Οικονομία

Πώς καταβάλλεται η σύνταξη σε ανάπηρους που συνεχίζουν να εργάζονται

Πώς καταβάλλεται η σύνταξη σε ανάπηρους που συνεχίζουν να εργάζονται
Δεν χάνουν μέρος της σύνταξής τους, όσοι ασφαλισμένοι συνταξιοδοτήθηκαν με 15αετία για σοβαρούς λόγους αναπηρίας ή λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα, στην περίπτωση που συνεχίζουν την εργασία τους.

Εγκύκλιος του ΙΚΑ επαναλαμβάνει απόφαση που είχε παρθεί από το 2011 και διευκρινίζει ότι από την έναρξη ισχύος του νόμου 3996, δηλαδή, από της 5/11/2011 και μετά, όσοι ασφαλισμένοι υπάγονται στις παραπάνω πολύ ειδικές περιπτώσεις συνταξιοδότησης, δεν υφίστανται αναστολή καταβολής της σύνταξής τους σε περίπτωση που αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν και υπαχθούν στην ασφάλιση των φορέων από τους οποίους έχουν συνταξιοδοτηθεί.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται άτομα με τύφλωση, μεσογειακή αναιμία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου στο στάδιο της αιμοκάθαρσης, μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων αιμορροφιλία και λοιπές κατηγορίες αναπηρίας. Η ίδια πρόβλεψη ισχύει και για τους επιδοματούχους του εξωιδρυματικού επιδόματος.

Πάντως, ισχύει κανονικά η περικοπή του μέρους της σύνταξης πάνω από τα 30 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, κατά 70%, για τις περιπτώσεις των συνταξιούχων από εργασία που έχει παρασχεθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος στον δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και μετά τη συνταξιοδότησή τους απασχολούνται στο δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η διάταξη αυτή ισχύει και για τους συνταξιοδοτούμενους που υπάγονται στις παραπάνω ειδικές διατάξεις

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 3863/2010, οι συνταξιούχοι γήρατος που αναλαμβάνουν εργασία υπόκεινται στους εξής περιορισμούς:
α) Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης ή των συντάξεων, κύριων και επικουρικών.
β) Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους, το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος των κύριων συντάξεων που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, καταβάλλεται μειωμένο κατά 70%. Για κάθε τέκνο που είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία ο αριθμός των ανωτέρω ημερομισθίων προσαυξάνεται κατά έξι ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτά διαμορφώνονται κάθε φορά. Σε περίπτωση συρροής συντάξεων, η μείωση γίνεται στο ποσό της μεγαλύτερης κύριας σύνταξης και εφόσον αυτό δεν επαρκεί, το υπόλοιπο ποσό περικόπτεται από την αμέσως επόμενη ή επόμενες κύριες συντάξεις. Ειδικότερα, για τους δικαιούχους κατώτατων ορίων συντάξεων, η σύνταξή τους περιορίζεται στο οργανικό ποσό όπως αυτό προκύπτει από τα ασφαλιστικά δεδομένα.

NETWORK