Παιδεία

Πότε ανοίγουν τα σχολεία, οι δύο πιθανές ημερομηνίες και ο «προβληματισμός» των ειδικών

Πότε ανοίγουν τα σχολεία, οι δύο πιθανές ημερομηνίες και ο «προβληματισμός» των ειδικών
Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις για το άνοιγμα τομέων της οικονομίας. Δευτέρα ανοίγουν 110 εποχιακά καταστήματα ενώ όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης θα ακολουθήσουν κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και παιχνιδάδικα. Μεγάλο ερώτημα τι θα γίνει με τα σχολεία, τι εξετάζεται.

Χτες επιβεβαιώθηκε ότι η επιτροπή λοιμωξιολόγων απεφάνθη να μην ανοίξουν τα σχολεία, κάτι που ακουγόταν έντονα τις τελευταίες μέρες. 

Η απόφαση αυτή θεωρείται φυσιολογική καθώς όπως τονίζουν πολλοί λοιμωξιολόγοι δεν μπορεί οι διασωληνωμένοι να είναι πάνω από 600 και οι θάνατοι σταθερά γύρω στους 100 και να ανοίξουν τα σχολεία.

Πέτσας: Προβληματίζονται οι επιστήμονες για τα σχολεία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, που νωρίτερα αποκάλυψε ότι θα απαγορευτούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα, μίλησε για το θέμα των σχολείων στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Ο κ. Πέτσας, μεταξύ άλλων, παραδέχθηκε ότι οι επιστήμονες είναι προβληματισμένοι για το θέμα του ανοίγματος των σχολείων, καθώς το ιικό φορτίο στη χώρα παραμένει υψηλό. Μια ημέρα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει ότι «τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα μας πουν οι ειδικοί».

ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, την επόμενη βδομάδα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον σχεδιασμό για το πώς θα κινηθεί η οικονομία και η κοινωνία συνολικά μετά τις 14 Δεκεμβρίου, ημερομηνία μέχρι την οποία ισχύει το lockdown στη χώρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Τα δυο σενάρια για τα σχολεία -Οι πιθανές ημερομηνίες

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότατα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές, ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα Δημοτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκονται δυο σενάρια για τα σχολεία:

α) Η πρώτη εισήγηση, που συγκεντρώνει πλέον πολύ λίγες πιθανότητες, είναι να ανοίξουν τα σχολεία -πρωτίστως Δημοτικά και Νηπιαγωγεία- στις 14 Δεκεμβρίου.

β) Το δεύτερο σενάριο, που δείχνει πιο πιθανό, «βλέπει» άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου, αμέσως μετά τα Θεοφάνεια.