Opinions

Το «άστρο» τους οδηγεί το λαό στις καταστροφικές πολεμικές «συμπληγάδες»

Ελισαίος Βαγενάς Ελισαίος Βαγενάς
Το «άστρο» τους οδηγεί το λαό στις καταστροφικές πολεμικές «συμπληγάδες»
Τώρα να επιστρέψει η ελληνική φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα. Να αποσυρθεί κάθε στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο κράτος-δολοφόνο, στο Ισραήλ. Να απεμπλακεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ διακηρύσσει με κάθε δυνατό τρόπο πως οι «ισχυροί μας σύμμαχοι» είναι το «απάνεμο λιμάνι» που εξασφαλίζει στον ελληνικό λαό την ασφάλεια, την ειρήνη και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Η αλήθεια είναι πως δεν πρωτοτυπεί μιας και τα ίδια έλεγαν και οι προκάτοχοί της στον κυβερνητικό «θώκο», δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΕΑΡ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα που έπαιξαν ρόλο «πατερίτσας» και έχουν εξαφανιστεί ή αναμορφωθεί (ΑΝΕΛ, ΛΑΟΣ, «Ποτάμι», Βελόπουλος, Κωνσταντοπούλου) κοκ.

Καθόλου τυχαία η ταύτιση αυτή, μιας και η κυβερνητική εναλλαγή στα πλαίσια του αστικού συστήματος, αφήνει ακλόνητα εκείνα τα κοινωνικό-οικονομικά συμφέροντα που καθορίζουν το «πεντάγραμμο» των βασικών προτεραιοτήτων της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτά τα συμφέροντα είναι το «άστρο» που ακολουθεί κάθε κυβερνητική πολιτική είτε κυβερνά η “δεξιά” ΝΔ, είτε ο “αριστερός” ΣΥΡΙΖΑ ή το “κεντρώο” ΠΑΣΟΚ. Είναι τα συμφέροντα που εκτιμούν πως η αύξηση της δικής τους κερδοφορίας υπηρετείται σήμερα καλύτερα μέσα από την αδιαπραγμάτευτη εμπλοκή της χώρας στα σχέδια του ευρώ-αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, μέσα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τη στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ.

Ιδιαίτερα για το τελευταίο, που επιπλέον αποτελεί το ίνδαλμα κάθε «ψυχάκια» εθνικιστή στη χώρα μας, ο οποίος φαντασιώνεται ως “τέλεια” μια κοινωνία βαθιά δηλητηριασμένη από το ρατσιστικό δηλητήριο, έχουν ακουστεί πολλά από κυβερνητικά χείλη και τα εμπειρογνώμονα «παπαγαλάκια» της. Όπως, π.χ. πως δίνοντας στο Ισραήλ “στρατηγικό βάθος” θα το πιάσουμε “φίλο” και έτσι αυτό θα προστρέξει αύριο με την ισχυρή στρατιωτική ισχύ του, να υπερασπιστεί τα ελληνικά «εθνικά συμφέροντα».

Κάτω από αυτό το “μαγικό χαλί” της γεωπολιτικής ανάλυσης επιδιώκεται να κρυφτεί τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετούνται με τη διασύνδεση (οικονομική, καλωδιακή, εμπορική και πολίτικο-στρατιωτική) της Ελλάδας με το Ισραήλ. Πρόκειται σαφώς για συμφέροντα μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων που βρίσκονται από πίσω, που ήδη με τρελούς ρυθμούς αυξάνουν την κερδοφορία τους, πατώντας στα “αποκαΐδια” των εργατικών δικαιωμάτων και του εισοδήματος, που άφησαν τα 3 μνημόνια και οι εκατοντάδες εφαρμοστικοί νόμοι, οι κατευθύνσεις της ΕΕ κοκ. Όμως η “όρεξη ανοίγει τρώγοντας” και για την κερδοφορία των μονοπωλίων. Για το δικό τους “χατήρι” η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις “πλάτες” που της κάνουν όλα τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού, δηλαδή με φωτεινή εξαίρεση το ΚΚΕ, μπλέκει την Ελλάδα σε δύο ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Ιδιαίτερα για τη Μέση Ανατολή αξίζει να σημειωθεί πως, ενώ υποτίθεται το Ισραήλ θα ήταν ο “αρωγός” βοήθειας προς τη χώρα μας, συμβαίνει το ακριβώς ανάποδο. Σαφώς και δεν έφτασαν τα ελληνοϊσραηλινά στρατιωτικά γυμνάσια στην Κρήτη, τα οποία καταδίκασε το ΚΚΕ, για την εκπαίδευση των Ισραηλινών πιλότων στην εξουδετέρωση των πυραυλικών συστημάτων S-300, ασκήσεις που έγιναν ως προσομοίωση των επιθέσεων κατά του Ιράν που διαθέτει τέτοια αμυντικά συστήματα. Η Ελλάδα συμμετέχει στο ναυτικό σκέλος της UNIFIL με 1 φρεγάτα (ανελλιπώς από το 2006) πάλι για τα συμφέροντα του Ισραήλ κι ενάντια στην ενίσχυση της ένοπλης αντίστασης στο Λίβανο, που για όσους δεν ξέρουν, έχει εδάφη που είναι υπό κατοχή από το Ισραήλ, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τη Συρία και βέβαια την Παλαιστίνη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έστειλε επιπλέον και ελληνική φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, κυριολεκτικά στο “στόμα του λύκου”, στο πλαίσιο της επιχείρησης “Aspides” της ΕΕ, πάλι για συμφέροντα του Ισραήλ και των εφοπλιστών. Έχει στείλει ακόμα μια πυροβολαρχία “Πάτριοτ” στη Σαουδική Αραβία, που όπως φαίνεται και αυτή εμπλέκεται στην προστασία του Ισραήλ από τις πυραυλικές απαντήσεις του Ιράν, στα χτυπήματα που δέχθηκε από το Ισραήλ.

Τι αποδεικνύουν, όμως, τα παραπάνω, αλλά και οι ευρύτερες εξελίξεις; Αποκαλύπτουν πως το κατοχικό κράτος του Ισραήλ, που πράγματι έχει ιδιαίτερα προηγμένη πολεμική βιομηχανία σε σχέση με τα όπλα που έχει η παλαιστινιακή ή η λιβανέζικη αντίσταση, αξιοποιείται ως “αιχμή του δόρατος” για την “αναμόρφωση” της Μέσης Ανατολής, ωστόσο δεν είναι το “δόρυ”, δε μπορεί να σταθεί χωρίς την οικονομική και στρατιωτική στήριξη ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Το δήθεν «άτρωτο» Ισραήλ, όπως μας το παρουσιάζουν τα περισσότερα ΜΜΕ της χώρας μας, χρειάστηκε το βράδυ της Τρίτης τη βοήθεια τριών παγκοσμίως μεγάλων πολεμικών “μηχανών” (ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας,) για να αντιμετωπίσει την (περιορισμένη) πυραυλική επίθεση του Ιράν, που του προκάλεσε σοβαρά πλήγματα και έκανε θρύψαλα τη βιτρίνα του «Σιδερένιου Θόλου». Η ίδια πάνοπλη ισραηλινή πολεμική μηχανή, που πολεμάει εδώ και έναν χρόνο τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, ρίχνοντας τόνους βομβών και διαπράττοντας γενοκτονία, είχε τα πρώτα “στραπατσαρίσματα” από τη λιβανέζικη αντίσταση.

Τα συμφέροντα, όμως, που ρυθμίζουν τα “ελατήρια” της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και τα οποία κερδίζουν κι από τον πόλεμο και από την “ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο”, μας θέλουν βαθύτερα βουτηγμένους στο αίμα, στη βαρβαρότητα του πολέμου. Θέλουν και τη χώρα μας, στα πλαίσια των λεγόμενων “συμμαχικών υποχρεώσεων”, να εμπλακεί βαθύτερα στους πολέμους. Δεν τους φτάνει να δίνουμε 500 χιλιάδες ευρώ καθημερινά για τη φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, χρήματα που λείπουν από τη δημόσια Υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, το εργατικό-λαϊκό εισόδημα. Έτσι, π.χ. ο “ινδικός εμπορικός δρόμος” Βομβάη-Πειραιάς θα πρέπει να “στρωθεί” καλύτερα, με πτώματα των λαών, πρώτα απ’ όλα του Παλαιστινιακού, που ήδη έχει δώσει 40 χιλιάδες κορμιά, αλλά και του λιβανέζικου, του ιρανικού, αλλά όχι μόνον, θα χρειαστεί και του ελληνικού και άλλων λαών, που θα εμπλακούν στις “συμπληγάδες” των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όσες “πλάτες” κι αν της κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ κ.ά. δε νομιμοποιείται για κάτι τέτοιο. Τώρα να επιστρέψει η ελληνική φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα. Να αποσυρθεί κάθε στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο κράτος-δολοφόνο, στο Ισραήλ. Να απεμπλακεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις και υποδομές. Να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους λαούς που ματώνουν εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων.

(Ο Ελισαίος Βαγενάς είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων)