Οικονομία

Με αναλογιστικές μελέτες το «μαχαίρι» σε εφάπαξ και επικουρικές

Με αναλογιστικές μελέτες το «μαχαίρι» σε εφάπαξ και επικουρικές
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Η μείωση των εφάπαξ, που σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και το 35%, προγραμματίζεται να «περάσει» μέσα από επίσημες αναλογιστικές μελέτες.

Το υπουργείο Εργασίας, στο σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό, έχει ήδη δώσει τις «κατευθυντήριες γραμμές», οριοθετώντας έναν καινούργιο μαθηματικό τύπο, που έτσι και αλλιώς φέρνει περικοπές στα εφάπαξ.

Οι μειώσεις αυτές αναμένεται να κωδικοποιηθούν ακριβέστερα, μέσα από την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών, οι οποίες θα δείχνουν τα ύψος των εσόδων, αλλά και των δαπανών στους Τομείς Πρόνοιας που χορηγούν εφάπαξ, έτσι ώστε να καθορίσουν το τελικό ύψος τους, για να μην παράγονται ελλείμματα στο μέλλον.

Το ύψος τους θα προκύπτει από τις εισφορές που θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, συν ένα επιτόκιο που θα κυμαίνεται στα επίπεδα που ισχύουν για το Κοινό Κεφάλαιο που βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Ουσιαστικά, τα σενάρια που αφορούν τον τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ, δίνουν άλλο ύψος εφάπαξ έως το 2013 και μικρότερο από το 2014 και μετά, αφού θα μειώνεται το σχετικό επιτόκιο. Στόχος είναι όσο θα περνούν τα έτη, να υπάρχει σταδιακή μείωση του εφάπαξ βοηθήματος, αφού θα μειώνεται αντίστοιχα το μερίδιο του εφάπαξ που θα αφορά τα έτη πριν από το 2013 και θα αυξάνεται το μερίδιο που θα προκύπτει από το 2014 και μετά.

Βέβαια, το μοντέλο αυτό, που πρέπει να επικυρωθεί από σχετικές αναλογιστικές μελέτες, αποτελεί την ελληνική πρόταση για εξορθολογισμό του συστήματος σε βάθος χρόνου. Μένει να υπάρξει η σχετική έγκριση από τους θεσμούς, που στο παρελθόν έχουν μιλήσει ανοιχτά για κατάργηση της συγκεκριμένης παροχής, δηλαδή για εφαρμογή πολύ πιο σκληρών και «βίαιων» μέτρων.

Στο σκέλος των επικουρικών συντάξεων, η ελληνική πλευρά προτείνει να ακολουθηθεί ένα αντίστοιχο μοντέλο εκπόνησης σχετικών αναλογιστικών μελετών, με βάση ένα συγκεκριμένο ποσοστό αναπλήρωσης. Οι περικοπές όμως, που θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη διαδικασία, επιχειρείται να είναι στοχευμένες και να εστιαστούν σε συγκεκριμένους κλάδου εργαζομένων, που χορηγούν επικουρικές συντάξεις, πολύ υψηλότερες από τα 170 ευρώ, που είναι ο μέσος όρος στο ΕΤΕΑ.