Οικονομία

Τα «αγκάθια» του Ασφαλιστικού - Στον «καιάδα» οι επικουρικές

Τα «αγκάθια» του Ασφαλιστικού - Στον «καιάδα» οι επικουρικές συντάξεις Τα «αγκάθια» του Ασφαλιστικού - Στον «καιάδα» οι επικουρικές συντάξεις
του Βασίλη Αγγελόπουλου Εθνική σύνταξη και ποσοστά αναπλήρωσης, αποτελούν τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς, για το Ασφαλιστικό.

Μετά και την χθεσινή τέταρτη κατά σειρά μέσα σε ένα 10αήμερο, συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και στους επικεφαλής των θεσμών, διαπιστώθηκαν σημεία σύγκλισης, τα οποία εστιάζονται αφενός στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και αφετέρου στις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Ουσιαστικά, οι δανειστές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, όχι όμως κατά 1,5, αλλά κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.

Στον αντίποδα όμως, φαίνεται ότι ζήτησαν σκληρές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Μάλιστα, πληροφορίες μετά τη λήξη της χθεσινής συνάντησης ήθελαν οι στοχευμένες μειώσεις (2 – 30%) στις επικουρικές συντάξεις, μπορεί να ξεκινήσουν με αφετηρία τα 150 ευρώ και όχι τα 170 ευρώ, όπως ήταν έως τώρα, το όριο που είχε τεθεί.

Ειδικά για την εθνική σύνταξη, με δεδομένο ότι το σύνολό της (384 ευρώ), θα χορηγείται από 20 έτη ασφάλισης και άνω, «αγκάθι» υπάρχει για το ύψος της, στις περιπτώσεις της συνταξιοδότησης με 15αετία. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί η σύνταξη να είναι πάνω από 300 ευρώ, ενώ οι θεσμοί πιέζουν ώστε η σύνταξη, γι' αυτή την ειδική κατηγορία συνταξιούχων να υποχωρήσει, ακόμα και στα επίπεδα των 250 – 270 ευρώ.

Στο σκέλος των ποσοστών αναπλήρωσης, αν και σημειώθηκε πρόοδος, υπάρχουν ακόμη διαφορές. Οι θεσμοί θέλουν το αρχικό 0,8% για τη 15αετία να μειωθεί στο μισό, ενώ το υπουργείο Εργασίας δεν δέχεται λιγότερο από 0,7%. Αυτό σημαίνει ότι το αρχικό ποσοστό αναπλήρωσης 12%, θα μειωθεί στο 10%, εάν περάσει η ελληνική πρόταση ή στο 6%, εάν προκριθεί η πρόταση των θεσμών. Για το λόγο αυτό προγραμματίζεται νέα συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές, για αύριο, Σάββατο.