Οικονομία

Ερώτηση για τις εκκρεμείς συντάξεις κατέθεσαν 20 βουλευτές της ΝΔ

Ερώτηση για τις εκκρεμείς συντάξεις κατέθεσαν 20 βουλευτές της ΝΔ Ερώτηση για τις εκκρεμείς συντάξεις κατέθεσαν 20 βουλευτές της ΝΔ
Στην κοινοβουλευτική διαδικασία φέρνει η αξιωματική αντιπολίτευση το θέμα των συνάξεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Οι 20 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ζητούν να πληροφορηθούν για τα μέτρα και τις δράσεις που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των μεγάλων καθυστερήσεων απονομής των συντάξεων αλλά και το πλήθος των σε εκκρεμότητα αιτήσεων συντάξεων κυρίων και επικουρικών ανά έτος και ανά Ταμείο.

Παράλληλα ρωτούν το εκτιμώμενο κόστος των αναδρομικών συντάξεων ανά Ταμείο και τέλος για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων ψηφιοποίησης της ασφαλιστικής ιστορίας των εργαζομένων.

Στα «συρτάρια» των Ταμείων 330.000 συντάξεις

Όπως είχε αναφέρει από χθες το dikaiologitika.gr, οι συντάξεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα για χρονικό διάστημα άνω των τριών ετών υπερβαίνουν τις 330.000.

Ο κλοιός γύρω από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, σφίγγει ολοένα και περισσότερο, αφού παραμένουν εκκρεμείς δεκάδες χιλιάδες απονομές συντάξεων, ενώ την ίδια στιγμή η αδυναμία καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, αυξάνει ραγδαία τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η «μερίδα του λέοντος» ανήκει στο ΕΤΕΑ που φαίνεται να έχει πάνω από 120.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις και ακολουθεί το ΙΚΑ με 80.000. Ο ΟΑΕΕ έχει περίπου 33.000 αιτήσεις απονομών συντάξεων στην αναμονή και άλλες 8.000 το ΕΤΑΑ. Υπάρχουν ακόμα πάνω από 60.000 αιτήσεις απονομής εφάπαξ που βρίσκονται ανεκτέλεστες, αφού το συγκεκριμένο βοήθημα έχει σταματήσει να καταβάλλεται για αιτήσεις που υποβλήθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μετά, δηλαδή εδώ και δυόμιση χρόνια. Αν τα Ασφαλιστικά Ταμεία επιδίωκαν να απονείμουν συντάξεις και εφάπαξ, θα χρειάζονταν άμεσα ποσό που υπερβαίνει τα 3,5 δισεκ ευρώ.

Παράλληλα σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΚΕΑΟ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, άνω των 5.000 ευρώ από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ και τον ΟΓΑ, υπερβαίνουν τα 15,3 δισεκ ευρώ. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μπορεί να εισπραχθεί πια μόνο το 1/3 από αυτές.

Επίσης υπολογίζεται ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει πρόσθετο κονδύλι 5 δισεκ ευρώ, τουλάχιστον, εάν θέλει να καλύψει το «άνοιγμα» που έχουν δημιουργήσει δικαστικές αποφάσεις που έκριναν ως αντισυνταγματικές περικοπές συντάξεων, στα χρόνια της κρίσης.