Οικονομία

Τριμερής στο υπουργείο Εργασίας για το «λουκέτο» στον «Ιμάντα»

Τριμερής στο υπουργείο Εργασίας για το «λουκέτο» στον «Ιμάντα» Τριμερής στο υπουργείο Εργασίας για το «λουκέτο» στον «Ιμάντα»
Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Εργατικό Κέντρο Βόλου η έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων στον ΙΜΑΝΤΑ μετά την ανακοίνωση της ContiTechΙΜΑΣ Α.Ε. ότι προχωρά στη διακοπή της παραγωγής μεταφορικών ταινιών στο Βόλο και κλείνει το μητρικό εργοστάσιο, αφήνοντας στο δρόμο 138 εργαζόμενους μόνιμο προσωπικό και περίπου 30 άτομα που απασχολούνταν σε διάφορους εργολάβους. 

Οι εργαζόμενοι έχουν να επιλέξουν μεταξύ της εθελούσιας εξόδου με μπόνους 40.000 ευρώ ή να παραμείνουν στο εργοστάσιο και να απολυθούν.

Στη συνέλευση παρόντες ήταν οι βουλευτές Μαγνησίας, Αλεξ. ΜεΪκόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Μπουκώρος της Ν.Δ. και Κ. Στεργίου του ΚΚΕ, όπως επίσης και η διοίκηση του ΕΚΒ και εκπρόσωποι σωματείων άλλων εργοστασίων.

Το σωματείο δέχθηκε σκληρή κριτική για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ενώ αυτό που τόνισε η διοίκηση ήταν ότι επρόκειτο στην ουσία για μία ειλημμένη απόφαση καθώς όταν πήγαν στη συνάντηση της Παρασκευής με τη διοίκηση απλά τους ανακοινώθηκε το κλείσιμο του εργοστασίου και δεν έγινε αποδεκτή καμία συζήτηση.

«Πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι» δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Μπουρούς τονίζοντας όμως ότι δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να το βάλουν κάτω και ότι το σωματείο κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αναστραφεί η κατάσταση όσο δύσκολη και αν είναι.

Ανέφερε ότι ήδη έχουν ενημερωθεί βουλευτές και αρμόδιοι υπουργοί και την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί τριμερής στο υπουργείο Εργασίας αν και υπήρξαν εργαζόμενοι που ζήτησαν η συνεννόηση να γίνει απευθείας με τη διοίκηση της πολυεθνικής στη Γερμανία, καθώς δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

Ο κ. Μπουρούς ανέφερε ότι ήδη η διοίκηση του σωματείου έχει στείλει email στον Γερμανό εκπρόσωπο της εταιρείας με τον οποίο είχαν συναντηθεί τις προηγούμενες ημέρες όμως εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρόκειται ν’ αλλάξει κάτι και ζήτησε από όλους ψυχραιμία και ενότητα. Μάλιστα εκτίμησε ως θετική την κίνηση της εταιρείας να δώσει πέραν των αποζημιώσεων και 40.000 ευρώ αν κάποιος επιλέξει την εθελούσια έξοδο!.

Στάχτη στα μάτια της κοινωνίας είναι το μπόνους της εθελούσιας επισήμανε το μέλος του σωματείου Θοδωρής Παναγόπουλος.

Στην τοποθέτησή του το μέλος της διοίκησης και της Εργατικής Αυτονομίας Θοδωρής Πανόπουλος δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη, ζήτησε να μην υπογράψουν την εθελούσια και να προχωρήσουν σε κατάληψη του εργοστασίου. Οι εργαζόμενοι διαφώνησαν με την πρόταση Πανόπουλο αναφέροντας ότι είναι παράνομο.

Ο πρόεδρος του ΕΚΒ κ. Παπαδημόπουλος επισήμανε ότι στο συνέδριο της ΓΣΕΕ το ΕΚΒ θα ζητήσει τη συμπαράσταση των σωματείων που θα βρίσκονται εκεί προς τους εργαζόμενους του ΙΜΑΝΤΑ.

Ο Χρ. Μπουκώρος δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο από όλους τους βουλευτές του νομού, πρόταση που αποδέχθηκε και ο κ. Μεϊκόπουλος που ζήτησε να μην υπάρχουν μικροκομματικές αντιπαραθέσεις με αφορμή το θέμα του Ιμάντα. Ο κ. Στεργίου καταδίκασε την επιλογή της εταιρείας που ενώ επικαλείται την παγκόσμια ύφεση θα πληρώσει εκατομμύρια ευρώ για τα μπόνους της εθελούσιας και δήλωσε ότι θα στηρίξει όλες τις ενέργειες που θα γίνουν για να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο.

Πηγή: ΕΡΤ