Opinions

Τηλεόραση vs Βουλή, σημειώσατε 1

Τηλεόραση vs Βουλή, σημειώσατε 1 Τηλεόραση vs Βουλή, σημειώσατε 1
Τηλεόραση vs Βουλή, σημειώσατε 1 Του Βασίλη Αγγελόπουλου Μέχρι και στη Βουλή, υπό μορφή πικρόχολου αστείου, έφτασε η συχνή τηλεοπτική προβολή, που τυγχάνουν συγκεκριμένοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρωταγωνιστές ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης. Στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά τη νέα ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Κεγκέρογλου, προφανώς με διάθεση για χιούμορ, αλλά και για κριτική, τόνισε, απευθυνόμενος προς τον κ. Στρατούλη: «Σας άκουσα το πρωί στο Μέγκα και από την ενημέρωση που κάνατε, έγινε πιο εύκολη η δουλειά μας εδώ, στο Κοινοβούλιο». Ο κ. Στρατούλης απέφυγε να απαντήσει και περιορίστηκε στο να επικεντρωθεί στα ζητήματα που αφορούσαν τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Στις απαντήσεις του πάντως, φάνηκε διαβασμένος, παρά το γεγονός ότι είχε... πρωινό ξύπνημα.

Οι τηλεοπτικές εμφανίσεις των υπουργών, δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Χρειάζεται η παρουσία τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όχι για να έχουμε δουλειά εμείς οι δημοσιογράφοι, αλλά για να υπάρχει το στοιχείο της αμεσότητας ανάμεσα στο φορέα λήψης αποφάσεων, δηλαδή στην Κυβέρνηση και στους πολίτες της χώρας. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση οι εμφανίσεις αυτές να καλύπτουν ακόμα και το ρόλο του Κοινοβουλίου. Το σχόλιο Κεγκέρογλου, όσο υπερβολικό και αν ήταν, δείχνει την τάση.

Δεν γίνεται νομοσχέδια και διατάξεις κρίσιμες, να προαναγγέλλονται από τηλεοπτικά παράθυρα. Πρέπει η Βουλή να έχει τον χρόνο να επεξεργάζεται τα σχέδια νόμου που προτείνονται, να γίνονται οι κατάλληλες παρατηρήσεις και να προωθούνται οι απαραίτητες διορθώσεις. Όσοι παρακολούθησαν τον διάλογο Στρατούλη – Κεγκέρογλου της περασμένης Πέμπτης, θα κατάλαβαν ότι και οι δύο συζητούσαν για ζητήματα που τα γνώριζαν καλά. Συνεπώς, οι λύσεις που προτείνονταν ήταν εφαρμόσιμες και προς τη θετική κατεύθυνση για τους πολίτες. Αυτή είναι η υγιής πλευρά του Κοινοβουλίου που πρέπει να αναδειχθεί και δεν μπορεί να υποκατασταθεί από κανένα τηλεοπτικό πάνελ.