Παιδεία

Δικαιολογητικά για την εγγραφή Ελλήνων του εξωτερικού σε ΑΕΙ κιαι ΤΕΙ

Δικαιολογητικά για την εγγραφή Ελλήνων του εξωτερικού σε ΑΕΙ κιαι ΤΕΙ
Δικαιολογητικά για την εγγραφή Ελλήνων του εξωτερικού σε ΑΕΙ κιαι ΤΕΙ Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή των εισαγομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 καθορίζει με απόφαση του το υπουργείο Παιδείας.

Οι υποψήφιοι με τις ειδικές κατηγορίες των Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό, που εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 εγγράφονται από 10 έως 25 Οκτωβρίου 2013.

Μ ετην απόφαση του υπουργείου Παιδείας που παρουσιάζει το dikaiologitika.gr καθορίζονται εκτός από τα δικαιολογητικά που οφείλουν να προσκομίσουν στη Γραμματεία της Σχολής ή στο Τμήμα εισαγωγής τους και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν έχουν ως εξής:

ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΙ – ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 της με αριθ. Φ.151/64998/B6 (ΦΕΚ 1307-τΒ’/16-6-2011) οι επιτυχόντες της ανωτέρω ειδικής κατηγορίας οφείλουν να καταθέσουν αυτοπροσώπως ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους για έλεγχο στις γραμματείες των Σχολών και Τμημάτων επιτυχίας τα
δικαιολογητικά τους προκειμένου να εγκριθεί και να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους. Επισημαίνεται ότι δικαιολογητικά των επιτυχόντων δεν διαβιβάζονται από την υπηρεσία μας στις γραμματείες των σχολών ή τμημάτων επιτυχίας.
Επισήμανση: Τα δύο (2) αρχικά ψηφία του κωδικού αριθμού υποψηφίου δηλώνουν την κατηγορία στην
οποία ανήκουν.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1: ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚOY ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ
Στην ειδική αυτή κατηγορία υπάγονται οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας οι οποίοι έχουν αποκτήσει απολυτήριο Ελληνικού Λυκείου που λειτουργεί στο εσωτερικό ή εξωτερικό, ή ξένου σχολείου που λειτουργεί στο εσωτερικό εφόσον πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
α) Ο ένας τουλάχιστον από τους γονείς του υποψηφίου να είναι Έλληνας και να κατοικούσε και ασκούσε τις επαγγελματικές του δραστηριότητες μόνιμα στο εξωτερικό τουλάχιστον πέντε (5) πλήρη έτη κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του υποψηφίου για εισαγωγή
στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας.
Σε περίπτωση που ο υποψήφιος είναι ορφανός και από τους δύο γονείς ισχύουν μόνο οι προϋποθέσεις του εδαφίου β΄ που ακολουθεί.
β) Ο υποψήφιος να έχει φοιτήσει με πλήρη φοίτηση στις δύο (2) τελευταίες τάξεις σε Ελληνικό Λύκειο που λειτουργεί στο εξωτερικό ή σε τέσσερις (4) τουλάχιστον τάξεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε ντίστοιχο Ελληνικό ή ξένο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό.
Στην ειδική αυτή κατηγορία εντάσσονται και οι Έλληνες που αποκτούν απολυτήριο από το Λύκειο του Ιερού Κοινού του Πανάγιου Τάφου Ιεροσολύμων μετά από πλήρη φοίτηση σ’ όλες τις τάξεις του
Λυκείου αυτού και εφόσον έχουν φοιτήσει και στην τελευταία τουλάχιστον τάξη του οικείου Γυμνασίου της
Πατριαρχικής Σχολής Σιών. Για τους υποψηφίους της περίπτωσης αυτής δεν απαιτείται η προϋπόθεση α΄.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2: ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Η΄ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ
Στην ειδική αυτή κατηγορία υπάγονται οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας οι οποίοι έχουν αποκτήσει απολυτήριο Ελληνικού Λυκείου που λειτουργεί στο εσωτερικό ή εξωτερικό, ή αντίστοιχου ξένου σχολείου που λειτουργεί στο εσωτερικό, εφόσον πληρούν τις εξής
προϋποθέσεις:
α) Ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου να είναι Έλληνας υπάλληλος και να αποσπάσθηκε σε Ελληνική Δημόσια Υπηρεσία στο εξωτερικό ή σε Διεθνή Οργανισμό στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα, τουλάχιστον για δύο (2) πλήρη ημερολογιακά ή σχολικά έτη.

