Οικονομία

ΠΟΣΕ ΙΚΑ: Διαδοχικές βιαιοπραγίες σε υπαλλήλους του Ιδρύματος

ΠΟΣΕ ΙΚΑ: Διαδοχικές βιαιοπραγίες σε υπαλλήλους του Ιδρύματος ΠΟΣΕ ΙΚΑ: Διαδοχικές βιαιοπραγίες σε υπαλλήλους του Ιδρύματος
ΠΟΣΕ ΙΚΑ: Διαδοχικές βιαιοπραγίες σε υπαλλήλους του Ιδρύματος του Βασίλη Αγγελόπουλου Καταγγελία για συνεχόμενα κρούσματα επιθέσεων κατά υπαλλήλων του ΙΚΑ, πραγματοποίησε το Σωματείο των Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) του Ιδρύματος.

Σε μία περίπτωση, καταγράφηκε επίθεση με προπηλακισμό και βιαιοπραγία στη Θεσσαλονίκη. Ακόμα χειρότερα όμως, συνέβησαν σε υπάλληλο του ΙΚΑ, που δέχτηκε απειλές για τη ζωή της, ενώ υπέστη σοβαρές ζημιές το αυτοκίνητό της, από εργοδότη, επειδή ο έλεγχος που του πραγματοποίησε, έφερε στην επιφάνεια, 8 ανασφάλιστους εργαζόμενους. Πιο συγκεκριμένα, ο έλεγχος διενεργήθηκε σε εταιρία που έχει έδρα σε πασίγνωστο νησί των Κυκλάδων, ύστερα από καταγγελία για ανασφάλιστη εργασία.

Η υπάλληλος της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ, που θεωρείται η ομάδα των «Ράμπο» του Ιδρύματος, πραγματοποίησε εκτεταμένο έλεγχο στην εταιρία και διαπίστωσε τις παραβάσεις, επιβάλλοντας τα ανάλογα πρόστιμα, που ανέρχονται στα 10.550 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που δούλευε χωρίς να είναι ασφαλισμένος. Οι απειλές κατά της ίδιας ξεκίνησαν πριν αποχωρήσει από το νησί και συνεχίστηκαν κατά την επιστροφή της στην Αθήνα. Η ίδια κατέφυγε στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές και στον Εισαγγελέα, ζητώντας προστασία, αλλά το αποτέλεσμα ήταν να βρει το αυτοκίνητό της με σοβαρές υλικές φθορές, αφού είχε υποστεί μέχρι και αλλαγή στο χρώμα του!

Αναφορικά με το περιστατικό στην Πύλη Αξιού της Θεσσαλονίκης, η επίθεση που δέχτηκαν οι υπάλληλοι του ΙΚΑ, ξεκίνησε αφού είχαν ολοκληρώσει τον έλεγχό τους, σε επιχείρηση της περιοχής και χωρίς να έχουν βρει κάποιες παραβάσεις. Σύμφωνα με την ΠΟΣΕ ΙΚΑ ο εργοδότης «επιτέθηκε με μένος και ιδιαίτερη αγριότητα, γρονθοκοπώντας τον εντεταλμένο υπάλληλο του Ιδρύματος». Το Σωματείο, κάνει λόγο για «εντεινόμενο φαινόμενο» και για «έλλειψη προστασίας των εργαζομένων που έχουν επιφορτιστεί με τον έλεγχο της παραβατικότητας της κοινωνικής ασφάλισης παίρνοντας διαστάσεις κοινωνικού φαινομένου- κατεστημένου στη χώρα μας».

«Τα συμβάντα αυτά δημιουργούν αποτρεπτική διάθεση και φόβο σε όσους έχουν απομείνει στο ΙΚΑ και ασκούν εξωτερικούς ελέγχους», καταλήγει η ΠΟΣΕ ΙΚΑ.