Πολιτική

Μετασεισμικές δονήσεις σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Μετασεισμικές δονήσεις σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών στις 9 Ιούνη είχαμε γράψει ότι η περίφημη «επόμενη μέρα» θα ήταν τελείως διαφορετική από την προηγούμενη.

Ακόμα όμως και όσοι είχαμε αντιληφθεί ότι η διπλή ήττα της ΝΔ και των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ δημιουργούσε τις προϋποθέσεις ενός καινούργιου πολιτικού σκηνικού, δεν είχαμε προβλέψει την ταχύτητα των αλυσιδωτών αντιδράσεων σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Δώδεκα μέρες μετά τις εκλογές οι πολιτικοί μετασεισμοί συνεχίζονται, χωρίς να είναι ακόμα σαφές αν ο «μεγάλος σεισμός» είναι αυτός της 9ης Ιουνίου ή θα δούμε κάτι ακόμα μεγαλύτερο τους επόμενους μήνες.

Ο «εκλογικός φόρος»

Η πρώτη μετεκλογική κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις ευρωεκλογές που είδε χτες το φως της δημοσιότητας (πρόκειται για την έρευνα της GPO για το Star) επιβεβαίωσε ότι ο ανασχηματισμός σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί game changer για τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO, το 58,3% τον κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά.

Κατά πάσα πιθανότητα πιο μεγάλο αντίκτυπο θα έχει η χτεσινή κίνηση της κυβέρνησης να επιβάλει έκτακτο φόρο 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων.

Τα 300 εκατομμύρια που αναμένεται να μαζευτούν, θα τροφοδοτήσουν έναν έκτακτο επίδομα για τους συνταξιούχους που δεν παίρνουν αυξήσεις λόγων προσωπικής διαφοράς.

Στην απόφαση της κυβέρνησης ασκήθηκε (δικαίως) κριτική από την αντιπολίτευση. Και ο φόρος θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερος (η ΕΕ επιτρέπει φορολόγηση μέχρι 90% στα υπερκέρδη) και η κυβέρνηση έκανε μια ωραιότητα κωλοτούμπα αφού μέχρι την εκλογική ήττα το θέμα των υπερκερδών είχε τοποθετηθεί στο ράφι.

Ωστόσο, πιο σημαντικό είναι ότι το να μοιράζει μια κυβέρνηση απροσδόκητα επιδόματα δείχνει ότι αισθάνεται ανασφαλής κι ευάλωτη. Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν και άλλες ανάλογες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για να γυρίσει το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση.

Απολύσεις

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει τη μάλλον ασυνήθιστη τακτική των απολύσεων όσων διαφωνούν μαζί του. Μετά τον Θανάση Θεοχαρόπουλο χτες ήταν η σειρά του Γιώργου Τσίπρα να… περάσει από το λογιστήριο.

Η απόλυση του Γ. Τσίπρα συνοδεύτηκε από βαριές κουβέντες. Η εκπρόσωπος του κόμματος Βούλα Κεχαγιά ισχυρίστηκε ότι η απόλυση δεν έγινε για πολιτικούς λόγους αλλά γιατί ο Κασσελάκης δεν ανέχεται τις αργομισθίες. Οργισμένος ο Γ. Τσίρπας απάντησε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί «θα ήταν απλώς για γέλια αν δεν σηματοδοτούσαν το ήθος του «νέου ΣΥΡΙΖΑ» της Κουμουνδούρου που προκαλεί το λιγότερο αηδία».

Η απόλυση Γ. Τσίπρα έχει διπλό ενδιαφέρον. Από τη σκοπιά της πολιτικής ανθρωπολογίας, δείχνει ότι στην πολιτική δεν ευδοκιμεί το αίσθημα της ευγνωμοσύνης:

Ο Γιώργος Τσίπρας ήταν από τα πρώτα στελέχη που είχε στηρίξει την υποψηφιότητα Κασσελάκη. Είχε κάνει δε εκατοντάδες τηλέφωνα σε στελέχη του κόμματος σε όλη την Ελλάδα για να τους μεταστρέψει από την Αχτσιόγλου στον Κασσελάκη. Από την άποψη της μαχόμενης πολιτικής, η απόλυση Τσίπρα δείχνει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει με πυγμή τους διαφωνούντες.

Η δημοσκόπηση

Κανονικά χτες θα έπρεπε να είναι μέρα ανάπαυλας για το ΠΑΣΟΚ μετά την εκρηκτική προχτεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Η δημοσκόπηση της GPO τάραξε όμως εκ νέου τα νερά.

eikona_1_b386f.jpg

Σε ό,τι αφορά τους (δυνάμει) υποψήφιους για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, στο γενικό κοινό προηγείται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 20,7% και ακολουθούν ο Χαρης Δούκας με 16,5%, ο Παύλος Γερουλάνος με 13,3, ο Μανώλης Χριστοδουλάκη με και 8,8 και Παύλος Χρηστίδης με 5,6%.

Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το ποσοστό του Νίκου Ανδρουλάκη ανεβαίνει στο 34,5%, ενώ στη δεύτερη θέση είναι ο Παύλος Γερουλάνος (17,7%). Ακολουθεί ο Χάρης Δούκας με 17,2%, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης (13,6%) και ο Παύλος Χρηστίδης (2,5%).

eikona_2_0735c.jpg

Να σημειώσουμε ότι το 70,9% των ερωτηθέντων λένε «ναι» σε συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

eikona_3_67cd9.jpg

Το κλου όμως της δημοσκόπησης είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται ο πιο κατάλληλος για να ενώσει την Κεντροαριστερά, κάνοντας double score σε Κασσσελάκη και Ανδρουλάκη.

eikona_4_e5e17.jpg
Το είπαμε και στην αρχή. Οι μετασεισμοί συνεχίζονται!