Οικονομία

Διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό χωρίς αναλογιστική μελέτη λέει ο Κατρούγκαλος

Διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό χωρίς αναλογιστική μελέτη λέει ο Κατρούγκαλος Διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό χωρίς αναλογιστική μελέτη λέει ο Κατρούγκαλος
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για το μείζον ζήτημα του Ασφαλιστικού, χωρίς την ύπαρξη αναλογιστικής μελέτης, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας.

Στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης τύπου για την κατάθεση της νέας, βελτιωμένης πρότασης καταβολής εισφορών, για τους επιστήμονες (γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους), ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, αποκάλυψε ότι η «πλήρης αναπτυγμένη αναλογιστική μελέτη εγκρίνεται από το Ageing Working Group της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν έχουν οριστικοποιηθεί τα ποσοστά αναπλήρωσης». Με δεδομένο όμως ότι το συγκεκριμένο ζήτημα, αυτό των ποσοστών αναπλήρωσης δηλαδή, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κατρούγκαλο, βρίσκεται «στην καρδιά της σκληρής διαπραγμάτευσης που έχουμε με τους θεσμούς», δεν μπορεί να υπάρξει «τελική αναλογιστική μελέτη». Συνεπώς, μέχρι να «καταλήξει η διαπραγμάτευση» για το Ασφαλιστικό, η μελέτη που θα μπορούσε να δείξει την τάση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα και να παρουσιάσει τη βιωσιμότητά του ή το αντίθετο, δεν θα μπορεί να υπάρξει. Έτσι, η όποια συμφωνία, θα στερείται μιας παραμέτρου, που είναι βασική για τον καθορισμό της...

Σε κάθε περίπτωση όμως, το υπουργείο Εργασίας, στρέφει το ενδιαφέρον του στο εσωτερικό, για τις αμέσως επόμενες ημέρες, με δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Στο πλαίσιο αυτό, καταβάλλονται προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα που έχει δημιουργηθεί με αρκετούς φορείς επαγγελματιών, αλλά και με τους αγρότες. Για τους τελευταίους, ο κ. Κατρούγκαλος προανήγγειλε επίσης παρεμβάσεις, με στόχο να καμφθούν οι αντιδράσεις και να ανοίξουν τα μπλόκα.

Πάντως, οι προτάσεις, που επισημοποιήθηκαν χθες, έχουν ήδη απορριφθεί από τους κλάδους των επιστημόνων. Οι βελτιωτικές κινήσεις που αφορούν την τριετή διάρκεια ισχύος των εκπτώσεων στις εισφορές, οι οποίες φτάνουν έως και το 50%, για όσους ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν ετήσιο εισόδημα, από 7.000 έως 10.000 ευρώ, δεν φαίνεται να βοηθούν ώστε να αλλάξει η αρνητική προσέγγιση της κυβερνητικής πρότασης για το Ασφαλιστικό. Πάντως είναι γεγονός ότι, με βάση τα παραδείγματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα σχεδόν 2 στους 3, ωφελούνται από τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Επίσης, από την ίδια την ανάλυση των εισοδημάτων που δήλωσαν πέρσι στην Εφορία, οι γιατροί, οι μηχανικοί και οι δικηγόροι, φαίνεται η «ανθρωπογεωγραφία» των συγκεκριμένων κλάδων. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι πάνω από 40.000 ευρώ εισόδημα ετησίως δήλωσαν μόλις 2.618 μηχανικοί (9,43%), άλλοι 5.575 γιατροί (15,99%) και  μόλις 1.290 δικηγόροι (4,9%).