Παιδεία

Εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς δήμου Χερσονήσου

Εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς δήμου Χερσονήσου
Εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς δήμου Χερσονήσου Προς τους κατοίκους του Δήμου Χερσονήσου (Γονείς ή Κηδεμόνες) που επιθυμούν να εγγράψουν ή να επανεγγράψουν τα παιδιά τους στη δύναμη των Παιδικών Σταθμών του Νομικού Προσώπου για το σχολικό έτος 2014 -2015.

Σας ενημερώνουμε όπως παρακάτω σχετικά με τα θέματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς και οι κηδεμόνες προκειμένου να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις για εγγραφή ή επανεγγραφή των παιδιών τους στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Νομικού Προσώπου.Το Ν.Π. λειτουργεί τους παρακάτω Παιδικούς & Βρεφονηπιακούς Σταθμούς:

Α'    Παιδικός Σταθμός  Μοχού   :τηλ.:28970  61204  (Δημοτική    Ενότητα
Μαλίων)       :       Υπεύθυνη       Δομής       :       Κα       Φώτη    Ευγενία
Β' Παιδικός Σταθμός Μαλίων : τηλ. 28970 31588 (Δημοτική    Ενότητα
Μαλίων) Υπεύθυνη Δομής : Κα Σμυρνάκη Μαρία

Γ' Παιδικός Σταθμός Χερσονήσου : τηλ. 28970 22840 (Δημοτική Ενότητα Χερσονήσου) : Υπεύθυνη Δομής : Κα Μακρή Ευγενία

Δ'  Παιδικός Σταθμός Χερσονήσου - Τμήμα Ανάληψης: τηλ. 28970 25126
(Δημοτική Ενότητα Χερσονήσου) : Υπεύθυνη Δομής Κα Πετούση Μαρία

Ε' Παιδικός Σταθμός Γουρνών :τηλ. 2810 761714 (Δημοτική Ενότητα Γουβών) : Υπεύθυνη Δομής : Κα Χαραμαντά Παναγούλα

ΣΤ'Παιδικός Σταθμός Επισκοπής: τηλ. 2810 771550 ( Δημοτική Ενότητα Επισκοπής) : Υπεύθυνη Δομής : Κα Μπελαδάκη Σοφία

 ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Από τον κανονισμό λειτουργίας του Νομικού Προσώπου καθορίζονται τα ακόλουθα:
•    Στους Παιδικούς Σταθμούς, γράφονται νήπια από 2,5 έως 4 ετών (δηλαδή όσα  έχουν γεννηθεί  από την 01/01/201O  έως την 28/02/2012).
•    Οι αιτήσεις εγγραφής και επανεγγραφής υποβάλλονται στους Παιδικούς Σταθμούς του Ν.Π. από γονείς και κηδεμόνες που κατοικούν στα Διοικητικά όρια του   Δήμου   Χερσονήσου   από   28   Μαΐου   έως   28   Ιουνίου 2014.
•    Στην περίπτωση που οι αιτήσεις για εγγραφή νηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς θα είναι περισσότερες από τις κενές θέσεις, τότε αυτές θα αξιολογηθούν από τις κατά Παιδικούς Σταθμούς ορισθείσες επιτροπές βάσει των κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων των οικογενειών και θα εγκριθούν τελικώς από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Π. και θα εγγράφονται με σειρά προτεραιότητας τα νήπια των
ασθενέστερων    κοινωνικοοικονομικά οικογενειών.
Για την εγγραφή νηπίου σε Παιδικούς Σταθμούς λαμβάνεται υπ' όψιν η διεύθυνση της κατοικίας του γονέα ώστε η κατανομή των παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς    να    γίνει χωροταξικά.
Νήπια ηλικίας 5-6 ετών εγγράφονται στα Δημόσια Νηπιαγωγεία σύμφωνα με τον Ν.3518/06 άρθρο 73 (ήτοι νήπια που έχουν γεννηθεί από 01.01.2009 έως  31.12.2009).
•    Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά φαίνονται στον συνημμένο πίνακα.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑΘΜΩΝ
•    Οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Ν.Π. λειτουργούν από την 1η
Σεπτεμβρίου    έως    την    31η Ιουλίου.
•    Οι ώρες λειτουργίας των Σταθμών είναι από 07.00 έως 15.00 μ.μ
•    Δεν λειτουργούν τα Σάββατα, τις Κυριακές & τις ημέρες Αργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών.
•    Δεν λειτουργούν από 24 Δεκεμβρίου έως 6 Ιανουαρίου, καθώς και από τη Μ. Πέμπτη έως την Κυριακή του Θωμά.

