Παιδεία

Οδηγός για τα ανοικτά πολιτιστικά δεδομένα από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

Οδηγός για τα ανοικτά πολιτιστικά δεδομένα από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Οδηγός για τα ανοικτά πολιτιστικά δεδομένα από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
Οδηγός για τα ανοικτά πολιτιστικά δεδομένα από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Ένα νέο χρήσιμο ενημερωτικό Οδηγό εξέδωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, επιχειρώντας να εισάγει όσους ασχολούνται με την ψηφιακή επιμέλεια των πολιτιστικών συλλογών, όπως μουσειολόγους, αρχειονόμους και βιβλιοθηκονόμους, στις βασικές έννοιες και αρχές των ανοικτών, καθώς και των διασυνδεδεμένων πολιτιστικών δεδομένων, εξηγώντας τη σημασία τους, τις σχέσεις και τις διαφορές τους.

 Η ανοικτή διάθεση των πολιτιστικών δεδομένων, όπως επισημαίνει το ΕΚΤ, έχει αρχίσει να καθιερώνεται τα τελευταία χρόνια, με σημαντικότερη πρωτοβουλία σε αυτό τον χώρο την υιοθέτηση από τη Europeana, την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, της πλέον ανοικτής άδειας χρήσης για τη διάθεση των πολιτιστικών δεδομένων που συλλέγει από χιλιάδες φορείς από όλη την Ευρώπη.

 Σε θεσμικό επίπεδο επίσης, η πρόσφατη αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Περαιτέρω Χρήση της Δημόσιας Πληροφορίας, όπως και η μεταφορά της στην ελληνική νομοθεσία, εντάσσει για πρώτη φορά τα δημόσια μουσεία, βιβλιοθήκες και αρχεία, στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας, καθιερώνοντας πλέον τις «αρχές της ανοικτότητας» στη διάθεση της πολιτιστικής πληροφορίας.

 Τα διασυνδεδεμένα δεδομένα, από την άλλη, βασίζονται σε ένα νέο τεχνολογικό τρόπο διάθεσης, που τα καθιστά αντιληπτά τόσο από τους ανθρώπινους χρήστες, όσο και από τους υπολογιστές, και επιτρέπει τις μεταξύ τους διασυνδέσεις, ακόμη και με αυτόματο τρόπο. Έτσι, τα δεδομένα ενός μουσείου μπορούν να διασυνδεθούν με άλλα σύνολα δεδομένων από τρίτες πηγές, όπως ημερομηνίες γεννήσεως και θανάτου δημιουργών, γεωγραφικές συντεταγμένες τοπωνυμίων ή πληροφορίες από τη Βικιπαίδεια, γεγονός που συντελεί στον εμπλουτισμό της πολιτισμικής πληροφορίας.

 Ο νέος οδηγός των Ανοικτών και Διασυνδεδεμένων Δεδομένων, παρουσιάζει με συνοπτικό και εύληπτο τρόπο τα τεχνικά, νομικά και οργανωτικά ζητήματα που άπτονται της ανοικτής διάθεσης των πολιτιστικών δεδομένων στο διαδίκτυο, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των φορέων γύρω από αυτά τα θέματα. Περιλαμβάνει ακόμη ένα σύντομο χρονολόγιο με κάποιες ημερομηνίες-ορόσημα στη σύντομη ιστορία των ανοικτών και διασυνδεδεμένων πολιτιστικών δεδομένων, καθώς και συγκεκριμένα παραδείγματα χρήσης.

 Η δημιουργία του δωρεάν Οδηγού χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» (ΕΣΠΑ 2007-2013). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να «κατεβάσουν» τον Οδηγό από τη διεύθυνση:

http://helios-eie.ekt.gr/EIE/handle/10442/14420.

NETWORK