Οικονομία

Απαραίτητος ο δεύτερος κύκλος εμβολιασμών των βοοειδών

Απαραίτητος ο δεύτερος κύκλος εμβολιασμών των βοοειδών Απαραίτητος ο δεύτερος κύκλος εμβολιασμών των βοοειδών
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εμβολιασμού κατά της Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών σε ολόκληρη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με εξαίρεση την περιφερειακή ενότητα Δράμας, όπου έχει εμβολιασθεί το 75% των βοοειδών.

Από τις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, θα αρχίσει ο εμβολιασμός όλων των ανεμβολίαστων μοσχαριών που γεννήθηκαν από εμβολιασμένη μάνα και έχουν ήδη συμπληρώσει την ηλικία των τεσσάρων μηνών.

Ο εμβολιασμός θα γίνει σταδιακά και είναι υποχρεωτικός για το σύνολο του πληθυσμού των βοοειδών της Περιφέρειας.

Οι κτηνοτρόφοι της ΠΑΜ-Θ που θα προσέλθουν στα αγροτικά κτηνιατρεία για να δηλώσουν τις γεννήσεις των ζώων τους, πρέπει να γνωρίζουν ότι λόγω του περιορισμένου αριθμού δόσεων απαιτείται σωστός προγραμματισμός για να μην χαθεί καμία δόση του εμβολίου, να μειωθεί το κόστος του εμβολιασμού και να επιτευχθεί η πλήρης προστασία των ζώων.

Όλα τα μοσχάρια που θα εμβολιασθούν, πρέπει να έχουν δύο ενώτια (σκουλαρίκια), ενώ σε όσα ζώα δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί ενώτια, θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι να τα παραγγείλουν και να τα τοποθετήσουν πριν αρχίσει ο εμβολιασμός.

Η κτηνιατρική διεύθυνση της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, επισημαίνει ότι «με την έλευση της άνοιξης θα πρέπει όλοι οι κτηνοτρόφοι ανεξάρτητα από εμβολιασμό να εφαρμόζουν σε μηνιαία περίπου βάση ψεκασμό με εντομοκτόνα στις σταβλικές εγκαταστάσεις, την κόπρο και τον περιβάλλοντα χώρο και να κάνουν χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα».

Τέλος, ο εμβολιασμός πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τα ζώα μετακινηθούν σε θερινούς βοσκότοπους, οπότε και καθίσταται δύσκολη τόσο η πρόσβαση όσο και ο εμβολιασμός.