Οικονομία

Υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας σε περιφερειακά νοσοκομεία

Υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας σε περιφερειακά νοσοκομεία Υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας σε περιφερειακά νοσοκομεία
Η ανάγκη υποστήριξης υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας στα περιφερειακά νοσοκομεία και στις υπηρεσίες υγείας σε τουριστικές περιοχές, στο πλαίσιο του διαπεριφερειακού ευρωπαϊκού έργου ηλεκτρονικής υγείας AdriHealthMob, ήταν το κύριο θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στην Κέρκυρα, από το Κέντρο Καινοτομίας και Πολιτισμού InnoPolis και το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHeLab) του Πανεπιστημίου.

Στην ημερίδα, με τίτλο "Local Workshop on Cross Fertilization & Dissemination", παρουσιάστηκε το έργο BiHeLab, που κλείνει έναν χρόνο συμμετοχής, ως μοναδικός εταίρος για νευροεκφυλιστικές ασθένειες, στο πρόγραμμα IPA Adriatic.

Το έργο AdriHealthMob προβλέπει τη συμμετοχή 15 εταίρων από τις οκτώ χώρες που αποτελούν τη Μακρο-περιφέρεια Αδριατικής & Ιονίου και στοχεύει στη δημιουργία ενός διαλειτουργικού ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος, με τη χρήση καινοτόμων Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT), όπως για παράδειγμα e-health, m-health και tele-health εν γένει intelligent health (i-health), στον τομέα της υγείας και πρόνοιας στον χώρο της Αδριατικής, προκειμένου να βελτιωθεί η κινητικότητα των πολιτών και να επιτευχθεί η βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης, μέσω ενός αποτελεσματικού και αποδοτικού συστήματος μεταφορών.

Στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα υγείας συμμετέχει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο μαζί με άλλους επιστημονικούς και κρατικούς φορείς από τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη, την Ιταλία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Αλβανία, κράτη της μακροπεριφέρειας της Αδριατικής & Ιονίου.

Σκοπός του AdriHealthMob είναι η ανάπτυξη νέων βιώσιμων υπηρεσιών στην Υγεία και Πρόνοια σε διαπεριφερειακό επίπεδο, μέσα από ένα νέο μοντέλο σχεδιασμού του συστήματος υγείας και περίθαλψης που επικεντρώνεται στη δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος για την αποτελεσματική συλλογή και ανάλυση ιατρικών δεδομένων, στην εισαγωγή προηγμένων τεχνολογιών πληροφορικής στον τομέα της υγείας και φροντίδας, με επίκεντρο την κινητικότητα των πολιτών και στον εκσυγχρονισμό και στην προσαρμογή των υφιστάμενων φυσικών υποδομών που σχετίζονται -άμεσα ή έμμεσα- με την κινητικότητα των πολιτών.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας συζητήθηκαν αναλυτικά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των δράσεων του προγράμματος στην Μακρο-περιφέρεια Αδριατικής & Ιονίου και οι δυνατότητες επέκτασής του, η συμβολή του εργαστηρίου BiHeLab σε αυτό, η παρουσίαση νοσηλευτικών μονάδων ηλικιωμένων που διαθέτουν υψηλές τεχνολογικές υπηρεσίες, αλλά και γενικότερα η χρήση καινοτόμων Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT) στον τομέα της υγείας.

Την "αυλαία" της ημερίδας άνοιξε ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Δρ. Βασίλειος Χρυσικόπουλος, ενώ το "παρών" έδωσε και η αναπληρωτής υπουργός του Υπουργείου Υγείας της Αλβανίας, Milva Konomi, που παρουσίασε το αλβανικό σύστημα Υγείας και τις νέες τεχνολογίες.

Στην ημερίδα συμμετείχαν διακεκριμένοι καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, γιατροί και επιστήμονες της τεχνολογίας στα θέματα υγείας, ενώ την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων, υπεύθυνος Κοινωνικού τομέα, Αλέξανδρος Μιχαλάς.

"Ιδιαίτερα για μας εδώ, στην Ιόνια Περιφέρεια, με τα πολλά νησιά και τη δυσκολία στη συγκοινωνιακή σύνδεση, διαφαίνεται μια εξαιρετική ευκαιρία με καλύτερες πρακτικές προσβασιμότητας στις υπηρεσίες υγείας, αρκεί όλοι να τολμήσουμε στην πράξη. Έχουμε τη μοναδικότητα πιθανόν στην Ευρώπη και την τύχη στα Ιόνια Νησιά, στην Κέρκυρα να έχει την έδρα του το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (Bioinformatics and Human Electrophysiology Lab -BiHeLab) του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, σημαντικότατος επιστημονικός παράγοντας αλλά και εργαλείο σ' αυτή την προσπάθεια. Είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα όλης αυτής της εργασίας σας θα προσδώσει μια προστιθέμενη αξία τόσο στη Μακρο-περιφέρειά μας όσο και στη δική μας Περιφέρεια, ενδυναμώνοντας σημαντικά την αντιμετώπιση και την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες" ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μιχαλάς.

Πρότεινε -μεταξύ άλλων- κατά τη διάρκεια της ημερίδας, την άμεση δημιουργία ιατρικού ηλεκτρονικού φακέλου για ασθενείς, κοινών κανόνων και ιατρικών πρωτοκόλλων για την ασφαλέστερη και αποτελεσματική μετακίνηση των πολιτών, καθώς και την παροχή έγκυρων πληροφοριών στους πολίτες των χωρών της Αδριατικής σχετικά με τους διαθέσιμους τρόπους μετακίνησης και πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης.

"Αυτή η προσέγγιση δίνει τη δυνατότητα σε μας στην αυτοδιοίκηση, μαζί με άλλους φορείς, να εμπνευστούμε και να κινητοποιηθούμε ούτως ώστε να διαμορφώσουμε συγκεκριμένες πολιτικές επ' ωφελεία των πολιτών μας σε μια εξωστρεφή και οραματική πολιτική υγείας, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που μας δίδονται" δήλωσε ο κ. Μιχαλάς.