Παιδεία

Εθελοντικά προγράμματα για 100.000 νέους Ευρωπαίους

Εθελοντικά προγράμματα για 100.000 νέους Ευρωπαίους
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα συγκεκριμένες δράσεις για να δοθούν στους νέους περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης, μέσα από προγράμματα εθελοντισμού, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή πρότεινε σήμερα να διατεθεί για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2016 και στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν νέοι ηλικίας από 18 ως 30 ετών, ποσό ύψους 341,5 εκατ. ευρώ για εθελοντικά προγράμματα ως το 2020.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το ποσό αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε 100.000 νέους Ευρωπαίους να συμμετάσχουν εθελοντικά σε συγκεκριμένα προγράμματα:

Πρώτον, "Θέσεις αλληλεγγύης", οι οποίες θα στηρίζουν νέους για την εκτέλεση δραστηριοτήτων εθελοντισμού για διάστημα έως 12 μηνών, τοποθετήσεις σε θέσεις πρακτικής άσκησης για διάστημα συνήθως 2-6 μηνών και τοποθετήσεις σε θέσεις απασχόλησης σύμφωνα με τη σχετική εθνική νομοθεσία για διάστημα 2-12 μηνών.

Δεύτερον, "Εθελοντικές ομάδες", 10 έως 40 νέων εθελοντών από διαφορετικές χώρες θα αποκτούν τη δυνατότητα να επιτελέσουν μαζί κάτι σημαντικό για διάστημα από 2 εβδομάδες έως 2 μήνες.

Τρίτον, "Έργα αλληλεγγύης", τα οποία θα επιτρέπουν σε μικρές ομάδες των πέντε τουλάχιστον συμμετεχόντων να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν, με δική τους πρωτοβουλία, έργα αλληλεγγύης σε τοπικό επίπεδο για διάστημα από 2 έως 12 μήνες.

Τέταρτον, "Δραστηριότητες δικτύωσης", οι οποίες θα δημιουργούν δίκτυα πρώην μελών του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.