β) Ο υποψήφιος να έχει τελειώσει με πλήρη φοίτηση τις δύο (2) τελευταίες τάξεις Ελληνικού Λυκείου που λειτουργεί στο εξωτερικό ή τρεις (3) τουλάχιστον τάξεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ελληνικού Σχολείου ή αντίστοιχου ξένου σχολείου που λειτουργεί στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της απόσπασης
του γονέα στο εξωτερικό. Η προϋπόθεση αυτή θεωρείται ότι πληρούται έστω και αν διακόπηκε για υπηρεσιακούς λόγους ή έληξε η απόσπαση του γονέα στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους εκπλήρωσης της προϋπόθεσης φοίτησης του υποψηφίου σε σχολείο του εξωτερικού και σε κάθε
περίπτωση μετά από το πρώτο τρίμηνο του σχολικού έτους.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3: ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ Ή ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΧΩΡΑΣ-ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ)

Στην ειδική αυτή κατηγορία υπάγονται οι υποψήφιοι που έχουν αποκτήσει απολυτήριο ξένου Λυκείου ή αντίστοιχου ξένου σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργεί στο εξωτερικό και ακολουθεί πρόγραμμα σπουδών χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον πληρούν τις παρακάτω
προϋποθέσεις:
α) Ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου να είναι ελληνικής καταγωγής.
β) Ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου να κατοικούσε και να ασκούσε τις επαγγελματικές του δραστηριότητες στη χώρα φοίτησης του υποψηφίου τουλάχιστον δύο (2) πλήρη ημερολογιακά ή σχολικά έτη κατά την τελευταία πενταετία (5) πριν την αποφοίτηση του υποψηφίου από το λύκειο.
γ) Ο υποψήφιος να έχει φοιτήσει, με πλήρη φοίτηση, τουλάχιστον τις δύο (2) τελευταίες τάξεις σε Λύκειο ή σε άλλο αντίστοιχο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό.
δ) Το απολυτήριο του Λυκείου ή του αντίστοιχου σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποφοίτησης του υποψηφίου να του παρέχει τη δυνατότητα να εισαχθεί σε Πανεπιστήμια της χώρας το πρόγραμμα της οποίας ακολουθεί.
Προϋπόθεση για την ένταξη στην ειδική κατηγορία της παρούσας παραγράφου είναι ο υποψήφιος να μην έχει αποκτήσει και απολυτήριο ελληνικού λυκείου ή αντίστοιχου ξένου σχολείου που λειτουργεί στην Ελλάδα πριν την απόκτηση του απολυτηρίου από ξένο λύκειο στο εξωτερικό.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4: ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)

Στην ειδική αυτή κατηγορία υπάγονται οι υποψήφιοι που έχουν αποκτήσει απολυτήριο Κυπριακού Λυκείου ή ξένου σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργεί στην Κύπρο και ακολουθεί το πρόγραμμα σπουδών της Κυπριακής Δημοκρατίας, εφόσον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) Ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου να είναι ελληνικής καταγωγής.
β) Ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου να κατοικούσε και να ασκούσε τις επαγγελματικές του
δραστηριότητες στην Κύπρο τουλάχιστον δύο (2) πλήρη ημερολογιακά ή σχολικά έτη κατά την τελευταία πενταετία (5) πριν την αποφοίτηση του υποψηφίου από το λύκειο.
γ) Ο υποψήφιος να έχει φοιτήσει, με πλήρη φοίτηση, τουλάχιστον τις δύο τελευταίες τάξεις σε Κυπριακό Λύκειο ή ξένο σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργεί στην Κύπρο.
δ) Το απολυτήριο του Λυκείου αποφοίτησης του υποψηφίου να του παρέχει τη δυνατότητα να εισαχθεί σε Πανεπιστήμια της Κύπρου.
Προϋπόθεση για την ένταξη στην ειδική κατηγορία της παρούσας παραγράφου είναι ο υποψήφιος να μην έχει αποκτήσει και απολυτήριο ελληνικού λυκείου ή αντίστοιχου ξένου σχολείου που λειτουργεί στην Ελλάδα πριν την απόκτηση του απολυτηρίου από ξένο λύκειο στο εξωτερικό.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 5: ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ Ή ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ)

