Opinions

Ελλειψη ενσυναίσθησης

Σταμάτης Μαλέλης Σταμάτης Μαλέλης
Ελλειψη ενσυναίσθησης
Ειλικρινά απορώ με ορισμένους συναδέλφους που επικροτούν τους υπουργούς και θεωρούν μυθεύματα τα περί… ακρίβειας.

Την ίδια ώρα ακόμα και ισχυροί οικονομικοί παράγοντες θέτουν θέματα υγιούς ανταγωνισμού.

Είναι να απορείς, που λέει και το τραγούδι, παρακολουθώντας τις τελευταίες μέρες δηλώσεις υπουργών που τουλάχιστον στερούνται ενσυναίσθησης. Και το θέμα γίνεται σοβαρότερο εάν σκεφθείς τι δεν σκέφτονται ή τι αγνοούν.

Οταν για παράδειγμα υφυπουργός της κυβέρνησης, απαντώντας σε ερώτηση για την ακρίβεια στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και γενικότερα για το κόστος των διακοπών στα νησιά, λέει «χωριά δεν έχετε να πάτε», το ζήτημα μπαίνει σε επικίνδυνες ατραπούς.

Αναρωτιέμαι: συνειδητοποιεί το στέλεχος ότι επιβραβεύει τον κοινωνικό αποκλεισμό που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τη Δημοκρατία;

Να πάτε στα χωριά σας, λέει. Απλά πράγματα. Εχετε χρήματα, πηγαίνετε στα νησιά. Δεν έχετε; Στο χωριό σας. Η υφυπουργός συνειδητοποιεί τι σημαίνει κοινωνικός αποκλεισμός και περιθωριοποίηση; Και επειδή προφανώς είναι αναφανδόν υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει πληροφορηθεί ότι το πρώτο θέμα στην ευρωπαϊκή ατζέντα, για πολλούς λόγους που αδυνατεί να κατανοήσει, είναι τα δικαιώματα. Και σε αυτό το θέμα θα κριθεί το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου.

Αντί να δούμε το πρόβλημα της ακρίβειας και να το αντιμετωπίσουμε με μέτρα και παρεμβάσεις, κάποιοι προσπαθούν να περιθωριοποιήσουν κοινωνικά στρώματα και να διαιωνίσουν την ασυδοσία ολιγοπωλίων. Οταν στη νησιωτική Ελλάδα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι τα ακριβότερα της Ευρώπης και εσύ όχι μόνο δεν το βλέπεις αλλά το επικροτείς, τότε ανοίγεις την πόρτα σε άλλους κινδύνους που αφορούν την ίδια τη Δημοκρατία.

Το ίδιο συμβαίνει και με υπουργούς που υποβαθμίζουν συνταγματικά δικαιώματα. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο θεσμικό κοκτέιλ. Επίσης, για την έλλειψη ενσυναίσθησης που δείχνουν κυβερνητικά στελέχη.

Και ειλικρινά απορώ με ορισμένους συναδέλφους που επικροτούν τους υπουργούς και θεωρούν μυθεύματα τα περί… ακρίβειας. Την ίδια ώρα ακόμα και ισχυροί οικονομικοί παράγοντες θέτουν θέματα υγιούς ανταγωνισμού. Και όμως, συνάδελφοι επικροτούν τον κοινωνικό ρατσισμό και παρομοιάζουν τις αντιδράσεις με αυτές των μνημονίων. Οι υπηρεσίες που προσφέρουν και αυτοί αλλά και τα συγκεκριμένα στελέχη της κυβέρνησης είναι κάκιστες. Ο κίνδυνος για τη Δημοκρατία είναι σοβαρός. Αρκεί κάποιος να ανατρέξει στην πρόσφατη ιστορία!

ΥΓ.: Και εάν το χωριό μας είναι σε νησί;

(Ο Σταμάτης Μαλέλης είναι Γενικός Διευθυντής ειδήσεων και Ενημέρωσης του MEGA- Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Τα Νέα»)