Οικονομία

Έκτακτη ενίσχυση σε κτηνοτρόφους

Έκτακτη ενίσχυση σε κτηνοτρόφους
Λεπτομέρειες εφαρμογής του κατ' εξουσιοδότηση Καν. (ΕΕ) 2015/1853 της Επιτροπής για τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης σε κτηνοτρόφους.

1. Με την παρούσα απόφαση θεσπίζονται οι λεπτο-μέρειες χορήγησης της έκτακτης ενίσχυσης βάσει του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/1853 της Επι¬τροπής συνολικού προϋπολογισμού 2.258.253 €.
2. Η ενίσχυση που προβλέπεται στην παρούσα χορηγείται ως μέτρο στήριξης των γεωργικών αγορών σύμφωνα με το άρθρο 4, παράγραφος 1, στοιχείο α) του Καν (ΕΕ) 1306/2013.

Άρθρο 2
Δικαιούχοι - Όροι Επιλεξιμότητας
1. Δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης είναι όσοι πλη¬ρούν τους κάτωθι όρους επιλεξιμότητας:
1.1. Είναι κάτοχοι βοοτροφικων εκμεταλλεύσεων όλων των παραγωγικών κατευθύνσεων με έδρα εντός των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης καθώς και της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου.
1.2. Έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα ενιαία αίτηση ενί-σχυσης για το έτος 2015.
1.3. Εκτρέφουν στην εκμετάλλευση τους τουλάχιστον 6 επιλέξιμα θηλυκά βοοειδή οποιασδήποτε παραγωγικής κατεύθυνσης.
1.4. Διατήρησαν την εκμετάλλευση τους ενεργή έως και τις 31/12/2015. Αυτό διαπιστώνεται από τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κτη-νιατρικής (Ο.Π.Σ.Κ.).

Άρθρο 3
Έλεγχοι
1. Αρμόδια αρχή για τον συντονισμό και τη διενέργεια των ελέγχων ορίζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ
2. Οι έλεγχοι για την ενίσχυση που προβλέπεται στην παρούσα απόφαση είναι διοικητικοί και επιτόπιοι.

3. Διοικητικοί έλεγχοι: Οι διοικητικοί έλεγχοι (δια-σταυρωτικοί, μηχανογραφικοί) πραγματοποιούνται σε ποσοστό 100% επί του συνόλου των δικαιούχων κτη-νοτρόφων και αφορούν στην εξακρίβωση της αλήθειας των δηλωθέντων και λοιπών στοιχείων, καθώς και στην επιλεξιμοτητα των ζώων. Για τη διενέργεια των διοικητι-κών ελέγχων χρησιμοποιούνται τα στοιχεία του Ο.Π.Σ.Κ. τα οποία τίθενται στη διάθεση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. από την αρμόδια για την τήρηση τους υπηρεσία.

4. Επιτόπιοι έλεγχοι: Για τις ανάγκες χορήγησης της ενίσχυσης θα ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα των επιτόπιων ελέγχων που έχουν διεξαχθεί από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στο πλαίσιο άλλων μέτρων στήριξης που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγρο¬τικής Ανάπτυξης.
5. Οι εν δυνάμει δικαιούχοι οφείλουν να δέχονται και να διευκολύνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους από τις αρμόδιες Εθνικές και Ενωσιακές Επιτροπές ελέγχου παρέχοντας οποιοδήποτε συμπληρωματικό στοιχείο ή πληροφορία τους ζητηθεί.
6. Ισχύουν οι κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, σύμφωνα με τα οριζό-μενα στο άρθρο 93, του Καν (ΕΕ) 1306/2013 του Ευρω-παϊκού Κοινοβουλίου του Συμβουλίου.

Άρθρο 4
Προσδιορισμός επιλέξιμων προς πληρωμή ζώων
1. Ως επιλέξιμα θεωρούνται τα βοοειδή που έχουν σημανθεί και καταγραφεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις για την αναγνώριση και την καταγραφή των ζώων, όπως προβλέπονται στον Καν. (ΕΚ) 1760/2000 του Ευρωπα¬ϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, στον Καν (ΕΕ) 911/2004 της Επιτροπής και στην εθνική νομοθεσία και τα οποία δηλώνονται στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης
έτους 2015.

2. Ο συνολικός αριθμός προσδιορισθέντων για πληρω¬μή βοοειδών της εκμετάλλευσης του δικαιούχου, προ¬κύπτει λαμβάνοντας υπόψη τα επιλέξιμα δηλωθέντα βοοειδή στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης 2015 άνω των 24 μηνών και τα ευρεθέντα επιλέξιμα βοοειδή κατά τους διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους όπως ορίζονται στο άρθρο 3.

Άρθρο 5 Πληρωμή
1. Αρμόδιος φορέας για τη χορήγηση της ενίσχυσης της παρούσης, ορίζεται ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
2. Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο υπολογίζεται από τη διαίρεση του συνολικού ποσού των 2.258.253 € δια του συνολικού αριθμού προσδιορισθέντων επιλέξι¬μων ζώων και τον πολλαπλασιασμό αυτού με τον αριθμό των επιλέξιμων ζώων του κάθε δικαιούχου, όπως αυτό προκύπτει μετά από την ολοκλήρωση των προβλεπόμε¬νων στο άρθρο 3 ελέγχων και αποτυπώνονται σε από¬φαση του Προέδρου του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., η οποία αναφέρει τη μοναδιαία αξία της ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο.

3. Η Δ/νση Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς- Τμήμα Λειτουργίας Αγοράς και Εφαρμογής Παρεμβάσεων προ-βαίνει στην αναγνώριση και εκκαθάριση της δαπάνης και διαβιβάζει σχετικό φάκελο πληρωμής στην Δ/νση Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ.
4. Η Δ/νση Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρά:
- στην έκδοση εντολής πληρωμής και
- στην αποστολή μαγνητικού αρχείου στο χρηματο-πιστωτικό ίδρυμα για την πίστωση των ατομικών τρα-πεζικών λογαριασμών των δικαιούχων.

5. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεούται να θέτει στη διάθε¬ση των υπηρεσιών του ΥΠ.Α.Α.Τ. που είναι αρμόδιες για τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής της εν λόγω ενίσχυσης, κάθε πληροφορία σχετική με την πορεία εφαρμογής της ενίσχυσης. Στο πλαίσιο αυτό ο ΟΠΕΚΕΠΕ μεριμνά για τη δημιουργία των κατάλλη¬λων εκτυπωτικών που θα αντλούν κατά περίπτωση τις απαραίτητες πληροφορίες από τις βάσεις δεδομένων.

6. Η εν λόγω ενίσχυση δεν υπολογίζεται σωρευτικά με τις λοιπές συνδεδεμένες ενισχύσεις στον τομέα του βόειου κρέατος σύμφωνα με τον Καν (ΕΚ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και τον Καν (ΕΚ) 639/2014 της Επιτροπής.

7. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ το αργότερο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 ενημερώνει την Επιτροπή, με ταυτόχρονη κοινο¬ποίηση στη Δ/νση Κτηνοτροφικών Υποδομών και Μετα¬ποίησης Ζωικών Προϊόντων, τα συνολικά καταβληθέντα ποσά ενίσχυσης καθώς και τον αριθμό και το είδος των δικαιούχων.