Παιδεία

Στα «χέρια» των γονιών σε λίγο καιρό η επιλογή σχολείου των παιδιών τους

Στα «χέρια» των γονιών σε λίγο καιρό η επιλογή σχολείου των παιδιών τους
Δυνατότητα των γονέων να επιλέγουν το σχολείο των παιδιών τους, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις σε πρώτη φάση και με επεξεργασία κριτηρίων σε σχολεία που παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση σε δεύτερη

Αποκαλειπτικός εμφανίστηκε ο νέος υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωντας συνέντευξη στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, αποκαλύπτοντας πως σε λίγο καιρό οι γονείς θα επιλέγουν το σχολείο που επιθυμούν για τα παιδιά τους.

Σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου για το εάν «οι γονείς μπορούν να επιλέγουν το σχολείο των παιδιών τους , εάν φυσικά υπάρχουν κενές θέσεις στις τάξεις του», ο υπουργός απάντησε:

«Η πραγματικότητα είναι πως η επιλογή σχολείου συντελείται ήδη σε κάποιον βαθμό με έναν μη επιθυμητό τρόπο. Απλώς συμβαίνει με πρωτοβουλία των γονέων που έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν μια διεύθυνση κοντά στο σχολείο που τους ενδιαφέρει. Την πραγματικότητα οφείλουμε να την αναγνωρίζουμε και όχι να την αρνούμαστε. Και οφείλουμε τη δυνατότητα αυτή να την παρέχουμε σε όλους τους πολίτες, πάντοτε με κανόνες και εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις στα σχολεία που τους ενδιαφέρουν. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι ο ευγενής ανταγωνισμός που αναφέρετε είναι μια αρνητική έννοια ή ότι ο οποιοσδήποτε έχει κάτι να φοβάται από αυτόν. Ακριβώς το αντίθετο, θα έλεγα ότι πρέπει διαρκώς να αναζητούμε να γινόμαστε καλύτεροι. Πυρηνικά, αυτό σημαίνει παιδεία: να προσεγγίσεις την καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού σου. Αλλά εδώ οι κρίσιμες έννοιες είναι η ελευθερία, η άρση εμποδίων, η πάταξη της περιττής γραφειοκρατίας».