Παιδεία

Ο Γαβρόγλου κάνει πίσω στις πιέσεις της αντιπολίτευσης - Ποιες διατάξεις αποσύρει από το νομοσχέδιο

Ο Γαβρόγλου κάνει πίσω στις πιέσεις της αντιπολίτευσης - Ποιες διατάξεις αποσύρει από το νομοσχέδιο
Υπο την πίεση των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο – μαμούθ που ψηφίζεται με fast track διαδικασίες στην Βουλή, ο υπουργός Παιδείας αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει προαναγγέλλοντας σημαντικές αλλαγές.

Ο Κώστας Γαβρόγλου προανήγγειλε πως θα αποσυρθούν από το νομοσχέδιο οι διατάξεις που αφορούν τα Ωδεία και τις σχολές χορού προκειμένου όπως είπε να συνεχιστεί ο διάλογος με τους φορείς, ώστε να έρθουν προς ψήφιση τον Ιούνιο.

Υπεραμυνόμενος το νέο νομοθετικό πλαίσιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τόνισε πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ολοκληρώνεται το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης στην εκπαίδευση καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να συμφωνήσουν στο πρόβλημα και ας διαφωνήσουν ως προς τις λύσεις». Κάλεσε μάλιστα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα λέγοντας πως «αυτά που προτείνουμε στο νομοσχέδιο για την Παιδεία δεν είναι ιδανικά αλλά είναι βέλτιστα ώστε να αλλάξει μια κατάσταση».

Ειδικότερα, σημείωσε ότι μπορεί το σημερινό σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια να είναι αδιάβλητο παράλληλα όμως είναι και αναξιόπιστο. Με το νέο σύστημα υπογράμμισε «δεν έχει κανείς λόγο πλέον να κάνει φροντιστήρια και ιδιαίτερα, καθώς μιλάμε για λίγα μαθήματα με πολλές ώρες διδασκαλίας».

Ανέφερε μάλιστα ότι σήμερα οι γονείς δαπανούν 2,5 δισ. ευρώ με αφορμή τις εξετάσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, και μόνο το 30% των παιδιών καταφέρνει να μπει στο πανεπιστημιακό τμήμα που θέλει. Υποστήριξε πως αυτή είναι η πρώτη κυβέρνηση που θεωρεί τα ΤΕΙ ανώτατη εκπαίδευση, ενώ όσον αφορά το νέο σύστημα εισαγωγής, τόνισε ότι «πάμε σε πρόγραμμα σπουδών με 4 μαθήματα και 6 ώρες για κάθε μάθημα στην Γ' λυκείου, και προφανώς δεν αυξάνουμε την ύλη», γιατί όπως είπε «δεν είναι ακαδημαϊσμός να ταΐζεις τα παιδιά με γνώση που δεν μπορούν να χωνέψουν».

Νωρίτερα, σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε ασκήσει δριμεία κριτική, για επιμέρους ζητήματα καλώντας τον υπουργό να αποσύρει το νομοσχέδιο. Η εισηγήτρια της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως έκανε λόγο για ένα «νομοσχέδιο-σκούπα αμφιλεγόμενων διατάξεων και ασύνδετων θεματικών, το οποίο έχει εγείρει σωρεία αντιδράσεων».

Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι προκλητικά αποπειράται να ελαχιστοποιήσει τον διάλογο και το φέρνει άρον άρον στην Βουλή για να αποσιωπήσει τις αντίθετες φωνές. Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση, έστω την ύστατη αυτή στιγμή, να δείξει το δέοντα σεβασμό στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Επιτέθηκε μάλιστα προσωπικά στον υπουργό λέγοντας πως θα μείνει στην ιστορία ως ο υπουργός που ισοπέδωσε απόλυτα την εκπαίδευση.

Για διαδικασία “παρωδία” και νομοσχέδιο “έκτρωμα” μίλησε η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ, Εύη Χριστοφιλοπούλου προαναγγέλοντας μάλιστα πως θα αποχωρήσει απο την διαδικασία. «Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα αυτό το έκτρωμα. Αν δεν το πράξει, εμείς θα αποχωρήσουμε. Χρέος όλων των πολιτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, είναι να μην συμπράξουν σε αυτή την παρωδία» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιωργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι σημείωσε πως «εκεί που παίρνει άριστα η κυβέρνηση είναι στις fast track νομοθετικές διαδικασίες. Και ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να βάζει ως δόλωμα προσδοκίες μαθητών, φοιτητών, καθηγητών με μοναδικό στόχο να αλιεύσει ψήφους, χωρίς να τον ενδιαφέρει η ζημιά που κάνει».

Απο το ΚΚΕ, ο Γιάννης Δελλής υποστηρίξε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει απο την Βουλή “εν κρυπτώ” και με “μεθοδεύσεις” το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επειδή έχει προκαλέσει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονιών.