Παιδεία

Επιπλέον 7.000 μετεγγραφές φοιτητών χωρίς αιτηση για τους πολύτεκνους

Επιπλέον 7.000 μετεγγραφές φοιτητών χωρίς αιτηση για τους πολύτεκνους Επιπλέον 7.000 μετεγγραφές φοιτητών χωρίς αιτηση για τους πολύτεκνους
Επιπλέον 7.000 μετεγγραφές φοιτητών χωρίς αιτηση για τους πολύτεκνους Ανοίγει ο δρόμος για 7.000 επιπλέον μετεγγραφές φοιτητών , καθώς το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ευεργετικές ρυθμίσεις για τις οικογένειες που παρουσιάζουν οικονομική αδυναμία, με μοναδικό κριτήριο το όριο των 9.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας.

Παράλληλα, υποστηρίζει την απελευθέρωση των μετεγγραφών, όπως αυτή ψηφίστηκε από την προηγούμενη ηγεσία, ενώ προωθεί και αυτόματη μεταφορά θέσης αποκλειστικά για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους. Η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή.

Για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αποφάσισε να γίνονται αυτόματα οι μετέγγραφες χωρίς να προηγείται αίτηση στο τμήμα εισαγωγής, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις και πολυέξοδες μετακινήσεις των φοιτητών.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέσουν από σήμερα, που ανοίγει το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής μηχανογραφικού, τη σχολή της επιλογής τους στην έδρα όπου επιθυμούν και θα γίνεται αυτόματα η μεταφορά θέσης. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποφορτίζει ως ένα σημείο τον όγκο των εργασιών που θα έχουν να διαχειριστούν τα τμήματα που θα αναλάβουν τις διαδικασίες μετεγγραφών, καθώς η κατηγορία τρίτεκνων-πολύτεκνων καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό του συνόλου. Αντίστοιχα, για τις ειδικές κατηγορίες, οι μετεγγραφές θα γίνονται ελεύθερα αλλά απαιτείται η αίτηση.
Η πιο ευνοϊκή ρύθμιση όμως η οποία έχει προοιωνιστεί από τον υπουργό Παιδείας εδώ και δύο εβδομάδες αφορά την επαναφορά του ποσού των 9.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας ως κριτήριο για μετεγγραφή.

Το μέτρο αυτό διευρύνει σε σημαντικό βαθμό τον αριθμό των μετεγγραφών με επιπλέον 7.000 ωφελούμενους. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, δίνεται ένα 10% επί των εισαχθέντων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ γι' αυτή την κατηγορία. Υπενθυμίζεται ότι ο φετινός αριθμός εισακτέων φτάνει τις 70.305 θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Προς αποφυγή οποιουδήποτε νομικού κωλύματος, με πρόσφατη την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις ειδικές κατηγορίες, με αποτέλεσμα να καταργηθούν λίγους μήνες πριν από τις Πανελλαδικές, το υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση που ο αριθμός των δικαιουμένων ξεπερνά το παραπάνω ποσοστό, μοναδικό κριτήριο κατάταξης θα είναι ο βαθμός εισαγωγής.

Με βάση τα παραπάνω ανοίγει ο δρόμος των μετεγγραφών για οικογένειες:
•    Δύο γονείς με ένα παιδί και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 27.000 ευρώ (σ.σ: 9.000 χ 3 άτομα).
•    Δύο γονείς με δύο παιδιά και ετήσιο οικογενειακό κάτω από 36.000 ευρώ (σ.σ.: 9.000 ευρώ χ 4 άτομα).
Η τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παραμένει πιστή στην προηγούμενη που είχε ψηφιστεί επί υπουργίας του Κωνσταντίνου Αρβα-νιτόπουλου. Τον περασμένο Μάιο, ως «αντίδοτο» για την κατάργηση των ειδικών κατηγοριών, ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας πέρασε ρύθμιση που επέτρεπε την ελεύθερη μεταφορά θέσης των επιτυχόντων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που ανήκαν στις κατηγορίες:
•    Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων
« Γονείς ή τέκνα πολυμελών οικο-γενειών με τρία παιδιά
•    Αγαμες τρίτεκνες μητέρες
•    Πρωτοετείς που ο αδερφός/αδερ-φή τους σπουδάζει σε άλλη πόλη από την οικία του
» Ορφανοί από τον έναν ή και τους δύο γονείς
•    Παιδιά άγαμης μητέρας με δύο τέκνα
•    Με γονείς, τέκνα αδέρφια ή συζύ-γους με αναπηρία
•    Τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας
β Πολύδυμα τέκνα που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις το ίδιο έτος.

Επιπλέον διαρροές από τον ίδιο τον υπουργό κάνουν λόγο και για άλλες διατάξεις που θα επιτρέπουν την ανταλλαγή φοιτητών από ομοειδή τμήματα περιφερειακών Ιδρυμάτων, ώστε να γίνει ισότιμη κατανομή, ενώ πολύ πιθανό είναι οι διαδικασίες για τις μετεγγραφές να ξεκινήσουν στις αρχές του ακαδημαϊκού έτους, ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα καθυστε-ρήσεων, με αποτέλεσμα οι πρωτοετείς να χάνουν το χειμερινό εξάμηνο γιατί δεν έχει προλάβει να εγκριθεί π αίτπσή τους.

Πάντως, η τροπολογία που ψηφί-στηκε αλλά και οι δηλώσεις του κ. Λοβέρδου συγκλίνουν στο ότι οι μετεγγραφές γίνονται έπειτα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του τμήματος υποδοχής. Οι πληροφορίες για τα νέα διευρυμένα κριτήρια των μετεγγραφών διέρρευσαν λίγο πριν ξεκινήσουν οι υποβολές του μηχανογραφικού, με τους ενδιαφερόμενους να έχουν δι-ορία έως και τη Δευτέρα 14 Ιουλίου για την οριστικοποίηση των επιλογών τους. Σχετικά με τις αντιδράσεις των πρυτάνεων και τα επιχειρήματά τους ότι θα βουλιάξουν τα κεντρικά Ιδρύματα, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι «τα Πανεπιστήμια πρέπει να μοιραστούν το κομμάτι της κρίσης».