Στην ειδική αυτή κατηγορία υπάγονται οι υποψήφιοι που έχουν αποκτήσει απολυτήριο ξένου Λυκείου ή αντίστοιχου ξένου σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργεί στο εξωτερικό και ακολουθεί πρόγραμμα σπουδών χώρας που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον πληρούν τις
παρακάτω προϋποθέσεις:
α) Ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου να είναι ελληνικής καταγωγής.
β) Ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου να κατοικούσε και να ασκούσε τις επαγγελματικές του δραστηριότητες στη χώρα φοίτησης του υποψηφίου τουλάχιστον δύο (2) πλήρη ημερολογιακά ή σχολικά έτη κατά την τελευταία πενταετία (5) πριν την αποφοίτηση του υποψηφίου από το λύκειο.
γ) Ο υποψήφιος να έχει φοιτήσει, με πλήρη φοίτηση, τουλάχιστον τις δυο τελευταίες τάξεις σε Λύκειο ή σε άλλο αντίστοιχο σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργεί στο εξωτερικό.
δ) Το απολυτήριο του Λυκείου ή του αντίστοιχου σχολείου αποφοίτησης του υποψηφίου να του παρέχει τη δυνατότητα να εισαχθεί σε Πανεπιστήμια της χώρας το πρόγραμμα της οποίας ακολουθεί.

Προϋπόθεση για την ένταξη στην ειδική κατηγορία της παρούσας παραγράφου είναι ο υποψήφιος να μην έχει αποκτήσει και απολυτήριο ελληνικού λυκείου ή αντίστοιχου ξένου σχολείου που λειτουργεί την Ελλάδα πριν την απόκτηση του απολυτηρίου από ξένο λύκειο στο εξωτερικό.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
Σύμφωνα με την διαδικασία που καθορίζει η απόφαση που δημοσιευει το ΄δικαιολογητικα΄΄κατά την προσέλευσή τους για εγγραφή, οι εισαχθέντες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο να αποδεικνύονται τα ονομαστικά τους στοιχεία και η ακριβής ημερομηνία γέννησης.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι εισαχθέντες μπορούν να απευθύνονται στις Γραμματείες των οικείων σχολών.
Για λόγους εξαιρετικής ανάγκης, όπως παρατεταμένη θεομηνία, σοβαρή ασθένεια, στράτευση ή απουσία στο εξωτερικό, είναι δυνατή η εγγραφή σπουδαστή που καθυστέρησε να εγγραφεί μέσα στην καθορισμένη προθεσμία 10 έως 25 Οκτωβρίου 2013 με αιτιολογημένη απόφαση του συμβουλίου του
τμήματος ή σχολής Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι., κατά περίπτωση, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου σπουδαστή, η οποία υποβάλλεται σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας εγγραφής και στην οποία εκτίθενται και οι λόγοι της καθυστέρησης. Σπουδαστής που δεν
εγγράφηκε ούτε με την ανωτέρω διαδικασία χάνει το δικαίωμα εγγραφής για το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος καθώς και για τα επόμενα έτη.

Υποψήφιος που έχει εγγραφεί σε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων και εισάγεται με τις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις σε άλλη Σχολή ή Τμήμα δεν μπορεί να εγγραφεί στη νέα Σχολή ή στο Τμήμα εισαγωγής του, αν προηγουμένως δεν διαγραφεί από την Σχολή ή το Τμήμα, στο οποίο είναι ήδη εγγεγραμμένος.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις σχολές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στις σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων καθορίζονται από τις σχολές αυτές. Οι ιδιώτες επιτυχόντες στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας
θα εγγραφούν κατά το ακαδ. έτος 2015-2016.

Για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους οι εισαχθέντες προσέρχονται στη Γραμματεία της Σχολής ή Τμήματος εισαγωγής με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, που αποδεικνύουν ότι πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις όπως ορίζονται ανωτέρω, στην καθορισμένη προθεσμία.

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής ή του Τμήματος, μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών, εγκρίνεται η εγγραφή των επιτυχόντων-εισαγομένων, μέσα σε προθεσμία είκοσι (20) ημερών, από την λήξη της ημερομηνίας εγγραφής. Η απόφαση εγγραφής ανακοινώνεται από τη
Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος αρμοδίως.

