Ασφαλιστικό

Ο Κατρούγκαλος στους «θεσμούς» - Ενημέρωσε Τσίπρα για το Ασφαλιστικό Ο Κατρούγκαλος στους «θεσμούς» - Ενημέρωσε Τσίπρα για το Ασφαλιστικό
Ο Κατρούγκαλος βλέπει σήμερα τους θεσμούς - Ενημέρωσε Τσίπρα για το Ασφαλιστικό Για σήμερα το μεσημέρι στις 14.00 έχει προγραμματιστεί η νέα συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου με τους θεσμούς για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Η χθεσινή προγραμματισμένη συνάντηση ακυρώθηκε, ενώ ο κ. Κατρούγκαλος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για το ασφαλιστικό.

Τα «χαρτιά» τους, αναφορικά με τα κομβικά ζητήματα των συντάξεων, αλλά και των προνοιακών επιδομάτων, αναμένεται να ανοίξουν σήμερα, οι εκπρόσωποι των θεσμών. Οι διαδοχικές συναντήσεις που αναμένεται να έχουν με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας γι’ αυτά τα δύο πολύ σημαντικά θέματα, θα δείξουν εν πολλοίς και τις διαθέσεις των δανειστών της χώρας για να επέλθει συμφωνία στα ζητήματα που άπτονται του Ασφαλιστικού, έστω και σε βάθος χρόνου.

Αρχικά, η πρώτη συνάντηση θα αφορά το συνταξιοδοτικό της χώρας, με την πλευρά των εκπροσώπων να πιέζει για μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, για παρεμβάσεις στο σκέλος της εθνικής σύνταξης και πιθανά για περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις των δανειστών για τα συνταξιοδοτικά ζητήματα, έχουν ως εξής:

•    Ποσοστό αναπλήρωσης: Οι εκπρόσωποι των θεσμών, θα προτιμούσαν το ποσοστό αναπλήρωσης για κύριες και επικουρικές συντάξεις, να μην υπερβαίνει το 55%. Αντίθετα η ελληνική πλευρά, φαίνεται να έχει προεξοφλήσει ποσοστό αναπλήρωσης που θα φτάνει στο 60% μόνο για τις κύριες συντάξεις και για τις επικουρικές θα ανέρχεται έως το 18%.

•    Εθνική σύνταξη: Τα 384 ευρώ, εγγυημένα από το Κράτος για όλους, που υπόσχεται το σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου, βρίσκουν αντίθετους τους δανειστές, αφού πιστεύουν ότι το κονδύλι που απαιτείται θα είναι πολύ μεγάλο. Αντιπροτείνουν, η εθνική σύνταξη να χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης, θέλουν να αυξηθεί το κατώτατο όριο χορήγησης της σύνταξης, από τα 15 έτη που είναι σήμερα, στα 20 έτη.

•    Νέες συντάξεις: Οι ενστάσεις που διατυπώνονται αφορούν το σκέλος της προσωπικής διαφοράς. Οι εκπρόσωποι των θεσμών, θεωρούν ότι το μέτρο αυτό δεν αποτελεί τη λύση για τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και εκφράζουν αμφιβολίες, ως προς την εφαρμογή του.

•    Ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις: Σε άμεση συνάρτηση με όλα τα παραπάνω και για να καλυφθεί η δέσμευση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισεκ ευρώ, ή 1% του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος, οι δανειστές θα καλόβλεπαν πιθανή μείωση στις κύριες συντάξεις κατά 15% κατά μέσο όρο, αλλά και στις επικουρικές, έως 30%. Η ελληνική πλευρά έχει θέσει «κόκκινη γραμμή» για τις κύριες συντάξεις, ενώ δεν αποκλείει την πιθανότητα των περικοπών στις επικουρικές. Επίσης, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί το πλαφόν στις συντάξεις, γενικότερα, έτσι ώστε να μειωθούν εκείνες που είναι πάνω από 2.300 ευρώ το μήνα.

Στο σκέλος των προνοιακών παροχών, η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στο ζήτημα της εύρεσης των πόρων εκείνων, που θα δώσουν την απαιτούμενη ώθηση, ώστε να εφαρμοστεί καθολικά, σε όλη τη χώρα, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Είναι γνωστό ότι απαιτούνται περίπου 900 εκατ ευρώ ετησίως για τη λειτουργία του, χρήματα που πρέπει να εξοικονομηθούν από τις λοιπές προνοιακές παροχές που χορηγούνται. Ήδη η Παγκόσμια Τράπεζα, κατέθεσε σχετική έκθεση στο υπουργείο Εργασίας, βάσει την οποίας υπάρχουν περίπου 300 επιδόματα προνοιακού χαρακτήρα που πρέπει είτε να επανεξεταστεί η χορήγησή τους, είτε ακόμα και να καταργηθούν.