Opinions

Συνταξιούχοι, τα φύκια και οι μεταξωτές κορδέλες - Τα ψέματα και οι αλήθειες

Διονύσης Τεμπονέρας Διονύσης Τεμπονέρας
Συνταξιούχοι, τα φύκια και οι μεταξωτές κορδέλες - Τα ψέματα και οι αλήθειες
Και ενώ τα «μπάνια του λαού» δεν έχουν τελειώσει ακόμα, η κυβέρνηση για να ξεφύγει από το «Βατερλό» της ανικανότητας και της ανεπάρκειας στη διαχείριση των πυρκαγιών που κατέκαψαν την Αττική, ρίχνει στο παιχνίδι κατά την προσφιλή τακτική της, δήθεν «πακέτα παροχών» προς μεγάλες κοινωνικές ομάδες, που την μαύρισαν στις τελευταίες ευρωεκλογές.

Η αρχή γίνεται με τους συνταξιούχους.

Μαζί με την προπαγάνδα φαίνεται να περισσεύουν και πάλι η εξαπάτηση και τα ψέματα:

Ψέμα πρώτο

Η κυβέρνηση μιλάει για αυξήσεις στις συντάξεις της τάξεως του 2,5% από το 2025.

Η αλήθεια

Η αλήθεια είναι ότι αυξήσεις δεν υπάρχουν και δεν πρόκειται να υπάρξουν. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα(Σύμφωνο) Σταθερότητας 2024-2025 ο πληθωρισμός το 2024 θα φτάσει το 2,6% και το 2025 το 2,3%. Την ώρα που ο πληθωρισμός στα τρόφιμα το πρώτο 5μηνο του 2024 έτρεξε στο 5% η κυβέρνηση τολμά να εμφανίζει τις ήδη νομοθετημένες αυξήσεις από το 2020, σαν νέες παροχές! Η αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων αντί να αυξάνεται, μειώνεται συνεχώς.

Ψέμα δεύτερο

Όσοι συνταξιούχοι δεν πάρουν τις προβλεπόμενες από το νόμο αυξήσεις θα λάβουν εφάπαξ επίδομα προσωπικής διαφοράς από 100-200 ευρώ ανάλογα με το ύψος της σύνταξης τους.

Η αλήθεια

Απλά μαθηματικά… Συνταξιούχος των 1.000 ευρώ αν λάμβανε την προβλεπόμενη αύξηση από το νόμο ανεξάρτητα αν έχει προσωπική διαφορά, θα λάμβανε αύξηση 25 ευρώ το μήνα και συνολικά 300 ευρώ το χρόνο. Με τα περυσινά δεδομένα που δόθηκε αντίστοιχο επίδομα στην καλύτερη περίπτωση θα πάρει επίδομα 150 ευρώ, δηλαδή την μισή από την αύξηση που ορίζει ο νόμος για τους νέους – μετά το 2016 - συνταξιούχους. Ο συνταξιούχος του παραδείγματος χάνει 150 ευρώ σε ετήσια βάση.

Ψέμα τρίτο

Θα υπάρξει εφάπαξ ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών (χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑμεΑ ανασφάλιστοι υπερήλικες που θα κυμαίνεται από 150-200 ευρώ.

Η αλήθεια

Το σχετικό κονδύλι προέρχεται από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών διύλισης. Οι δύο εταιρείες διύλισης της χώρας, Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) και Motor Oil, ανακοίνωσαν πολύ υψηλή κερδοφορία και για το 2023, παρά το ότι δεν έφτασε στα επίπεδα - ρεκόρ του 2022.Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, τα συνολικά κέρδη προ φόρων των δύο εταιρειών ανέρχονται σε 1,642 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν για την περσινή χρήση σε 478 και 806,68 εκατ. για τα ΕΛΠΕ και τη Motor Oil, αντίστοιχα.

Αν ληφθεί υπόψη το σημείο αναφοράς που θέτει ο κανονισμός της Ε.Ε. (2022/1854) για τον προσδιορισμό των υπερκερδών, σύμφωνα με τον οποίο υπολογίζεται η έκτακτη εισφορά «αλληλεγγύης» για τις εταιρείες ενέργειας, δηλαδή ο μέσος όρος των κερδών της περιόδου 2018-2021 συν 20% (ήτοι 120,4 εκατ.), τότε τα επιπλέον αυτού του ποσού κέρδη ανέρχονται συνολικά σε 1,287 δισ. (483,6 εκατ. για τα ΕΛΠΕ και 804,2 εκατ. για τη Motor Oil).

