Opinions

Αυξημένη συμμετοχή: O τελευταίος εχθρός του Μακρόν;

Γιώργος Σεφερτζής Γιώργος Σεφερτζής
Αυξημένη συμμετοχή: O τελευταίος εχθρός του Μακρόν;
Ένας στους δυο νέους κάτω των 35 ετών δηλώνει μετά βεβαιότητας ότι θα πάει σήμερα να ψηφίσει, ενώ μεταξύ των άνω των 60 αντίστοιχη πρόθεση εκφράζουν τα τρία τέταρτα (72%).

Είναι άγνωστο πόσο θα βαρύνει στην κρίση των Γάλλων ψηφοφόρων που προσέρχονται σήμερα στα εκλογικά τμήματα η σημασία που έχουν για το μέλλον της Ευρώπης οι επιλογές τους. Πάντως οι πρώτες ενδείξεις για το μέγεθος της προσέλευσης τους στις κάλπες δείχνει τουλάχιστον το μέγεθος του ενδιαφέροντός τους για την τύχη που θα έχει η κληρονομιά που τους άφησε ο στρατηγός Ντε Γκωλ, ιδρύοντας την Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία.

Δυόμιση εκατομμύρια εξουσιοδοτήσεις σε τρίτα πρόσωπα είχαν δώσει μέχρι χθες όσοι για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και οι διακοπές που μόλις άρχισαν, δεν θα μπορούσαν να συμμετάσχουν αυτοπροσώπως στην διαδικασία του πρώτου γύρου. Γεγονός είναι, επίσης ότι στην κινητοποίηση των ψηφοφόρων έχει συντελέσει η πόλωση του πολιτικού κλίματος μεταξύ των δύο άκρων.

Μένει τώρα να φανεί ποιοι πολίτες θα πάνε να τους καταψηφίσουν, ποιοι θα πάνε να τους υπερψηφίσουν και ποιοι θα πάνε απλώς για να αποτρέψουν την επικράτηση των μεν εναντίον των δε. Σε κάθε περίπτωση στην κινητοποίηση φαίνεται να περιλαμβάνονται όλα τα τμήματα του εκλογικού σώματος με μικρή απόκλιση στους νεότερης ηλικίας και χαμηλότερου εισοδήματος ψηφοφόρους.

Ένας στους δυο νέους κάτω των 35 ετών δηλώνει μετά βεβαιότητας ότι θα πάει σήμερα να ψηφίσει, ενώ μεταξύ των άνω των 60 αντίστοιχη πρόθεση εκφράζουν τα τρία τέταρτα (72%).

Θα πρέπει βέβαια να υπάρξει διάκριση μεταξύ τεσσάρων ξεχωριστών ομάδων.

Η πρώτη αποτελείται από τους σταθερούς ψηφοφόρους που συμμετείχαν και στις ευρωεκλογές και θα συμμετάσχουν σίγουρα και στον πρώτο γύρο των βουλευτικών (59%).

Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν οι ψηφοφόροι που απείχαν στις ευρωεκλογές και θα απέχουν τώρα και στις βουλευτικές (15%).

Όμως δύο άλλες ομάδες χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής γιατί προσδιορίζουν τις άγνωστες επιπτώσεις της ακραίας πόλωσης των εκλογικών βάσεων.

Η πρώτη αφορά εκείνους που συμμετείχαν στις ευρωεκλογές, αλλά δεν ήταν σίγουροι ότι θα συμμετάσχουν και στον πρώτο γύρο των βουλευτικών (21%). Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσοστό απροσδιοριστίας της σημερινής μάχης. Η άλλη είναι η ομάδα αυτών που δεν ψήφισαν στις ευρωεκλογές αλλά είναι σίγουροι ότι θα ψηφίσουν στον σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών.

Η πρώτη ομάδα αντιπροσωπεύει μια δεξαμενή ευνοϊκή για την λεπενική Εθνική Συσπείρωση, που όμως δεν έχει δείξει να κινητοποιείται ιδιαίτερα. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει 41% με πρόθεση ψήφου υπέρ της Εθνικής Συσπείρωσης, 26% με πρόθεση ψήφου υπέρ του Νέου Λαϊκού Μετώπου 19% που τάσσεται υπέρ του συνασπισμού των προεδρικών και 8% υπέρ των μη ευθυγραμμισθέντων με την λεπενική Ακροδεξιά Ρεπουμπλικάνων.

Η δεύτερη ομάδα είναι μοιρασμένη με πιο ισορροπημένο τρόπο. 31% υπέρ του Νέου Λαϊκού Μετώπου, 30% υπέρ της Εθνικής Συσπείρωσης, 28% υπέρ της προεδρικής πλειοψηφίας και 8% υπέρ των Ρεπουμπλικάνων. Είναι μια ομάδα που περιλαμβάνει περισσότερες γυναίκες (57%) παρά άνδρες (42%) και είναι αυτή που έχει κινητοποιηθεί περισσότερο υπέρ του μπλοκ των μακρονιστών.

Το σημαντικό είναι ότι και οι δυο αυτές ομάδες εκφράζουν περισσότερο την θέληση να ψηφίσουν θετικά το μπλοκ που υποστηρίζουν παρά να ψηφίσουν αρνητικά εναντίον του αντιπάλου μπλοκ. Ωστόσο στην πρώτη ομάδα προηγούνται αυτοί που θέλουν να πάνε κόντρα στην Εθνική Συσπείρωση με 44% και ακολουθούν αυτοί που εναντιώνονται στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο με 33% ενώ οι προεδρικοί έπονται με 17%. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην δεύτερη ομάδα με το 57% όμως να ψηφίζει εναντίον της Εθνικής Συσπείρωσης, το 32% εναντίον του Λαϊκού Μετώπου και το 11% εναντίον των προεδρικών.

Συμπέρασμα: Ο άγνωστος της σημερινής εξίσωσης του πρώτου γύρου, που είναι το μέγεθος της συμμετοχής, αποδεικνύεται ότι επηρεάζεται περισσότερο από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της γενικευμένης πόλωσης ματαιώνοντας τις ελπίδες που έτρεφε ο Εμμανουέλ Μακρόν, που υπολόγιζε ότι το δικό του μπλοκ θα έβγαινε κερδισμένο από τη "σύγκρουση των δυο άκρων". Κερδισμένη και από αυτήν τη σύγκρουση φαίνεται να βγαίνει η λεπενική Ακροδεξιά που μέχρι χθες δεν είχε εξαντλήσει τις συμπληρωματικές δεξαμενές που θα προέλθουν από την όποια μείωση των ποσοστών της αποχής. Όμως κοντός ψαλμός αλληλούια. Σε λίγες ώρες θα τα έχουμε μάθει όλα.
(Ο Γιώργος Σεφερτζής είναι πολιτικός επιστήμονας, αναλυτής- Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από το Κ-Report)