Παιδεία

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2021: Ξεκινούν οι εξετάσεις, τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2021: Ξεκινούν οι εξετάσεις, τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι
Ανοίγει η αυλαία για τις Πανελλήνιες 2021 με Νεολληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία - Όλο το πρόγραμμα για Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια

Σε λίγες ώρες χιλιάδες μαθητές των Γενικών Λυκείων, ημερήσιων και εσπερινών, πέφτουν στη μάχη για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από τις Πανελλήνιες του 2021. Οι εξετάσεις ξεκινούν σήμερα, Δευτέρα, 14 Ιουνίου, στις οκτώ και μισή το πρωί, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας.

Αντίστοιχα, οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων ξεκινούν μεθαύριο Τρίτη, 15 Ιουνίου, στις οκτώ και μισή το πρωί και αυτοί, με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Για τα ΓΕΛ η διαδικασία των εξετάσεων τελειώνει την Τρίτη 22 Ιούνιου και για τα ΕΠΑΛ τη Δευτέρα 28 Ιουνίου

Το πρόγραμμα των εξετάσεων για τα ΓΕΛ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΛ

 Το πρόγραμμα των εξετάσεων για τα ΕΠΑΛ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΛ

 

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους από τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕΛ.

Στα εξεταστικά κέντρα θα αποσταλούν θέματα κοινά για Ημερήσια και Εσπερινά χωρίς καμία διάκριση. Υπενθυμίζουμε πάλι ότι δεν θα υπάρχει καμία διάκριση μεταξύ ημερήσιων και εσπερινών ούτε κατά τη διανομή των θεμάτων ούτε κατά το πακετάρισμα των γραπτών

Οι επιτηρητές έχουν βασική υποχρέωση ώστε με τη στάση και συμπεριφορά τους να δημιουργούν κλίμα ηρεμίας και σεβασμού των εξεταζομένων, ώστε οι υποψήφιοι να πειθαρχούν στις υποδείξεις τους. Επισημαίνεται στην εγκύκλιο για τις Πανελλήνιες, ότι ο ρόλος των επιτηρητών είναι από τους βασικότερους παράγοντες για την αδιάβλητη διεξαγωγή των εξετάσεων και γι’ αυτό και η ευθύνη τους είναι αυξημένη απέναντι στο σύνολο των εξεταζομένων μαθητών και όχι μόνο της αίθουσας που επιτηρούν.

Τι επιτρέπεται να κρατούν στα χέρια τους οι υποψήφιοι και τι όχι

Οι υποψήφιοι που θα προσέλθουν στις αίθουσες για να εξεταστούν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλέ), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Η χρήση μολυβιού στις απαντήσεις των θεμάτων δεν επιτρέπεται, εκτός αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.

Οι επιτηρητές πρέπει να ελέγχουν διακριτικά και να επισημαίνουν στους εξεταζόμενους ότι κατά την είσοδό τους στην αίθουσα εξέτασης δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή αποθήκευσης πληροφοριών ή επικοινωνίας ή οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δολιεύεται τις εξετάσεις.

α) Δεν επιτρέπεται να δίνουν από μόνοι τους οδηγίες, διευκρινίσεις ή υποδείξεις για τα θέματα στους διαγωνιζόμενους.

β) Εφόσον διαπιστώσουν ότι κάποιος εξεταζόμενος δολιεύεται τις εξετάσεις ή δε συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις τους ή παρενοχλεί τους λοιπούς εξεταζόμενους, αφαιρούν το τετράδιο από τον υποψήφιο και ενημερώνουν αμέσως τον πρόεδρο της λυκειακής επιτροπής. Στην περίπτωση αυτή ο υποψήφιος παραμένει εντός της αίθουσας μέχρι να αποφασίσει σχετικά η λυκειακή επιτροπή.

γ) Μεριμνούν για την επικόλληση των αυτοκόλλητων αριθμητηρίων στις οικείες θέσεις σύμφωνα με τη σειρά της αλφαβητικής κατάστασης μετά την είσοδο των εξεταζομένων και πριν την έναρξη της εξέτασης σύμφωνα με τις οδηγίες που περιέχονται στις οικείες εγκυκλίους και επικαλύπτουν τον οικείο χώρο με αδιαφανές αυτοκόλλητο. Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή στην επικόλληση των αυτοκόλλητων η οποία πρέπει να γίνεται κατά τρόπο που το μέρος που έχει την κόλλα να μην επικολλάται πάνω στα ατομικά στοιχεία ή στο αυτοκόλλητο αριθμητήριο του τετραδίου.

δ) Ενημερώνουν τους υποψηφίους ότι τα τελευταία φύλλα του τετραδίου μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τον υποψήφιο ως πρόχειρο, αφού αναγράψει σαφώς την ένδειξη ΠΡΟΧΕΙΡΟ σε όσες σελίδες χρησιμοποιήσει ως πρόχειρες, οι οποίες δεν βαθμολογούνται σε καμία περίπτωση. Επισημαίνουν στους υποψηφίους την ανάγκη να διαχειριστούν τις σελίδες του τετραδίου με φειδώ, καθώς δεύτερο τετράδιο δεν θα δοθεί σε κανέναν υποψήφιο, χωρίς την πρότερη ενημέρωση της ΚΕΕ, αφού οι σελίδες του τετραδίου είναι επαρκείς για τις απαντήσεις.

ε) Να ανακοινώνεται στους υποψηφίους σε κάθε αίθουσα ότι τόσο κατά την αναγραφή των ονομαστικών τους στοιχείων στην αρχή της εξέτασης όσο και κατά την αναγραφή των απαντήσεων δεν πρέπει να διπλώνουν τα εξώφυλλα του τετραδίου τους ή να τσαλακώνουν το τετράδιο

 

Καθημερινά το Dnews θα είναι κοντά στους μαθητές και στους γονείς δίνοντας έγκαιρα τόσο τα θέματα (ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ 2021) όσο και τις απαντήσεις (ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ 2021).