Επί αυτών, ακόμα και με τον ελάχιστο συντελεστή 33% της Ε.Ε., που επέλεξε πρόθυμα η κυβέρνηση για το 2022, υπολογίζεται ότι θα προέκυπτε συνολική εισφορά της τάξεως των 425 εκατ. ευρώ. Αν δε φορολογούνταν με πραγματικό συντελεστή 90%, όπως έγινε στην ηλεκτροπαραγωγή -και αποτελούσε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.-, τότε το ποσό αυτό θα ανέβαινε στα 1,159 δισ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μια τέτοια παρέμβαση θα αρκούσε από μόνη της για την καταβολή της 13ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους σύμφωνα με το νόμο 4611/2019.

Ψέμα τέταρτο

Επίκεται μείωση εισφοράς αλληλεγγύης Συνταξιούχων(ΕΑΣ)

Η αλήθεια

Χιλιάδες συνταξιούχοι ενώ περίμεναν αύξηση από το ξεπάγωμα των συντάξεων, όχι μόνο δεν είδαν αυτές να αυξάνονται αλλά ορισμένοι είδαν και μειώσεις αφού η ΕΑΣ επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ.

Για παράδειγμα νέος συνταξιούχος με σύνταξη 1.395 ευρώ, δεν είχε κράτηση ΕΑΣ έως το 2023, γιατί είναι κάτω από τα 1.400 ευρώ. Με την αύξηση κατά 3% που έλαβε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, η σύνταξη Ιανουαρίου ανήλθε σε 1.436,85 ευρώ. Στο ποσό αυτό, επιβλήθηκε η κράτηση της ΕΑΣ, ύψους 3% που αντιστοιχεί στην πρώτη κλίμακα.

Έτσι, κι ενώ η ονομαστική αύξηση ανέρχεται σε 41,85 ευρώ, λόγω της ΕΑΣ η σύνταξή του περιορίστηκε στα 1.400 ευρώ, με όφελος μόλις 5 ευρώ. Ενώ τα σωματεία συνταξιούχων επί μήνες φωνάζουν για την αδικία η κυβέρνηση έρχεται να παρέμβει καθυστερημένα, ενώ οι συνταξιούχοι έχουν ήδη χάσει χιλιάδες ευρώ.

Ψέμα πέμπτο

Έρχεται «αποκατάσταση» στις συντάξεις χηρείας

Η αλήθεια

Εδώ και τέσσερα χρόνια(!) η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην περικοπή των συντάξεων χηρείας τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα όπως συνέβη στους αντίστοιχους του Δημοσίου και του ΟΓΑ και τώρα έρχεται να ζητήσει αναδρομικά τα ποσά που έχουν καταβληθεί και προφανώς ξοδευτεί από τους χήρους και τις χήρες. Παράλληλα εκκρεμεί η εφαρμογή της «εγκυκλίου Τσακλόγλου» για την περικοπή της διπλής Εθνικής Σύνταξης σε ανάπηρους, αιρετούς και συνταξιούχους θανάτου. Δεν πρόκειται συνεπώς για παροχή αλλά για αναζήτηση εκατομμυρίων ευρώ από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με τα ποσά να χαρακτηρίζονται αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Ψέμα έκτο

Έρχεται νέος τρόπος υπολογισμού των συνταξίμων αποδοχών που θα φέρει αυξήσεις στις συντάξεις.

Η αλήθεια

Πρόκειται για εφαρμογή ήδη ψηφισμένου νόμου που προβλέπει όχι την αύξηση των συντάξεων αλλά την αναπροσαρμογή των αποδοχών επί των οποίων θα υπολογίζεται η σύνταξη. Οι αυξήσεις ακόμα και αν αυξηθούν οι μισθοί θα είναι ελάχιστες τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος με 40 χρόνια ασφάλισης και μισθό την τελευταία 20ετία από 800 έως 1.300 ευρώ, με το ισχύον σύστημα που βασίζεται στον πληθωρισμό θα έχει συντάξιμες αποδοχές 1.280 ευρώ και θα λάβει κύρια σύνταξη ίση με 1.075 ευρώ (μεικτά). Με το νέο τρόπο υπολογισμού, με βάση τον δείκτη μισθών, αν η συνολική αύξηση του γενικού επιπέδου των μισθών είναι 4% για το 2024, τότε οι συντάξιμες αποδοχές θα είναι 1.300 ευρώ και η σύνταξη που θα λάβει θα είναι 1.082 ευρώ, δηλαδή αυξημένη κατά 0,7%. Θα προκύψει δηλαδή αύξηση κατά 7 ολόκληρα ευρώ!

