Παιδεία

Σχολεία: Γιατί δεν θα γίνουν μαθήματα αύριο - Το κάλεσμα του Υπουργείου στους μαθητές

Σχολεία: Γιατί δεν θα γίνουν μαθήματα αύριο - Το κάλεσμα του Υπουργείου στους μαθητές
Μέρα χωρίς μαθήματα στα σχολεία θα είναι η Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, τι θα κάνουν οι μαθητές

Αύριο, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, είναι μια ιδιαίτερη μέρα για τα σχολεία σε όλη την επικράτεια καθώς δεν θα διεξαχθούν μαθήματα λόγω της «Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού» αλλά οι μαθητές θα δώσουν κανονικά το παρών στις σχολικές τους μονάδες συμμετέχοντας σε αθλητικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις.

Με κοινό σύνθημα: «Αθλούμαστε Μαζί. Δίνουμε ποιότητα στη Ζωή», η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καλεί όλες τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να υλοποιήσουν αθλητικές δράσεις/δραστηριότητες ή/και εκδηλώσεις, οι οποίες μπορούν να διεξαχθούν εντός ή/και εκτός του σχολικού χώρου, καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, προκειμένου να αναδειχθούν τα οφέλη και η σημασία της φυσικής δραστηριότητας, της σωματικής άσκησης και του αθλητισμού για την υγεία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2024: Θα μπουν απουσίες στους απόντες μαθητές

Με την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού οι μαθητές ενθουσιάστηκαν που δεν θα γίνουν μαθήματα εκείνη την ημέρα και πολλοί δεν δίστασαν να σκεφτούν μήπως δεν πάνε στο σχολείο και καθίσουν στο σπίτι. Μια τέτοια επιλογή όμως θα τους φορτώσει με απουσίες και ειδικά οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα πρέπει να προσέξουν καθώς οι απουσίες εκείνης της ημέρας δεν μπορούν να δικαιολογηθούν οπότε θα τις έχουν υποχρεωτικά αδικαιολόγητες με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον τελικό υπολογισμό των απουσιών καθώς εφεξής έχει επανέλθει η διάκριση σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες. Όπως διευκρινίζεται ρητά στο ΦΕΚ για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια «Απουσία μαθητή/τριας από πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου θεωρείται αδικαιολόγητη απουσία από όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα την ημέρα της πραγματοποίησής τους»

Σε όσα σχολεία δεν έχουν προγραμματιστεί αθλητικές δράσεις θα γίνουν κανονικά μαθήματα

Σε περίπτωση αδυναμίας εορτασμού του σχολικού αθλητισμού κατά τη συγκεκριμένη ημέρα, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, η διοργάνωση δύναται να μεταφερθεί σε άλλη ημέρα τονίζεται από πλευράς Υπουργείου Παιδείας. Συνεπώς στα σχολεία που δεν έχουν προγραμματιστεί αθλητικές δράσεις, οι μαθητές θα προσέλθουν αύριο κανονικά στις τάξεις και θα παρακολουθήσουν το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας ανεξαρτήτως του εορτασμού.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο ΕΔΩ

Το κάλεσμα του Υπουργείου Παιδείας στους μαθητές για την μεγάλη αθλητική γιορτή στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ

Στο πλαίσιο της 11ης Πανελλήνιας και Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, το Υπουργείο Παιδείας προσκαλεί τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να δώσουν το παρών αύριο στις 9:30 στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ σε μια μεγάλη αθλητική γιορτή με παρουσία Ολυμπιονικών, Παραολυμπιονικών και Πρωταθλητών.

Ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, θα κηρύξουν την έναρξη της αθλητικής ημερίδας «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ», που σχεδιάστηκε ειδικά για τον εορτασμό της ημέρας. Κατά την τελετή έναρξης, στο Ποδηλατοδρόμιο, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επίδειξη ποδηλατικού αγώνα, στο αγώνισμα Keirin, από αθλητές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και να συμμετέχουν, από τη θέση τους στις κερκίδες, στον «Μεγάλο Χορό», υπό την καθοδήγηση των Ολυμπιονικών της Ρυθμικής Γυμναστικής, Κλέλιας και Άννης Πανταζή, στέλνοντας μήνυμα υπέρ του αθλητισμού!
Στην αρένα του Ποδηλατοδρομίου θα πραγματοποιηθούν, επίσης, Εργαστήρι «Αθλητικής Παιδείας, Ιστορίας και Αξιών, Δ. Βικέλας» και επιδείξεις στα αθλήματα Μπότσια και Τσιρλίντινγκ από την Εθνική Ομάδα.

Η αθλητική ημερίδα θα συνεχιστεί στο «Τείχος των Εθνών» και στο προπονητήριο Κ2 με βιωματική εμπειρία στα αθλήματα χάντμπολ, βόλεϊ, στίβο, ποδηλασία, ξιφασκία, τοξοβολία, μπόουλινγκ, χόκεϊ επί χόρτου, πυγμαχία, ράγκμπι, μπάσκετ με αμαξίδιο κ.ά.

Θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι εξής:

Ολυμπιονίκες

Λευτέρης Πετρούνιας (γυμναστική), Αντώνης Παπακωνσταντίνου (κωπηλασία), Απόστολος Χρήστου (κολύμβηση), Θεόδωρος Τσελίδης (τζούντο), Νταουρέν Κουρουγκλίεφ (πάλη), Δώρα Γκουντούρα (ξιφασκία), Πέτρος Γαλακτόπουλος (πάλη), Αλεξάνδρα Ασημάκη (πόλο), Κλέλια Πανταζή (ρυθμική), Άννη Πανταζή (ρυθμική), Όλγα Βασδέκη (στίβος), Βασίλης Πολυμερος (κωπηλασία), Βούλα Ζυγούρη-Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (πάλη), Γιώργος Κουτσιούμπας (πάλη), Ξενοφών Κουτσιούμπας (πάλη), Γιώργος Τζελίλης (άρση βαρών), Γιώργος Μαρκούλας (άρση βαρών), Εύη Μωραϊτίδου (πόλο), Χρύσα Μπισκιτζή (κωπηλασία), Νίκος Συρανίδης (καταδύσεις), Γρηγόρης Χατσατουριάν (χάντμπολ), Βούλα Παπαχρήστου (στίβος), Μιχάλης Μουρούτσος (ταεκβοντο)

Παραολυμπιονίκες

Γιώργος Καπελλάκης- Πρόεδρος Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (κολύμβηση), Γρηγόρης Πολυχρονίδης-Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών (μπότσια), Κατερίνα Πατρώνη Αργύρη (μπότσια – «βοηθός»), Γιάννης Κωστάκης (κολύμβηση), Αλέξανδρος Ταξιλδάρης (κολύμβηση), Αθανάσιος Τσιβίλης (στίβος).

Πρωταθλητές

Βασιλική Μιλλούση - Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού και Ολυμπιακού Ιδεώδους Αττικής (γυμναστική), Εθνική ομάδα Χαντμπολ, Εθνική ομάδα Πυγμαχίας, Εθνική ομάδα Πυγμαχίας, Εθνική ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο.