Οικονομία

Διεργασίες για την προσέλκυση επενδύσεων από τις ΗΠΑ

Διεργασίες για την προσέλκυση επενδύσεων από τις ΗΠΑ Διεργασίες για την προσέλκυση επενδύσεων από τις ΗΠΑ
Η ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της χώρας και η προσέλκυση επενδύσεων είναι επιβεβλημένο να αναπτυχθούν το συντομότερο δυνατόν κατά το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και σε αυτό το πλαίσιο υπεγράφη σήμερα διακήρυξη συνεργασίας με το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ.

Με την υπογραφή αυτή οι δύο φορείς προσβλέπουν στην εδραίωση μίας στρατηγικής συνεργασίας για την υλοποίηση δράσεων που στοχεύουν στην καινοτόμα οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Για το λόγο αυτό, τα συμβαλλόμενα μέρη θα συνεργαστούν για την προώθηση συμμαχιών με στόχο την οργάνωση διαλόγων πολιτικής, σεμιναρίων και δραστηριοτήτων που θα επικεντρώνονται σε μία σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα.

Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος που υπέγραψε τη διακήρυξη δήλωσε σχετικά: "η συμφωνία συνεργασίας αποτελεί σημαντικό βήμα στην προσπάθεια ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας. Με την πρόσβαση που αποκτούμε στα εργαλεία και την εμπειρία του Compete θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε πρακτικά και αποτελεσματικά στην ανάταξη της οικονομίας, στη δημιουργία φιλικού και αποδοτικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και βεβαίως την προσέλκυση επενδύσεων που αποτελεί και τη μέγιστη πρόκληση για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η συμφωνία βάζει τις βάσεις στην πρωτοβουλία συγκρότησης ενός ανεξάρτητου Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, στα πρότυπα του Compete".

Η πρόεδρος του US Council on Competitiveness Ντέμπορα Γουίνς Σμιθ μετά την υπογραφή ανέφερε ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου επιχειρηματικού συμβουλίου που θα έχει ως βάση ένα πυρήνα ακαδημαϊκών, επιχειρηματιών, κυβέρνησης αλλά και γενικότερα όλων των πολιτικών δυνάμεων και φορέων της οικονομίας "για να αναπτυχθούν αποτελεσματικές πολιτικές ανταγωνιστικότητας, καινοτόμα επιχειρηματική δραστηριότητα , επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία και ανάπτυξη που βασίζεται στην καινοτομία".

Η ίδια συνέχισε: "μαζί θα κινήσουμε διμερείς πρωτοβουλίες για την προώθηση πολιτικών για την ανταγωνιστικότητα και των πρακτικών που διαμορφώνουν τη μελλοντική ικανότητα για επιχειρηματική καινοτομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής αξίας για την επίτευξη μακροπρόθεσμης βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας χωρίς αποκλεισμούς για τα δύο έθνη μας".