Πολιτική

Δημοσκόπηση MRB: «Ντέρμπι» Ανδρουλάκη- Δούκα, σε τροχιά ανόδου ο Γερουλάνος

Δημοσκόπηση MRB: «Ντέρμπι» Ανδρουλάκη- Δούκα, σε τροχιά ανόδου ο Γερουλάνος Φωτογραφία: EUROKINISSI/ TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ
Η πρόθεση ψήφου της δημοσκόπησης, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022 η απαισιοδοξία.

«Ντέρμπι» ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ καταγράφει δημοσκόπηση της MRB, ενώ σε τροχιά ανόδου είναι ο Παύλος Γερουλάνος.

Παράλληλα, η δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN αναδεικνύει την άνοδο του δείκτη απαισιοδοξίας στη χώρα.

Σε ό,τι αφορά στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 21,9% και το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα με 12,2%. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει στην πέμπτη θέση με 7,5%, πίσω από την Ελληνική Λύση (8,3%) και το ΚΚΕ (7,7%).

prothesi-psifou1_4b17c.png

prothesi-psifou2_2dd9b.png

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, η Νέα Δημοκρατία είναι στο 28,4%, μπροστά από το ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώνει το 15,8%. Τρίτη είναι η Ελληνική Λύση με 10,8%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 10%, ενώ πέμπτος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 9,7%.

anagogi1_99589.png

anagogi2_53565.png

Στην ερώτηση «πώς πάνε τα πράγματα στη χώρα», η απάντηση «αρκετά/ πολύ κακά» είναι πέντε μονάδες ψηλότερα σε σύγκριση με ένα μήνα νωρίτερα και φτάνει στο 66,3%. Πρόκειται για το «υψηλότερο αρνητικό σημάδι» από τον Μάρτιο του 2022, σημείωσε ο επικεφαλής της MRB, Δημήτρης Μαύρος.

apaisiodoxia_38bc2.png

Προβάδισμα Ανδρουλάκη στην πρόθεση ψήφου

Υπέρ της αλλαγής του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ τάσσονται οι περισσότεροι. Συγκεκριμένα αυτή την άποψη εκφράζει το 63,2% ανάμεσα σε εκείνους που δηλώνουν ότι σίγουρα/ μάλλον θα πάνε να ψηφίσουν και το ποσοστό ανεβαίνει στο 64,8% σε αυτούς οι οποίοι λένε ότι σίγουρα θα πάνε στις εσωκομματικές κάλπες.

allagi_7e6ca.png

Στο ερώτημα ποιος έχει κάνει την πιο αποτελεσματική προεκλογική εκστρατεία, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο υποψήφιος που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό με 21,1% σε όσους σίγουρα/ μάλλον θα ψηφίσουν και 21,7% σε εκείνους που σίγουρα θα ψηφίσουν.

ekstrateia_21839.png

Στην πρόθεση ψήφου, ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό, τόσο ανάμεσα σε εκείνους που λένε ότι σίγουρα/ μάλλον θα πάνε να ψηφίσουν όσο και σε αυτούς που λένε ότι σίγουρα θα πάνε στις κάλπες.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα σε εκείνους που σίγουρα/ μάλλον θα ψηφίσουν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 26,4%, έναντι 24,7% του Χάρη Δούκα. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Άννα Διαμαντοπούλου με 17,3% και από κοντά είναι ο Παύλος Γερουλάνος (17,2%).

prothesi-pasok1_18925.png

Σε εκείνους που δηλώνουν ότι σίγουρα θα ψηφίσουν, ο Νίκος Ανδρουλάκης φτάνει στο 27,3% και ο Χάρης Δούκας βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 25,7%. Ωστόσο, στην τρίτη θέση περνά ο Παύλος Γερουλάνος (17,9%), μπροστά από την Άννα Διαμαντοπούλου (16,9%).

prothesi-pasok2_b2313.png

Σε ανοδική πορεία ο Παύλος Γερουλάνος

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι τις τελευταίες ημέρες- ουσιαστικά μετά το debate- ο Παύλος Γερουλάνος έχει αρχίσει να ενδυναμώνεται.

Αν οι εκλογές γίνονταν μία εβδομάδα αργότερα, «μπορεί να πετύχαινε καλύτερα πράγματα», σχολίασε ο Δημήτρης Μαύρος.

Μάλιστα, στη σύγκριση ανάμεσα στη δημοσκόπηση της MRB τον Αύγουστο και τη σημερινή, ο Παύλος Γερουλάνος έχει δείκτη ανόδου 30%, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό. Ακολουθεί η Άννα Διαμαντοπούλου με αύξηση 22%, ο Χάρης Δούκας παραμένει σταθερός και ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι περίπου στα ποσοστά του, με μια μικρή αύξηση.

metavoli_bbc02.png

Οι επιδόσεις των υποψηφίων ανά ηλικία αλλά και πολιτική κατεύθυνση

Η ηλικία όσων προσέλθουν στις κάλπες για τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ θα καθορίσει το αποτέλεσμα, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση. Στις ηλικίες 17-34 ετών κυριαρχεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 28,3%. Στην ηλικιακή κατηγορία 35-54 ετών ο Χάρης Δούκας είναι εκείνος που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό (33,8%).

Όσο για τους άνω των 55 ετών, ο Νίκος Ανδρουλάκης φτάνει στο 27,9%, ο Παύλος Γερουλάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου συγκεντρώνουν από 20,9% και ο Χάρης Δούκας είναι στο 18,1%.

prothesi-ilikies_f50ce.png

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν και από τη γεωγραφική κατανομή των «επιδόσεων» των υποψηφίων. Στην Αττική οι διαφορές είναι μικρές, αλλά αξίζει να σημειωθεί πως ο δήμαρχος Αθηναίων είναι στο 19,7%, πίσω τόσο από τον Ανδρουλάκη (23%), όσο και από τη Διαμαντοπούλου και τον Γερουλάνο (21,6%). Στην υπόλοιπη Ελλάδα ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 27,3% και ο Χάρης Δούκας 25,9%.

prothesi-perioxes_59afe.png

Από τους δυνητικούς ψηφοφόρους των εκλογών του ΠΑΣΟΚ, το 38,5% αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντροαριστεροί και το 32,1% ως Κεντρώοι.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό στους Κεντρώους (32,1%), ενώ ο Χάρης Δούκας στους Κεντροαριστερούς (28,4%) και σε εκείνους που αυτοπροσδιορίζονται ως Αριστεροί και Ακροαριστεροί (41,3%). Όσο για την Άννα Διαμαντοπούλου, συγκεντρώνει το 29,9% στην Άκρα Δεξιά, τη Δεξιά και την Κεντροδεξιά.

politiki-kateythinsi_3f89e.png