Οικονομία

Εντός των προσεχών 10 ημερών επιστρέφουν οι επικεφαλής των ελεγκτών των «θεσμών»

Εντός των προσεχών 10 ημερών επιστρέφουν οι επικεφαλής των ελεγκτών των «θεσμών»
Του Γιώργου Παλαιτσάκη * Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής τηλεδιάσκεψη με τα τεχνικά κλιμάκια. Απανωτές συσκέψεις Τσακαλώτου με Χουλιαράκη, Αλεξιάδη και Πιτσιλή για τα φορολογικά και τα δημοσιονομικά.

Mεγάλη είναι πλέον η πιθανότητα οι επικεφαλής των ελεγκτών των «θεσμών» να επιστρέψουν εντός των προσεχών 10 ημερών στην Αθήνα για να συνεχίσουν την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν την ερχόμενη Δευτέρα ενώ η επιστροφή των επικεφαλής τοποθετείται πλέον χρονικά μεταξύ της Παρασκευής 26 και της Δευτέρας 29 Φεβρουαρίου.

Τον δρόμο για την επάνοδο των επιθεωρητών των δανειστών άνοιξε η επιτυχής ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης που είχαν υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών», κατά τη διάρκεια της οποίας παραδόθηκαν οι κυβερνητικές προτάσεις για τις αλλαγές στο φορολογικό και τα δημοσιονομικά. Η επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης θα έχει τη μορφή άμεσων επαφών στην Αθήνα αρχικά μεταξύ συμβούλων υπουργών, υψηλόβαθμων υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και τεχνικών εμπειρογνωμόνων των «θεσμών» και εν συνεχεία μεταξύ υπουργών και των επικεφαλής των ελεγκτών των «θεσμών».

​Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής ​σχεδιάζεται να  

επιστρέψουν ​την ερχόμενη Παρασκευή 26 ή την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, ενώ οι πιθανότητες για επάνοδο των επικεφαλής μετά την 1η Μαρτίου είναι πολύ λιγότερες.

«Ουσιαστικά δεν έκλεισε τίποτε», λένε πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, αλλά οι θεσμοί θεώρησαν πως οι προτάσεις και τα στοιχεία που ζήτησαν και πήραν είναι επαρκή για να επιστρέψουν και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις εκ τους σύνεγγυς.

​Πάντως, αν και η τηλεδιάσκεψη, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές "πήγε καλά", θα χρειαστεί αγώνας δρόμου ​για ​να προλάβει να ολοκληρωθεί  ​η αξιολόγηση ​πριν το Πάσχα των Καθολικών –δηλαδή στα τέλη Μαρτίου.

Ενώ γινόταν η αποστολή των στοιχείων μέσω τηλεδιάσκεψης των τεχνικών κλιμακίων, ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε και έναν γύρο απανωτών συσκέψεων με τους αναπληρωτές υπουργούς κ.κ. Γιώργο Χουλιαράκη και Τρύφωνα Αλεξιάδη, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κύριο Γιώργο Πιτσιλή.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ κυβέρνησης και «θεσμών» υπάρχει στο ζήτημα της περαιτέρω ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Ουσιαστικά, θα δημιουργηθεί μια Ανεξάρτητη Αρχή Είσπραξης των Δημοσίων Εσόδων, που θα διαδεχθεί την ΓΓΔΕ και θα αυτονομηθεί πλήρως από το υπουργείο Οικονομικών.

Θετικά εξελίχθηκαν και οι συζητήσεις για τη νέα κλίμακα με τα ποσοστά του ετησίου εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτονται με δαπάνες βάσει αποδείξεων και «πλαστικού χρήματος» για την κατοχύρωση του αφορολογήτου των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Μεγάλο χάσμα φαίνεται όμως να χωρίζει την κυβέρνηση και τους «θεσμούς» όσον αφορά στις νέες κλίμακες φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και στην αναμόρφωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Οι κυβερνητικές προτάσεις για τα ζητήματα αυτά δεν φαίνεται να ικανοποιούν απόλυτα τους δανειστές. Ιδιαίτερο σημείο τριβής είναι η φορολογία εισοδήματος των αγροτών, όπου οι δανειστές εμμένουν στην αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 13% για τα εισοδήματα του 2015, στο 20% για τα εισοδήματα του 2016 και στο 26% για τα εισοδήματα του 2017 και η ελληνική πλευρά ζητά μια πιο σταδιακή αύξηση σε βάθος τετραετίας ή και πενταετίας, προτείνοντας σαν πρώτο βήμα ο συντελεστής να αυξηθεί στο 17% για τα εισοδήματα του 2016.

Χάσμα χωρίζει ακόμα τις δύο πλευρές στο ασφαλιστικό, γι’ αυτό πρώτα θα καταφτάσουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια που είναι αρμόδια για τα δημοσιονομικά (fiscal teams) και θα εγκατασταθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Εκεί θα διερευνήσουν το μέγεθος της τρύπας στον Προϋπολογισμό από την χαμηλή απόδοση ή μη εφαρμογή μέτρων του 2015 , όπως οι αυξήσεις ΦΠΑ κλπ.