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης υπόκειται στη διαλυτική αίρεση έγκρισης νομιμότητας της τελευταίας από το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου ή το Συμβούλιο του ΤΕΙ. Εάν το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου ή το Συμβούλιο του ΤΕΙ κρίνει ότι η εγγραφή δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί, στην περίπτωση μη συνδρομής των προϋποθέσεων του άρθρου 59 παρ. 11 του Ν.3966/2011 (ΦΕΚ. Α΄118), λόγω υποβολής ψευδών ή μη νόμιμων δικαιολογητικών και ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στην ειδική κατηγορία, τότε δεσμεύεται η Γενική Συνέλευση του
Τμήματος να την ανακαλέσει με οριστική απόφαση διαγραφής από τους καταλόγους της Σχολής ή του Τμήματος εισαγωγής. Η απόφαση αυτή κοινοποιείται στους ενδιαφερομένους και στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ανάκληση της απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κύρωσης των πινάκων εισαγωγής υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κατά το μέρος που αφορά τη διαγραφή αυτών και τον αποκλεισμό τους κατά τα επόμενα δύο ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής από όλα τα Πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι ή Σχολές.

Οι γραμματείες των Σχολών και Τμημάτων για κάθε ειδική περίπτωση μπορούν να αναζητήσουν και αυτεπάγγελτα οποιοδήποτε δικαιολογητικό για την ολοκλήρωση της εγγραφής επιτυχόντα-εισαγομένου.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει από τις Σχολές ή Τμήματα να ασκήσει και το ίδιο έλεγχο επί των δικαιολογητικών που έχουν προσκομισθεί από τους υποψηφίους και έχουν εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1: ΤΕΚΝΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ
1. Επικυρωμένο αντίγραφο τίτλου απόλυσης Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης.
2. Βεβαίωση του οικείου σχολείου επικυρωμένη από την αρμόδια Εκπ/κη αρχή από την οποία να προκύπτει η πλήρης φοίτηση του υποψηφίου στις δύο (2) τελευταίες τάξεις Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης στο εξωτερικό ή σε τέσσερις (4) τάξεις Δευτεροβάθμιας στο Εξωτερικό, καθώς και το αντίστοιχο έτος φοίτησης για κάθε τάξη.
3. Βεβαίωση του Λυκείου αποφοίτησης που λειτουργεί στην Ελλάδα, από την οποία να προκύπτει ο αρχικός τρόπος εγγραφής του υποψηφίου στο Λύκειο αυτό και το σχολείο προέλευσής του ( η βεβαίωση αυτή ισχύει μόνο στην περίπτωση που η πλήρης φοίτηση των δύο (2) τελευταίων ετών
έγινε στην Ελλάδα).
4. Βεβαίωση της οικείας διπλωματικής αρχής της χώρας μας ή άλλο επίσημο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ότι ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου είναι Ελληνικής καταγωγής και μόνιμος κάτοικος εξωτερικού επί πέντε (5) τουλάχιστον έτη κατά την τελευταία δεκαετία πριν την
υποβολή της αίτησης του υποψηφίου.
5. Βεβαίωση πλήρους φοίτησης σε όλες τις τάξεις του Λυκείου του Ιερού Κοινού του Πανάγιου Τάφου Ιεροσολύμων και της τελευταίας τουλάχιστον τάξης του οικείου Γυμνασίου της Πατριαρχικής Σχολής Σιών (η βεβαίωση αυτή ισχύει αποκλειστικά για τους κατόχους απολυτηρίου του ομώνυμου
Λυκείου).
6. Υπεύθυνη Δήλωση ότι κανένας από τους γονείς του υποψηφίου δεν είναι δημόσιος υπάλληλος αποσπασμένος σε ελληνική δημόσια υπηρεσία στο εξωτερικό ή σε Διεθνή Οργανισμό στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα.
7. Υπεύθυνη Δήλωση ότι ο υποψήφιος δεν έχει αποκτήσει πτυχίο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας με τις ειδικές κατηγορίες των Ελλήνων του εξωτερικού και των Ομογενών Υποτρόφων.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2: ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Η’ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ
1. Επικυρωμένο αντίγραφο τίτλου απόλυσης Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης.