Ακόμα πιο μικρές θα είναι οι αυξήσεις (από 2-3 ευρώ) για τους περισσότερους συνταξιούχους που έχουν λιγότερα κατά κανόνα χρόνια ασφάλισης και χαμηλότερες αποδοχές.

Ψέμα έβδομο

Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την μείωση των εισφορών σε δύο φάσεις, αρχής γενομένης από το 2025 κατά 1%. Αυτό που δεν λέει είναι ότι η μείωση θα αφορά το εργοδοτικό κομμάτι των εισφορών και όχι τις εισφορές εργαζομένων που δεν πρόκειται να δουν καμία έμμεση αύξηση στις αποδοχές τους όπως συνέβη τις προηγούμενες φορές. Μένει να δούμε φυσικά και αν η μείωση θα αφορά τις εισφορές υπερ ΔΥΠΑ(ΟΑΕΔ) που σημαίνει λιγότερα χρήματα και προγράμματα απασχόλησης για τους ανέργους.

Ψέμα όγδοο

Σε ξεχωριστό σχέδιο νόμου θα προωθηθεί το φθινόπωρο ο ενιαίος κανονισμός παροχών σε χρήμα του ΕΦΚΑ, ο οποίος εκκρεμεί εδώ και 7 χρόνια από τη σύσταση του φορέα το 2017 και προβλέπει εξορθολογισμό των παροχών.

Η αλήθεια

Έρχεται μεγάλο τσεκούρι σε επιδόματα που λαμβάνουν χιλιάδες συνταξιούχοι οι οποίοι πλήρωσαν για αυτά τεράστιες εισφορές για 40 ολόκληρα χρόνια. Επιδόματα όπως τα έξοδα κηδείας, κυοφορίας, ασθένειας και ατυχήματος θα περικοπούν δραστικά και θα «εξορθολογιστουν» προς τα κάτω για την μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων.

Πρόκειται για κατωτατποποίηση των παροχών που θα παρουσιαστεί μέσω κοινωνικού αυτοματισμού με αναφορές για «ρετιρέ» και «προνομιούχους ασφαλισμένους». Η κυβέρνηση επεξεργάστηκε τις περικοπές επι 5 χρόνια και πήρε φόρα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών (που το θεώρησε επιβράβευση!) για να εξαπολύσει νέα επίθεση στα κοινωνικά επιδόματα των μη προνομιούχων πολιτών.

Η κυβέρνηση που έχει μετατρέψει σε ΑΤΜ την μέση ελληνική οικογένεια με την αφαίμαξη από του έμμεσους φόρους…

Η κυβέρνηση που ανέχεται και ενισχύει τα καρτέλ και την αισχροκέρδεια εις βάρος των πολιτών…

Η κυβέρνηση των ημετέρων και των απευθείας αναθέσεων δισεκατομμυρίων ευρώ…

Η κυβέρνηση των RAFALΕ και των F35 που ακόμα αρνείται να δώσει τα αναδρομικά στους συνταξιούχους…

Η κυβέρνηση που άφησε την Αττική να καεί μέχρι το Χαλάνδρι…

Η κυβέρνηση της γαλάζιας ρεμούλας και του πελατειακού κράτους, τολμά να μιλάει για παροχές…

Ο Πρωθυπουργός της λεηλασίας του εισοδήματος και της ζωής των πολιτών θα τολμήσει να εμφανιστεί στην ΔΕΘ και να πουλήσει «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Εμείς θα είμαστε απέξω, με την κοινωνική αντιπολίτευση, συγκροτώντας ένα πλατύ κοινωνικό δημοκρατικό μέτωπο, να παλεύουμε για μια ζωή με προκοπή και αξιοπρέπεια.

(Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος Εργατολόγος)