Opinions

Χρήστος Πρωτόπαπας: Ένα πετυχημένο παράδειγμα

Χρήστος Πρωτόπαπας Χρήστος Πρωτόπαπας
Χρήστος Πρωτόπαπας: Ένα πετυχημένο παράδειγμα Φωτογραφία: eurokinissi
Κάποιοι βιάστηκαν να πουν ότι το πείραμα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων απέτυχε, λόγω της δεξιάς πλειοψηφίας. Κάνουν ένα μεγάλο λάθος.

Πολύ βιαστικοί και ρηχοί πολιτικά, ήταν οι πανηγυρισμοί της ΝΔ και των επικοινωνιακών βραχιόνων της, για το αποτέλεσμα των εκλογών για την νέα Διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Όχι γιατί δεν πήρε η παράταξη τους μια καθαρή πλειοψηφία. Αυτό εξ άλλου ήταν γνωστό από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν οι συνδυασμοί που υποστήριξε η ΝΔ , νίκησαν στα 2/3 των Δήμων της χώρας.

Αλλά γιατί για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, θα έχουν απέναντι τους μια ισχυρή προοδευτική αντιπολίτευση που πήρε το 30% των ψήφων και μάλιστα σε περιβάλλον έντονων παρεμβάσεων από κυβερνητικούς και άλλους παράγοντες.

Όπου ήταν και ισχυρή η απειλή ότι "τύχη έχουν μόνο οι αρεστοί δήμαρχοι".

Θα έχουν απέναντι τους την παράταξη "Αυτοδιοίκηση Τώρα", με επικεφαλής τον Χάρη Δούκα, που παρουσίασε ένα σύγχρονο, μεταρρυθμιστικό και διεκδικητικό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση.

Την ισχυρή Αυτοδιοίκηση του μέλλοντος, κόντρα στην αντίληψη της Αυτοδιοίκησης-βραχίονα της Κυβέρνησης ή του κόμματος, που θέλει τους Δημάρχους να συνωστίζονται ως επαίτες για κάποιο έργο στους προθάλαμους των υπουργικών γραφείων.

Η παράταξη "Αυτοδιοίκηση Τώρα", δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων και την ενεργή συμμετοχή Αυτοδιοικητικών στελεχών από όλο το προοδευτικό φάσμα των Αυτοδιοικητικών δυνάμεων. Χωρίς κομματικές γραμμές, χωρίς αποκλεισμούς. Αλλά με κοινή πίστη ότι οι αλλαγές στον θεσμό και η ανατροπή των κατεστημένων συσχετισμών, απαιτούν συνεργασίες που υπερβαίνουν τους κομματικά περιχαρακωμένους χώρους.

Κάποιοι βιάστηκαν να πουν ότι το πείραμα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων απέτυχε, λόγω της δεξιάς πλειοψηφίας.

Κάνουν ένα μεγάλο λάθος. Γιατί αυτή η συνεργασία όχι μόνο επικυρώθηκε από ένα μεγάλο ποσοστό, αλλά το κυριότερο γιατί όλοι όσοι μετείχαν λειτούργησαν με βάση τις αρχές και τις θέσεις της, όχι με βάση την κομματική προέλευση, όπως απέδειξε το αποτέλεσμα των σταυρών για την εκλογή των μελών της Διοίκησης. Αποτελούν πια μια ενιαία και δυναμική παράταξη.

Γιατί αποδείχθηκε ότι αυτές οι θέσεις της έγιναν αποδεκτές και από πολλούς που -μετά τις πιέσεις -δεν την ψήφισαν τώρα, αλλά πιθανότατα θα συνταχθούν στη συνέχεια. Όπως φάνηκε και από τα παρατεταμένα χειροκροτήματα στην ομιλία του Χάρη Δούκα.

Είναι το πρώτο επιτυχημένο πείραμα της "εκ των κάτω", συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Με βάση όχι τεχνητές συγκολλήσεις και συμφωνίες κορυφής, αλλά προγράμματα, αρχές και αξίες. Με σεβασμό στην αυτονομία των θεσμών.

Αυτή η αυτοδιοικητική συνεργασία θα συνεχισθεί παρεμβαίνοντας προγραμματικά και διεκδικητικά μέσα στα όργανα της ΚΕΔΕ, αλλά θα αγκαλιάσει σταδιακά και όλες τις προοδευτικές αυτοδιοικητικές παρατάξεις. Τώρα ξεκινά.

Αποτελεί σαφώς ένα σημαντικό και θετικό παράδειγμα για την συνέχεια. Γιατί μόνο με αυτές τις αντιλήψεις και τις πρωτοβουλίες, θα δημιουργηθεί το μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα πλειοψηφίας που θα οδηγήσει στην ήττα των συντηρητικών δυνάμεων και θα εγγυηθεί την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Ελπίζω πραγματικά ότι αυτές οι αντιλήψεις θα κυριαρχήσουν και σε όλα τα κινήματα και τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις. Δείχνοντας τον δρόμο και στις πολιτικές δυνάμεις.

(Ο Χρήστος Πρωτόπαπας είναι πρώην υπουργός και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής)