Οικονομία

Πιέσεις των θεσμών για πώληση και πράσινων δανείων σε ξένα funds

Πιέσεις των θεσμών για πώληση και πράσινων δανείων σε ξένα funds Πιέσεις των θεσμών για πώληση και πράσινων δανείων σε ξένα funds
Ραγδαίες ανατροπές στο χώρο των «κόκκινων» δανείων με τη δημιουργία μιας νέας αγοράς και ριζικές ανακατατάξεις στον επιχειρηματικό χάρτη, αναμένονται τους επόμενους μήνες. Στελέχη της κυβέρνησης αλλά και τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η «βόμβα» των ληξιπρόθεσμων χορηγήσεων σε ιδιώτες, μικρομεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να απασφαλιστεί το συντομότερο δυνατό».

Το μεγαλύτερο ζήτημα για την κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι τα κόκκινα δάνεια και η πώληση τους σε ξένα funds. Η διάσταση απόψεων είναι σημαντική αλλά εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία το σύντομα έτσι ώστε να τεθούν σε εφαρμογή μια σειρά από ρυθμίσεις και κανονιστικά πλαίσια που θα αλλάξουν τα πάντα και στις τράπεζες και στον επιχειρηματικό τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις προτάσεις που έπεσε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμού είναι και η ελεύθερη πώληση όλων των δανείων, όχι μόνο των «κόκκινων» δηλαδή αλλά και όσων εξυπηρετούνται κανονικά, των «πράσινων». Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας, η πλευρά των δανειστών έριξε την ιδέα αυτή η οποία, όμως, απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά.

Στο σκεπτικό των Θεσμών είναι ορισμένα «πράσινα» δάνεια, επιχειρηματικά και όχι στεγαστικά ή καταναλωτικά, να μπουν σε ένα «πακέτο» με άλλα «κόκκινα» δάνεια ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά προς πώληση σε ξένα funds. Οπως τονίζουν γνώστες της αγοράς, αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο για επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και πάλι, υπάρχουν πολλές δυσκολίες στο εγχείρημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα των Θεσμών ετέθη σε πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα με το υπουργείο Οικονομικών να απαντά αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οπως εξηγούν στελέχη της αγοράς που έχουν γνώση της διεθνούς πρακτικής: «Γιατί μια τράπεζα να θέλει να πουλήσει δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά. Θα προτιμήσει να ξεφορτωθεί όσα δεν έχουν υψηλές εξασφαλίσεις».