2. Βεβαίωση του οικείου σχολείου επικυρωμένη από την αρμόδια Εκπ/κη αρχή, από την οποία να προκύπτει η πλήρης φοίτηση του υποψηφίου στις δύο (2) τελευταίες τάξεις Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης στο εξωτερικό ή σε τρεις (3) τάξεις Δευτεροβάθμιας στο εξωτερικό, καθώς και το αντίστοιχο έτος φοίτησης για κάθε τάξη.
3. Βεβαίωση της οικείας διπλωματικής αρχής της χώρας μας από την οποία να προκύπτει το χρονικό διάστημα που ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου ήταν αποσπασμένος σε Ελληνική δημόσια Υπηρεσία στο εξωτερικό ή σε Διεθνή Οργανισμό στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα.
4. Βεβαίωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ισχύει αποκλειστικά και μόνο για μαθητές –αθλητές που δεν υποβάλλουν την ανωτέρω (3) Βεβαίωση) για τη συμμετοχή μαθητών-αθλητών σε στάδιο προετοιμασίας με την προολυμπιακή ομάδα της Ελλάδας σε προπονητικά κέντρα του
εξωτερικού κατά τη διάρκεια φοίτησής τους στις δύο (2) τελευταίες τάξεις του Λυκείου.
5. Υπεύθυνη Δήλωση ότι ο υποψήφιος δεν έχει αποκτήσει πτυχίο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας με τις ειδικές κατηγορίες των Ελλήνων του εξωτερικού και των Ομογενών Υποτρόφων.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3,4,5: ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
1. Επικυρωμένος πρωτότυπος τίτλος απόλυσης Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης
2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από δήμο της χώρας μας από το οποίο να προκύπτει ότι ο ένας τουλάχιστον των γονέων είναι ελληνικής καταγωγής.
3. Βεβαίωση της αρμόδιας Εκπ/κης ή διπλωματικής αρχής της οικείας χώρας από την οποία να προκύπτει η χώρα της οποίας το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το σχολείο αποφοίτησης και ότι ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης που κατέχει ο υποψήφιος του παρέχει τη δυνατότητα εισαγωγής
σε Πανεπιστήμια της χώρας αυτής.
4. Βεβαίωση του οικείου σχολείου επικυρωμένη από την αρμόδια Εκπ/κη αρχή από την οποία να προκύπτει η πλήρης φοίτηση του υποψηφίου τουλάχιστον στις δύο (2) τελευταίες τάξεις Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης σε ξένο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό.
5. Βεβαίωση της οικείας διπλωματικής αρχής της χώρας μας ή άλλο επίσημο έγγραφο, από το οποίο να προκύπτει ότι ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου κατοικούσε και ασκούσε τις επαγγελματικές του δραστηριότητες στη χώρα φοίτησης του υποψηφίου τουλάχιστον δύο (2)
χρόνια κατά την τελευταία πενταετία (5) πριν την αποφοίτηση του υποψηφίου από το λύκειο.
6. Βεβαίωση από την οποία να προκύπτει η αναγωγή της βαθμολογίας του απολυτηρίου γενικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της αλλοδαπής στην εικοσάβαθμη κλίμακα, η οποία να έχει εκδοθεί από i) τη Δ/νση Π.Ο.Δ.Ε του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ii) από τις Δ/νσεις και τα
Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής iii) από τους Συντονιστές Εκπαίδευσης των ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών του εξωτερικού.
Η μέση γενική βαθμολογία πρέπει να εκφράζεται σε εικοσάβαθμη (0-20) κλίμακα, με άριστα το 20 και ελάχιστο το 0. Η βεβαίωση αυτή δεν απαιτείται για τους κατόχους απολυτηρίου Λυκείου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
7. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986 ότι ο υποψήφιος δεν έχει αποκτήσει και απολυτήριο Ελληνικού Λυκείου που λειτουργεί στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό ή αντίστοιχου ξένου σχολείου που λειτουργεί στο εσωτερικό.
8. Υπεύθυνη Δήλωση ότι ο υποψήφιος δεν έχει αποκτήσει πτυχίο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας με τις ειδικές κατηγορίες των Ελλήνων του εξωτερικού και των Ομογενών Υποτρόφων.

δείτε όλη την απόφαση του υπουργείου στο τέλος της σελίδας στο επισυναπτόμενο αρχείο

NETWORK