 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ-ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ
•    Η Ώρα προσέλευσης των παιδιών είναι από την 07.00 π.μ. ώρα έως την
09.15    π.μ. ώρα.
•    Η αποχώρηση των παιδιών είναι δυνατή από την 13.00 μ.μ. έως 14.45 μ.μ.,        ανάλογα        με        την        επιθυμία        των γονέων.
•    Τα   παιδιά   αποχωρούν   το   αργότερο   μέχρι   την   14.45   μ.μ. ώρα.
•    Η παραλαβή των παιδιών θα γίνεται από τους γονείς ή τους
κηδεμόνες των ή κατάλληλο ενήλικο άτομο το οποίο θα έχει εγγράφως
εξουσιοδοτηθεί στην Υπεύθυνη Δήλωση οικογενειακής κατάστασης,
όπως    στο    συνημμένο    ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ..
•    Τονίζεται ιδιαιτέρως ότι θα πρέπει να ενημερώνεται η Διοίκηση του Ν .Π . εφόσον υπάρχει θέμα αντιδικίας γονέων που αφορά την επιμέλεια των παιδιών.

 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
•    Στα   παιδιά   των   σταθμών   παρέχονται:   πρωινό   (9.30-   10.00   π.μ.)
μεσημεριανό     (12.00-13.00 μ.μ.)
•    Το δεκαπενθήμερο διαιτολόγιο είναι αναρτημένο στον πίνακα ανακοινώσεων των Παιδικών Σταθμών και έχει καθοριστεί σύμφωνα με τις σύγχρονες παιδιατρικές απόψεις για την υγιεινή διατροφή των παιδιών.

ΥΓΕΙΑ
•    Έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα θέματα της υγείας για να μην υπάρξει κίνδυνος για το παιδί ή περίπτωση μετάδοσης ασθενειών στα άλλα παιδιά. Για το λόγο αυτό, οι γονείς έχουν υποχρέωση να έχουν άμεση, τακτική επικοινωνία και συνεργασία με τις υπεύθυνες παιδαγωγούς των Παιδικών Σταθμών για οποιοδήποτε θέμα άπτεται της υγείας των παιδιών.

  ΜΗΝΙΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ
•    Οι γονείς των νηπίων θα καταβάλλουν για κάθε μήνα Μηνιαία Οικονομική Εισφορά (τροφεία), σύμφωνα με το Κανονισμό Λειτουργίας του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Χερσονήσου αρ. Απόφασης 449/2012 του Δημοτικού Συμβουλίου, εκτός του μηνός Αυγούστου που οι Σταθμοί παραμένουν κλειστοί.
 
