Διεθνή

Οργή της κυβέρνησης Μελόνι για το «φιάσκο» με τα κέντρα κράτησης στην Αλβανία

Οργή της κυβέρνησης Μελόνι για το «φιάσκο» με τα κέντρα κράτησης στην Αλβανία
Το φιάσκο της πρώτης απόπειρας της Μελόνι να «λύσει» το μεταναστευτικό δημιουργώντας κλειστά κέντρα κράτησης στην Αλβανία προκαλεί την οργή της ιταλικής κυβέρνησης που απειλεί τώρα τους δικαστές που γνωμοδότησαν αρνητικά.

Οι τελευταίοι 12 αιτούντες άσυλο που κρατούνται στο νέο «πολυδιαφημισμένο» κέντρο που έφτιαξε η κυβέρνηση Μελόνι στην Αλβανία πρέπει να μεταφερθούν στην Ιταλία, αποφάσισε ιταλικό δικαστήριο, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στην ιταλική κυβέρνηση.

Η απόφαση θέτει ζητήμα νομιμότητας των σχεδίων που συζητούσαν μόλις την Πέμπτη οι «27» της ΕΕ, ενώ πρακτικά σημαίνει πως η νέα εγκατάσταση της κυβέρνησης της Ρώμης έχει ουσιαστικά αδειάσει, αφού τέσσερις από την πρώτη ομάδα των 16 αιτούντων άσυλο που έφτασαν στο κέντρο επεξεργασίας στάλθηκαν αμέσως πίσω στην Ιταλία την Πέμπτη.

Ο Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης Κάλο Νόρντιο, με δηλώσεις του σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο της Σικελίας, αναφέρθηκε σήμερα στη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου της Ρώμης και προανήγγειλε νέα παρέμβασης της κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ιταλός υπουργός και στενός συνεργάτης της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, τόνισε:

«Όταν οι δικαστικοί ξεπερνούν τα όρια των δικαιοδοσιών τους και θεωρούν ότι έχουν αρμοδιότητες που δεν μπορούν να διαθέτουν, όπως το να χαρακτηρίζουν ασφαλή μια χώρα, πρέπει να παρέμβει η πολιτική, η οποία εκφράζει τη λαϊκή βούληση. Εμείς δίνουμε λόγο στον λαό, αν ο λαός δεν συμφωνεί με τα όσα κάνουμε, πάμε σπίτι μας. Οι δικαστικοί - οι οποίοι είναι ανεξάρτητοί και αυτόνομοι - δεν δίνουν λόγο σε κανέναν και για τον λόγο αυτό δεν μπορoύν να έχουν αρμοδιότητες, οι οποίες είναι ουσιαστικά και ξεκάθαρα πολιτικές».

Ο Ιταλός υπουργός πρόσθεσε ότι «σε σχέση με την όλη αυτή υπόθεση πρόκειται να ληφθούν πρωτοβουλίες νομοθετικού χαρακτήρα» και ότι «οι συγκεκριμένες αποφάσεις κινδυνεύουν να προκαλέσουν διπλωματικά επεισόδια, διότι το να χαρακτηρίζει, κανείς, μη ασφαλή, μια φίλη χώρα σαν το Μαρόκο, μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα».