Opinions

Πάρης Καρβουνόπουλος: Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ...αποστρατιωτικοποίηση στο Αιγαίο!

Πάρης Καρβουνόπουλος Πάρης Καρβουνόπουλος
Πάρης Καρβουνόπουλος: Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ...αποστρατιωτικοποίηση στο Αιγαίο!
Η κυβέρνηση είπε ψέματα περί όπλων και πυρομαχικών που οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν χρειάζονται και δεν χρησιμοποιούν!

Το ψεύδος αποκαλύφθηκε όταν το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ευχαρίστησε και την Ελλάδα για την αποστολή φορητών αντιαεροπορικών συστημάτων ΣΤΙΝΓΚΕΡ!!!

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «τρέχει» σε παράλληλη πορεία με τα ελληνοτουρκικά! Μπορεί η κυβέρνηση να έχει κατορθώσει να μετατρέψει σε θέμα ταμπού την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών που μετά επιτάσεως ζητά η Τουρκία, αλλά η αδυναμία της να δώσει πειστικές απαντήσεις σε πολύ συγκεκριμένα γεγονότα μετατρέπει τις υποψίες σε βεβαιότητα: η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, αποτελεί το καλύτερο άλλοθι της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαδικασία αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου!
Τα γεγονότα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν:

•Η κυβέρνηση απέσυρε από νησιά του Αιγαίου παλαιά μεν, χρήσιμα δε ρωσικά τεθωρακισμένα BMP-1.

•Είπε ψέματα ότι θα αντικατασταθούν με γερμανικά τεθωρακισμένα Marder. Όσα απ΄ αυτά ήρθαν στην Ελλάδα, τα πήγαν στην Ξάνθη και όχι στα νησιά!

Στα νησιά έστειλαν «αρχαία» Μ-113 και μεταχειρισμένα οχήματα που οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν για αποστολές…στρατονομίας!

Η κυβέρνηση είπε ψέματα περί όπλων και πυρομαχικών που οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν χρειάζονται και δεν χρησιμοποιούν! Το ψεύδος αποκαλύφθηκε όταν το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ευχαρίστησε και την Ελλάδα για την αποστολή φορητών αντιαεροπορικών συστημάτων ΣΤΙΝΓΚΕΡ!!! Πρόκειται για σύγχρονα και εξαιρετικά όπλα η μετακίνηση των οποίων ακόμη και από τη μία αποθήκη στην άλλη, απαιτεί έγκριση των Αμερικανών!

Νταλίκες με ξένες πινακίδες μπαινοβγαίνουν σε αποθήκες του στρατού και κατευθύνονται στα βόρεια σύνορα μας. Που πάνε; Κύκλοι του ΓΕΕΘΑ ,μετά από πιέσεις παραδέχτηκαν στέλνουμε πυρομαχικά στην Τσεχία «κατόπιν σχετικής συμφωνίας»! Που να πηγαίνουν αυτά τα πυρομαχικά μετά από την Τσεχία;

Η κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί ότι είναι έτοιμη να αποσύρει όλα τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα από τα νησιά μας. Αυτά αποτελούν την ραχοκοκαλιά της αντιαεροπορικής μας άμυνας. Με τι θα τα αντικαταστήσει; Στα πολλά δις των εξοπλιστικών της τελευταίας 4ετίας δεν υπάρχει τίποτα που να αναφέρεται σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα! Κάποιοι προσπαθούν να πουν ότι «κάτι θα αγοραστεί» με τα 200 εκατομμύρια δολάρια που μας τάζουν οι Αμερικανοί εφόσον στείλουμε κι άλλη βοήθεια στην Ουκρανία! Ο Επίτιμος Α/ΓΕΣ Στρατηγός Γιώργος Καμπάς, έχει εκτιμήσει ότι η αντικατάσταση της αντιαεροπορικής ομπρέλας που θα ξηλωθεί θα κοστίσει τουλάχιστον 3 δις! Πως θα «μπαλωθεί η τρύπα» στην αεράμυνα με τα 200 εκατομμύρια ,αν τελικά αυτά δοθούν;

Με αυτά αλλά και πολλά άλλα γίνεται κατανοητό ,γιατί η κυβέρνηση έχει μετατρέψει σε ταμπού τη συζήτηση για ενδεχόμενη αποστρατιωτικοποίηση που υλοποιείται μέσω Ουκρανίας.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος η οποία προκαλεί το ίδιο ερώτημα: πόσο σοβαρά ενδιαφερόμαστε για την Άμυνα της χώρας;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει πανικό στους Ευρωπαίους, οι οποίοι ψάχνουν εναγωνίως πυρομαχικά. Και μάλιστα συμβατικά πυρομαχικά, όχι κάτι ιδιαίτερο. Πυρομαχικά που μπορεί να παράξουν με άνεση τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος Τ. Μπρετόν είχε επισκεφθεί την άνοιξη την Αθήνα και πήγε στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στον Υμηττό. Ζήτησε άμεσα παραγωγή οβίδων και είπε ότι αν χρειάζονται χρήματα για επιδιορθώσεις μηχανημάτων ή οτιδήποτε άλλο, η ΕΕ είναι πρόθυμη να καλύψει το κόστος. Η «μακάβρια ευκαιρία» για να αναστηθούν τα ΕΑΣ έμοιαζε πελώρια! Μόνο που από τότε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση επιμένει στο σχέδιο μετατροπής της έκτασης των ΕΑΣ σε…πάρκο υπουργείων! Να γίνει το πάρκο, αλλά γιατί δεν εκμεταλλεύονται πρώτα την θλιβερή ευκαιρία από την Ουκρανία, αφού λένε ότι ενδιαφέρονται για τη «σωτηρία» της αμυντικής βιομηχανίας;

(Ο Πάρης Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος, Militaire.gr)