Opinions

Γιώργος Βασιλειάδης: Οι ευρωεκλογές ως απαρχή για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Γιώργος Βασιλειάδης Γιώργος Βασιλειάδης
Γιώργος Βασιλειάδης: Οι ευρωεκλογές ως απαρχή για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο
Οφείλουμε να ξεφύγουμε από καθηλωτικές νόρμες που υποτάσσουν τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις να σχεδιάζουν το μέλλον με βάση το παρελθόν.

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε μια πολιτική συγκυρία που λίγο ως πολύ οι μύθοι έχουν καταρριφθεί και οι μάσκες έχουν πέσει. Το οικονομικό success story της κυβέρνησης ξεφτίζει κάθε μέρα όλο και περισσότερο από την πραγματικότητα της εξαΰλωσης του πραγματικού εισοδήματος νοικοκυριών και μικρομεσαίων επαγγελματιών. Το δόγμα της ασφάλειας αποτελεί πλέον το πιο σύντομο ανέκδοτο. Το κοινωνικό κράτος έχει παραδοθεί στη βοήθεια του θεού όπως και οι δημόσιες υποδομές. Ταυτόχρονα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, η Κυβέρνηση αναγκάζεται να κρύψει τις περικεφαλαίες με τις οποίες πότισε διχόνοια την ελληνική κοινωνία και να αποδεχτεί έστω και με μισόλογα την κρισιμότητα για τα εθνικά συμφέροντα της συμφωνίας των Πρεσπών. Δικαιώνοντας ιστορικά τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και – κυρίως – τον Αλέξη Τσίπρα που κατασυκοφάντησε για αυτήν την ιστορική εθνική συνεισφορά.

Σε αυτή τη συγκυρία το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τα πολιτικά συμπεράσματα που θα εξάγουμε από το μήνυμα που θα στείλει ο λαός. Τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε καθαρά εθνικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως η κατεξοχήν πολιτική δύναμη που εκφράζει την προοδευτική παράταξη, την αριστερή πλευρά του πολιτικού χάρτη σε συνθήκες πολιτικής κανονικότητας, που χάρη στην Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα καταφέραμε ανακτώντας την οικονομική μας κυριαρχία με την έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων, αποκτά κρίσιμο ρόλο.

Η πολιτική και ιδεολογική επικράτηση της δεξιάς (όλων των αποχρώσεων) μας υποχρεώνει να πολιτικοποιήσουμε την ατζέντα και με σοβαρές επεξεργασίες να αμφισβητήσουμε το κυρίαρχο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο. Δεν αρκεί η επίκληση στο ότι είμαστε καλύτεροι ή μπορούμε να τα κάνουμε καλύτερα ή έστω ότι είμαστε πιο επικοινωνιακοί. Οφείλουμε να θέσουμε σε αμφισβήτηση τους οικονομικούς μονοδρόμους. Να πείσουμε την κοινωνία ότι υπάρχει εναλλακτική με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο. Χωρίς ακροβασίες, με ρεαλισμό αλλά και με ριζοσπαστισμό. Να δημιουργήσουμε από την κοινωνία, με την κοινωνία, για την κοινωνία μια νέα συμφωνία για το αύριο, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Ένα εναλλακτικό και ανταγωνιστικό σχέδιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη του αύριο, έχοντας στο επίκεντρο την οικονομική ευμάρεια των πολιτών, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια εργαζόμενων και επαγγελματιών, τον επανασχεδιασμό της πρωτογενούς παραγωγής και τη συνολική παραγωγική ανασυγκρότηση, την κοινωνικά δίκαιη και αναγκαία πράσινη μετάβαση, το κοινωνικό κράτος, το κράτος δικαίου. Και εν τέλει την ίδια τη Δημοκρατία με την εμπέδωση της Ειρήνης και της σταθερότητας.

Για να το πετύχουμε αυτό οφείλουμε να ξεφύγουμε από καθηλωτικές νόρμες που υποτάσσουν τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις να σχεδιάζουν το μέλλον με βάση το παρελθόν. Με ανοικτό κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, χωρίς φόβο, γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στο πολιτικό μας σχέδιο, για να αθροίσουμε τις ιδέες μας οραματιζόμενοι τις ανάγκες του αύριο, παραμερίζοντας τις διαιρετικές τομές του χθές. Να ακούσουμε τον θυμό της κοινωνίας που με την αποχή της (46%+ τον Ιούνη του ‘23) μας στέλνει ηχηρό μήνυμα απογοήτευσης αλλά και προσμονής ταυτόχρονα. Αν δεν λάβουμε τώρα μέτρα, αν δεν κάνουμε τώρα τις επεξεργασίες, αν δεν γεννήσουμε τώρα την ελπίδα της εναλλακτικής σε μια γκρίζα πραγματικότητα, τότε φοβούμαι πως οι δυνάμεις του λαϊκισμού και του μισανθρωπισμού της ακροδεξιάς θα βρεθούν ante portas. Και οι ευθύνες όλων μας θα είναι τεράστιες.

Αναγκαίο πρώτο βήμα: η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κάλπη των ευρωεκλογών.

(Ο Γιώργος Βασιλειάδης είναι Δικηγόρος, LLM, τ. Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ -Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από την "Απογευματινή της Κυριακής")