Opinions

Περίπατο...πήγε ο διάλογος και για το Ασφαλιστικό

Περίπατο...πήγε ο διάλογος και για το Ασφαλιστικό Περίπατο...πήγε ο διάλογος και για το Ασφαλιστικό
Περίπατο...πήγε ο διάλογος και για το Ασφαλιστικό Του Βασίλη Αγγελόπουλου Η Αριστερά έχει συνηθίσει να προάγει το διάλογο. Δεν λειτουργεί με τη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», όπως συνέβαινε παλιότερα. Το όποιο πρόβλημα αναλύεται, οι λύσεις του συζητιούνται και τελικά επιλέγεται η «βέλτιστη» όλων, όπως θα έλεγε και ο νυν υπουργός Εργασίας.

Μόνο που όλα αυτά υπάρχουν στη θεωρία, μέχρι να γίνει η ανάληψη της εξουσίας.  Μετά, η χάρη του διαλόγου πάει... περίπατο. Τα παραδείγματα πλείστα όσα. Με διάλογο fast truck καταργήθηκε ο ΕΝΦΙΑ, έτσι δεν είναι ή κάνουμε λάθος; Ο διάλογος ήταν εκείνος που ετοιμάζεται να βγάλει σε πλειστηριασμό μερικές χιλιάδες σπίτια, ελέω των «κόκκινων δανείων», σωστά;

Κάτι ανάλογο φαίνεται ότι συμβαίνει και με το φλέγον ζήτημα του Ασφαλιστικού. Είναι πιθανό ακόμα και σήμερα να υπάρξει μία ακόμα συζήτηση σε επίπεδο πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ακόμα... μασάζ κομματικών στελεχών, έτσι ώστε να γίνουν αποδεκτά όλα όσα πρόκειται να ενσωματωθούν σε νομοσχέδιο και να πάρουν τον δρόμο για τη Βουλή, την επόμενη εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα. Υπό μορφή… διαλόγου θα σερβιριστεί προς το κομματικό «ακροατήριο» η Μεταρρύθμιση που αναμένεται να περικόψει συντάξεις και να τις μετατρέψει στο μέλλον σε απλά… φιλοδωρήματα. Όλα θα γίνουν μέσα από διάλογο, ούτε λόγος γι’ αυτό. Η προσπάθεια που καταβάλλεται δηλαδή, δεν εστιάζεται στο να μην γίνουν περικοπές στις συντάξεις, αλλά στο πώς αυτές οι περικοπές θα γίνουν αποδεκτές από Αριστερά κομματικά στελέχη. Η χαρά του διαλόγου, δηλαδή σε όλο της το μεγαλείο.

Θα περίμενε κανείς ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο να έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση με κοινωνικούς φορείς. Άλλωστε αυτή ήταν και η αρχική δέσμευση του υπουργείου Εργασίας. Φαίνεται όμως ότι ο διάλογος είναι μια λέξη που έχει αξία μόνο όταν η Αριστερά βρίσκεται στην αντιπολίτευση.