Η κατάθεση του χρηματικού ποσού θα γίνεται σε ένα από τα Τραπεζικά Ιδρύματα που συνεργάζεται το Νομικό Πρόσωπο, σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα.
Ως καταθέτης θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του νηπίου και αποδέκτης ο Παιδικός ή Βρεφονηπιακός Σταθμός που το φιλοξενεί. Καμία οικονομική δοσοληψία δεν επιτρέπεται με το προσωπικό των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών

1. Μηνιαία Οικονομική Εισφορά (Τροφεία):

Η μηνιαία οικονομική εισφορά - τροφεία για τα νήπια που φοιτούν στους
Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Χερσονήσου, σύμφωνα με την υπ' αριθμ.
166/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χερσονήσου ανέρχεται στο
ποσό    των    εβδομήντα    (70) €.
Σε περίπτωση σοβαρών κοινωνικών και άλλων λόγων, είναι δυνατή η εγγραφή νηπίων χωρίς την κατάθεση των απαραιτήτων δικαιολογητικών (εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, βιβλιάριο ενσήμων και των δύο γονέων, κάρτα Ο.Α.Ε.Δ. κλπ) σύμφωνα πάντοτε με την σχετική πρόταση των επιτροπών αξιολόγησης και την έγκριση της πρότασης από το Δ.Σ. του Ν.Π.  Στην  περίπτωση  αυτή θα πρέπει  να   ενημερώνεται  το   Ν.Π.   για  τους  λόγους  μη   κατάθεσης των απαιτούμενων  δικαιολογητικών.   Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζεται η ισχύουσα κλίμακα εισφορών. Οι υπάλληλοι Τραπεζών, ΔΕΚΟ και λοιπών εταιρειών ανωνύμων ή μη, εφ' όσον εισπράττουν επίδομα για Παιδικό Σταθμό, θα το καταβάλλουν στο σύνολό του (ανεξαρτήτως εάν το εισπράττουν προσωπικά αυτοί ή εάν το καταβάλλουν οι υπηρεσίες τους απευθείας στο Ν.Π.).

•    Ειδικές Περιπτώσεις

Με την υπ.' αριθμό 33 /2012 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου καθορίζονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν για δυνατότητα Δωρεάν Φοίτησης ή έκπτωσης. Σύμφωνα με την οποία, δυνατότητα δωρεάν ή έκπτωσης έχουν:

•    Οι πολύτεκνες οικογένειες (άνω των τριών τέκνων) δικαιούνται έκπτωση 30% για κάθε παιδί που φοιτά σε Π.Σ. και με συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 20.000 €.
•    Έκπτωση 50% έχουν οι γονείς που είναι φοιτητές ή ο πατέρας στρατιώτης (Δεν νοούνται φοιτητές οι εργαζόμενοι που φοιτούν για απόκτηση 1ου ή 2ου πτυχίου).
•    Δικαίωμα Δωρεάν Φοίτησης έχουν οι αποδεδειγμένα άνεργοι και χωρίς οικονομικούς πόρους γονείς αφού προσκομίσουν όλα τα οριζόμενα από το νόμο απαραίτητα δικαιολογητικά και αφού γνωμοδοτήσει η κατά περίπτωση επιτροπή αξιολόγησης εγγραφών και στη συνέχεια εγκρίνει το Δ.Σ.

 ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
•    Μετά από αίτηση γονέα στην οποία θα αναφέρεται ο λόγος που ζητά τη διαγραφή.
•    Όταν το παιδί απουσιάζει αδικαιολόγητα πάνω από ένα μήνα (συνεχόμενα) και μετά      από     έγγραφη      ειδοποίηση      από     το      Νομικό Πρόσωπο.
•    Όταν οι γονείς δε συμμορφώνονται κατ' εξακολούθηση με το πρόγραμμα του Παιδικού ή Βρεφονηπιακού Σταθμού και τους όρους λειτουργίας του Νομικού Προσώπου.
•    Όταν τα νήπια συμπληρώνουν την νόμιμη ηλικία για την εγγραφή τους στο νηπιαγωγείο.
 
Η ενεργός συμμετοχή των γονέων θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη για την αποδοτικότερη λειτουργία του Νομικού Προσώπου και των Παιδικών Σταθμών. Για το λόγο αυτό παρακαλούμε για την συμμετοχή σας στις συγκεντρώσεις με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίησή σας σε θέματα που αφορούν την πορεία της παιδαγωγικής ανάπτυξης των νηπίων.