Παιδεία

Αυτός είναι ο αριθμός εισακτέων στις ΑΕΝ

photo: eurokinissi photo: eurokinissi
Βγήκε το ΦΕΚ για τον αριθμό των σπουδαστών/σπουδαστριών που θα εισαχθούν στις Α.Ε.Ν. Πλοιάρχων και Μηχανικών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. Πιο συγκεκριμένα, θα εισαχθούν 670 Πλοίαρχοι και 487 Μηχανικοί.

Σε απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζεται ο αριθμός των εισαγομένων σπουδαστών/σπουδαστριών ανά Σχολή των Α.Ε.Ν., καθώς και οι ημερομηνίες υποβολής δικαιολογητικών και υγειονομικών εξετάσεων.

Με όμοια απόφαση ρυθμίζονται τα θέματα ελέγχου της γνώσης κολύμβησης των σπουδαστών/σπουδαστριών που τελικά θα εισαχθούν στις Σχολές των Α.Ε.Ν., καθώς και η διαδικασία αποκλεισμού από την εισαγωγή, σε περίπτωση διαπίστωσης κατάθεσης από υποψήφιο/-α σπουδαστή/-στρια ΑΕΝ παράτυπων ή ανακριβών δικαιολογητικών.

Ανεξαρτήτως των ποσοστών του συνολικού αριθμού εισακτέων των Γενικών Κατηγοριών που αναφέρονται στο άρθρο 2 του παρόντος, με την υπογραφή σχετικής
κοινής απόφασης των Υπουργείων Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δύναται να αποφασίζεται αύξηση του αριθμού
των σπουδαστών/σπουδαστριών που θα εισαχθούν στις Α.Ε.Ν. Πλοιάρχων και Μηχανικών. Στην περίπτωση αυτή, οι σπουδαστές/-στριες θα επιλέγονται από υποψηφίους/-ιες της ΔΕΥΤΕΡΗΣ Γενικής Κατηγορίας.

Προέλευση υποψηφίων - Κατανομή θέσεων

ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Οι κατά το άρθρο 1 του παρόντος Κανονισμού εισαγόμενοι σπουδαστές/σπουδάστριες κατανέμονται ως ακολούθως:

ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καλύπτει ποσοστό 75% του συνολικού αριθμού εισακτέων και περιλαμβάνει υποψηφίους/-ιες συμμετέχοντες/-ουσες στις πανελλαδικές εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ως ακολούθως:

Σε ποσοστό 55% του συνολικού αριθμού εισακτέων, προερχόμενους από ημερήσια Γενικά Λύκεια από τα επιστημονικά πεδία Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής (2ο και 4ο).

Επιπλέον των θέσεων αυτών, ποσοστό 1% θα καλύπτεται από υποψήφιους Εσπερινών Γενικών Λυκείων.

Σε ποσοστό 20% του συνολικού αριθμού εισακτέων, προερχόμενους από ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια όλων των τομέων.

Επιπλέον των θέσεων αυτών, ποσοστό 1% θα καλύπτεται από υποψήφιους Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.).

Στα ποσοστά της Πρώτης Γενικής Κατηγορίας των παρ. 1.1.α, και 1.1.β, περιλαμβάνεται και το ποσοστό 10% των υποψηφίων κατόχων Βεβαίωσης Συμμετοχής των δύο
τελευταίων ετών χωρίς νέα εξέταση.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καλύπτει ποσοστό 25% του συνολικού αριθμού εισακτέων και περιλαμβάνει υποψηφίους/-ιες που καταθέτουν Απολυτήριο τίτλο Λυκείου ή Αποδεικτικό απόλυσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ως ακολούθως:

Σε ποσοστό 9% του συνολικού αριθμού εισακτέων, αποφοίτους Γενικών Λυκείων.

Σε ποσοστό 2% του συνολικού αριθμού εισακτέων, αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων των Τομέων:
Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής, Οχημάτων, Πληροφορικής, Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, της Ομάδας Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών των τομέων Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, Πληροφορικής, καθώς και της Ομάδας Προσανατολισμού Διοίκησης και Οικονομίας.

Σε ποσοστό 13% του συνολικού αριθμού εισακτέων, αποφοίτους Επαγγελματικού Λυκείου Ναυτικού τομέα ειδικότητας Πλοιάρχου ή Μηχανικού, καθώς και
αποφοίτους Επαγγελματικού Λυκείου του Τομέα Πλοιάρχων και Μηχανικών της Ομάδας Προσανατολισμού Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων και αποφοίτους από τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (TE.Ε.) του Ενιαίου τριετούς κύκλου σπουδών Ναυτικού και Ναυτιλιακού Τομέα ειδικότητας Πλοιάρχου ή Μηχανικού.

Σε ποσοστό 1% του συνολικού αριθμού εισακτέων, αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων λοιπών τομέων και Ομάδων Προσανατολισμού, καθώς και υποψήφιους αποφοίτους από τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (TE.Ε.) του Β΄ κύκλου σπουδών TE.Ε. των Τομέων: Δομικών έργων, Οικονομίας και Διοίκησης, Μηχανολογικού, Ηλεκτρονικού, Ηλεκτρολογικού, Κατασκευών, Χημικών Εργαστηριακών Εφαρμογών, Πληροφορικής - Δικτύων Η/Υ και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Διαβάστε αναλυτικά όλο το ΦΕΚ.