Παιδεία

Παράταση ''δίνεται'' στα Ελληνικά Σχολεία του Εξωτερικού

Παράταση ''δίνεται'' στα Ελληνικά Σχολεία του Εξωτερικού Παράταση ''δίνεται'' στα Ελληνικά Σχολεία του Εξωτερικού
Παράταση ''δίνεται'' στα Ελληνικά Σχολεία του Εξωτερικού Σταδιακά θα καταργηθούν από το 2016 τα Ελληνικά Σχολεία του Εξωτερικού στην Γερμανία σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις του υπουργείου Παιδείας που περιλαμβάνονται στην τροπολογία που κατέθεσε πριν από λίγη ώρα στην βουλή και εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο.

Με τον Ν.4027/2011 είχε διατυπώθεί η βούληση του νομοθέτη να καταργηθούν σταδιακά τα λύκεια που είχαν ιδρυθεί ή αναγνωριστεί στην Γερμανία, (αμιγώς ελληνικά λύκεια), των οποίων φορείς είναι οι ελληνικές διπλωματικές ή προξενικές αρχές, από το σχολικό έτος 2012-2013.

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας η διάταξη αυτή αιφνιδίασε και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στους ομογενείς κατοίκους του εξωτερικού. Προκειμένου να αποτραπεί η αναταραχή στις ελληνικές κοινότητες και για να ολοκληρωθεί καταρχήν το νέο θεσμικό πλαίσιο αποφασίστηκε να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος προσαρμογής μέσω δύο συνεχόμενων αναβολών της κατάργησης των αμιγών Λυκείων αρχικά για το σχολικό έτος 2013-14 και στη συνέχεια για το σχολικό έτος 2014-15.

Επειδή το νέο θεσμικό πλαίσιο της δίγλωσσης εκπαίδευσης και γενικότερα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης δεν έχει ακόμα πλήρως οριοθετηθεί και εξειδικευθεί, με την παρούσα ρύθμιση το υπουργείο Παιδείας προχωρεί σε σταδιακή κατάργηση των Λυκείων από τα σχολικό έτος 2016-17 ώστε οι μαθητές που εγγράφηκαν το σχ. έτος 2012-13 στην Α' Γυμνασίου να έχουν τη δυνατότητα να αποφοιτήσουν από Αμιγώς Ελληνικό Λύκειο.

Εν τω μεταξύ θα οριοθετηθεί το θεσμικό πλαίσιο της δίγλωσσης εκπαίδευσης λαμβάνοντας υπόψη τα δημογραφικά στοιχεία που καταδεικνύουν αύξηση των ελλήνων μαθητών οι οποίοι, μαζί με τις οικογένειές τους, μεταναστεύουν στη Γερμανία λόγω της οικονομικής συγκυρίας.