Οικονομία

Σε χρόνο - εξπρές οι αδειοδοτήσεις εργαστηρίων ακτινοβολιών

Σε χρόνο - εξπρές οι αδειοδοτήσεις εργαστηρίων ακτινοβολιών Σε χρόνο - εξπρές οι αδειοδοτήσεις εργαστηρίων ακτινοβολιών
Πολύ πιο γρήγορα δίνονται, πλέον, οι άδειες λειιτουργίας των ιατρικών εργαστηρίων ακτινοβολιών στη χώρα μας. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας των υπηρεσιών μονοαπευθυντικής διαδικασίας αδειοδότησης (one-stop shop) αυτών των εργαστηρίων.

Το 2015, η ΕΕΑΕ, η αρμόδια αδειοδοτούσα Αρχή για τα ιατρικά εργαστήρια ακτινοβολιών, εξέδωσε συνολικά 544 ειδικές άδειες λειτουργίας, 127 προεγκρίσεις κατασκευής και 35 ειδικές άδειες. Το μεγαλύτερο μέρος αφορούσε ακτινολογικά εργαστήρια.

Ο μέσος χρόνος για την ολοκλήρωση από την ΕΕΑΕ των διαδικασιών αδειοδότησης εργαστηρίων ακτινοθεραπείας, πυρηνικής ιατρικής και ακτινολογικών, πέρυσι ήταν 64, 15 και 52 ημέρες αντίστοιχα.

Το νέο μοντέλο αδειοδότησης, σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, διασφαλίζει την πλήρη εποπτεία της κατάστασης αδειοδότησης των ιατρικών εργαστηρίων ακτινοβολιών. Καθιστά δυνατή την ενημέρωση άλλων ενδιαφερόμενων φορέων (υπουργείο Υγείας, ΕΟΠΥΥ), την απρόσκοπτη τήρηση της εθνικής βάσης ακτινονοπροστασίας και τη διάθεση των στοιχείων που αφορούν την αδειοδότηση των ιατρικών εργαστηρίων προς το ευρύ κοινό, μέσω της ανάρτησής τους στον διαδικτυακό τόπο www.eeae.gr.

Στη χώρα μας, στον τομέα της ιατρικής, λειτουργούν περισσότερα από 1.500 εργαστήρια όπου γίνεται χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας (ακτινολογικά μηχανήματα, ακτινοθεραπεία κ.α.) και μη ιοντίζουσας (π.χ. μαγνητικοί τομογράφοι), τα οποία υπόκεινται στον ρυθμιστικό έλεγχο της ΕΕΑΕ. Οι εργαζόμενοι με ακτινοβολίες στον χώρο της υγείας ξεπερνούν τις 10.000.